ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

30 mar. 2018

Bavareza cu ciocolata



Bavareza sau bavarois cum ii spun francezii, este un desert aerat, servit rece, alaturi de diverse sosuri sau fructe. Ingredientele de baza ale bavarezei sunt laptele, galbenusurile, gelatina si frisca, insa exista multe variatiuni, putand adauga bavarezei vanilie, rom, ciocolata, cafea sau diverse fructe, cele mai populare fiind capsunele sau zmeura. 
Bavarezei ii putem adauga si diverse sosuri de fructe sau glazuri de ciocolata sau caramel si o putem decora cu  ciocolata, fructe proaspete, frunzulite de menta, etc. 
Este un desert foarte simplu, foarte usor de pregatit, un desert gustos si racoros, se serveste neaparat rece, direct de la frigider, si este ideal dupa o masa copioasa, asa ca  va recomand sa il pregatiti pentru Florii sau pentru masa de Paste.

Si pentru ca am vorbit despre ciocolata si m-ati intrebat adeseori ce tip de ciocolata folosesc, va recomand ciocolata Poiana amaruie cu 65% cacao, se comporta exemplar atat la copt dar mai ales la topit, cu ajutorul ei veti obtine cele mai fine si mai lucioase glazuri, si cred ca s-a vazut deja asta in toate retetele existente pe blog in care am folosit-o si pe care le gasiti aici



Un alt motiv pentru care va recomand sa cumparati ciocolata Poiana este si super concursul aflat in desfasurare pe pagina campaniei poianaamaruie.ro, concursul al carui premiu este mult ravnitul mixer Kitchen Aid, bijuteria rosie la care orice gospodina viseaza. De  data aceasta visul poate deveni realitate fiindca in perioada 26 martie-11 aprilie Poiana va ofera ocazia sa castigati doua mixere Kitchen Aid pe saptamana! 

Ce trebuie sa faceti ca sa il castigati? Pregatiti o reteta in care sa folositi ciocolata Poiana, ii faceti o fotografie, dar nu uitati sa includeti infotografie si ambalajul ciocolatei. Puteti sa pregatiti aceasta reteta sau reteta voastra preferata. accesati site-ul campaniei poianaamaruie.ro si va inscrieti in concurs.  Mai multe detalii puteti citi in regulament.

Succes si inspiratie, dragii mei!





Ingrediente bavareza cu ciocolata

pentru bavareza

6 galbenusuri
2 linguri zahar pudra
400 ml lapte
160 gr ciocolata amaruie Poiana 65% cacao
400 ml smantana pentru frisca
 20 gr gelatina

pentru glazura de ciocolata

50 gr ciocolata Poiana 65% cacao
50 ml smantana lichida pentru frisca

pentru decor

50 gr ciocolata Poiana 65% cacao
panselute





Mod de preparare bavareza cu ciocolata

Mixam ouale cu cele doua linguri de zahar pana devin cremoase.



Fierbem laptele si il adaugam fierbinte in crema de oua, turnand putin cate putin, amestecand in acelasi timp cu un tel, ca sa nu transformam crema de oua in omleta.


Punem amestecul de oua pe aragaz, la foc mic, si amestecam continuu pana cand crema va incepe sa se ingroase. Cand observati ca s-a ingrosat o si dati deoparte, deoarece se va branzi daca o mai lasati.
Dupa ce am dat deoparte adaugam imediat, in crema fierbinte, ciocolata rupta bucatele.


Amestecam energic cu telul si veti observa ca ciocolata se va topi uniform si vom obtine o crema foarte fina. Preparam gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj si o amestecam in crema. Lasam deoparte crema pana va ajunge la temperatura camerei.


Mixam smantana penru frisca pana devine ferma.Daca folositi smantana neindulcita adaugati zahar pudra dupa gust.


Turnam crema de ciocolata racita peste frisca batuta. Sub nici o forma nu adaugati crema calda, obligatoriu trebuie  sa fie la temperatura camerei. Eu am pus crema de ciocolata in trei etape, mi s-a parut mai usor de manevrat asa, dar nu e nici o probema daca o veti pune pe toata o data.


Amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari circulare, de jos in sus, astfel incat la final sa obtinem o crema aerata.


Amestecam pana cand este incorporata toata crema de ciocolata.


Vom pune crema intr-o forma apoi o vom lovi de cateva ori de masa ca sa se niveleze si sa eliminam eventualele goluri de aer.  Dam la frigider cateva ore, de preferat peste noapte. Eu am preferat sa pun toata cantitatea de crema intr-o singura forma, insa puteti foarte bine sa folositi forme individuale, vor fi de mare efect.



Scoatem crema din frigider si pregatim un vas cu apa fierbinte. Scufundam fundul formei in apa, cu atentie ca sa nu patrunda apa in forma. Rasturnam bavareza pe un platou. 
Scufundarea formei in apa ajuta la scoaterea bavarzei cu usurinta din forma, evitand astfel ruperea. 



Pregatim glazura de ciocolata. Punem smantana lichida intr-un vas, la foc mic, pana ajunge la punctul de fierbere, fara a o lasa insa sa fiarba. Adaugam ciocolata rupta cubulete si amestecam pana cand aceasta se va topi complet. Veti observa ca ciocolata se va comporta foarte bine si veti obtine o glazura foarte fina si lucioasa,
Glazuram deasupra bavareza, lasand sa curga si foarte putin pe margini. 



Decorul l-am pregatit in timpul cat a stat bavareza la frigider ca sa se raceasca. Am rupt ciocolata bucatele si am pus-o intr-un vas. Am asezat vasul deasura unui alt vas cu apa clocotita aflat pe aragaz, si am amstecat pana cand ciocolata a fost complet topita.  Daca aveti un aparat special pentru topit ciocolata il puteti folosi pe acela. Punem ciocolata topita si racita usor intr-o punga pe care am taiat-o foarte putin la un capat. Pe o hartie de copt desenam un fluturas sau folosim un sablon. Spritam ciocolata pe hartia de copt desenand astfel fluturasul si apoi il lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Ca sa obtinem un fluturas 3D am indoit hartia de copt in prealabil de la mijlocul fluturasului si am lasat sa se intareasca intre paginile unei carti.
Cand s-a intarit il desprindem cu grija de pe hartia de copt si il asezam pe bavareza, langa panselute. Pentru un efect deosebit puteti pudra aripile fluturasilor cu putin colorant alimentar.



Pastram bavareza la frigider pana in momentul servirii. 






Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes