ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

3 dec. 2022

Pajitura Lamington ("Tavalita" cu cocos)

Prajitura Lamington isi are originile in Australia si, conform Wikipedia, se pare ca ar fi fost inventata de bucatarul Lordului Lamington, care ar fi scapat o bucata de pandispan in vasul cu ciocolata.  Exista mai multe variante ale povestii, dar nu se stie exact care e cea reala. Exista si mai multe variante ale acestei prajituri, blatul este fie de tip pandispan, fie blat cu unt, iar glazura este fie cu lapte, unt si ciocolata, fie cu lapte, unt si cacao, insa indiferent de ce varianta alegem prajitura e foarte gustoasa. Exista si o varianta a acestei prajituri ce are in mijloc un strat de gem de capsuni, si aceasta varianta trebuie sa fie tare gustoasa. Va recomand si Tavalita cu nuca, reteta pe care o stim cu totii din copilarie. Mai multe retete de prajituri gasiti aici.  
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici


Ingrediente prajitura lamington (tavalita cu cocos)

pentru blat

200 g unt moale
200 g zahar pudra
4 oua
200 ml lapte
300 g faina
5 g praf copt
1 lgt esenta de vanilie

pentru glazura

100 g ciocolata
100 g unt
100 g lapte
200 g cocos

Mod de preparare prajitura lamington (tavalita cu cocos)
 
Mixam untul moale cu zaharul pudra pana cand devine cremos. Adaugam ouale, unul cate unul, si dupa fiecare mixam pana este incorporat integral, si abia apoi il adaugam pe urmatorul. Adaugam o lingurita esenta de vanilie.

Adaugam faina si praful de copt si amestecam bine. Adaugam laptele si il incorporam.

Vom obtine o compozitie moale, care trebuie sa curga. Daca compozitia este prea tare mai adaugati putin lapte. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. (dimensiuni tava 25/35)

Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 30 minute, pana se rumeneste usor deasupra.

Blatul va fi de circa 1 deget grosime, deci destul de subtire. Il lasam sa se raceasca si apoi il taiem cuburi aproximativ egale. Eu am obtinut 35 bucati.

Pregatim glazura. Punem intr-un vas, la foc mic, laptele, untul, ciocolata si zaharul. Le lasam pana cand toate sunt complet dizolvate si vom obtine o glazura fina. Glazura nu trebuie sa fie groasa, daca totusi este prea groasa adaugati lapte fierbinte si o mai diluati.

Trecem fiecare bucata de prajitura prin glazura de ciocolata. Eu m-am ajutat de o furculita.

O scurgem de excesul de glazura si imediat o tavalim prin fulgii de cocos, astfel incat sa o imbracam pe toate partile

Le asezam pe un platou, cu putina distanta intre ele ca sa nu se lipeasca una de alta, si le lasam deoparte sa se intareasca glazura.


Sunt mult mai gustoase a doua zi, dar desigur,  pot fi mancate si imediat ce s-a intarit glazura.


Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes