ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

3 iun. 2015

Sirop de soc, fara fierbere


Siropul de soc, fara fierbere este un adevarat miracol, atat din punct de vedere al gustului cat si al proprietatilor benefice. Mici si gratioase,  ca o rochie de mireasa din dantela fina, florile de soc au mutiple proprietati
preparatele din flori de soc avand acţiune sudorifica, diuretica, emolienta, antireumatica, antinevralgica şi rolul de a stimula rezistenţa organismului.

De asemeni preparatele din flori de soc sunt intrebuintate pentru gripa, raceala, bronsita, in general in afectiuni ale aparatului respirator. 
Desi la noi este mult mai cunoscuta socata, si siropul de soc merita o atentie deosebita, mai ales datorita faptului ca se poate pastra timp indelungat, beneficiind astfel de calitatile sale pe tot parcursul anului.
Si fiindca am vrut sa pastrez cat mai intacte proprietatile socului anul acesta am ales sa fac sirop de soc fara fierbere. Am primit o sticla de la o vecina a mamei mele, copiilor le-a placut atat de mult incat pana seara sticla s-a golit si am cerut reteta (mutumesc doamna Marioara!). Am pastrat ideea initiala insa eu l-am vrut mai concentrat si am schimbat putin cantitatile. A iesit un sirop senzational, aromat, racoritor, perfect pentru zilele toride de vara!

Va recomand si reteta de socata , reteta de sirop de soc obtinut prin fierbere dar si reteta de limonada cu flori de soc.Mai multe retete cu soc gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru retete)Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici iar daca vreti sa fiti la curent cu noile retete va invit sa va abonati aici. Ma gasiti si pe instagram aici.



Ingrediente:

30 flori de soc
3 l apa
3 kg zahar
zeama de la 3 lamai


Mod de preparare:





Culegem florile de soc inflorite si scuturam usor fiecare crenguta.



Desprindem florile de pe crengute.



Punem florile intr-o sita si le trecem rapid printr-un jet de apa rece apoi le punem intr-un vas. Adaugam peste flori 3 l apa, acoperim cu un capac si lasam la macerat cca 24 ore.


Dupa 24 ore scurgem lichidul rezultat printr-o sita cat mai deasa.


Lichidul ramas il punem intr-un vas si adaugam zaharul si zeama de lamaie. In general la 1 l de lichid punem 1 kg zahar insa dupa gust puteti pune mai mult sau mai putin. Lasam la macerat intre 24 si 48 ore apoi turnam siropul in sticle si le capsam. 
E foarte bun rece cu apa plata sau minerala, cuburi de gheata si optional felii de lamaie! 


Distribuie daca iti place:

18 comentarii :

  1. Yammmiii, am facut si eu pt prima data anul acesta, cu mai multe flori la o cantitate mai mica de apa si zahar,e magnific, sigur il repet anii viitori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tine pe iarna, ori e de moment? Multumesc si pupici ERIKA

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa poza,parca se simte aroma florilor de soc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place socul la nebunie. Imi fac socata de cate ori pot intr-o vara, dar sirop nu am incercat pana acum. Nu are ce sa fie rau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vio,mersi mult de reteta!Am facut de doua ori,dar cum bem din el..nu stiu daca va tine pana la iarna.Fara nici un consevant ar trece iarna ?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mult drag! Daca sterilizezi sticlele va tine fara probleme, chiar daca nu are conservanti.

      Ștergere
    2. cum sterilizam sticlele?

      Ștergere
    3. PE fundul unei cratiti mai inalte asezi mai intai un prosop. Pui apoi sticlele cu capacul bine infiletat si completezi cu apa pana la jumatatea sticlelor. Pui cratita la foc mic si o lasi pana da in unul-doua clocote. Lasi sa se raceasca complet apoi scoti sticlele, le stergi bine si le depozitezi in camara sau intr-un loc ferit de razele soarelui. Sticlele trebuie sa fie foarte curate si uscate inainte de a le umple, dopurile sa fie noi si bine sigilate. Daca respecti toate aceste reguli va rezista fara probleme chiar si cativa ani.

      Ștergere
  6. Buna! Sunt in faza in care am adăugat zaharul brun si lamaia. Însă dupa cele 24 de ore la macerat, are un miros intepator de...oua fierte. Ciudat si neplăcut. E normal? Am lăsat la macerat in camara, temperatura nu era foarte scăzută. Am stricat siropul sau e normal sa aibă un miros putin neplăcut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e normal sa aiba miros neplacut, trebuie sa aiba miros putin intepator dar foarte placut de soc, poate a fost prea cald si a fermentat, nu stiu ce sa zic. Eu am folosit zahar obisnuit, zaharul brun ii schimba putin gustul conferindu-i din gustul de caramel, dar neplacut nu ar trebui sa fie.

      Ștergere
    2. Offff! Mi s-a părut ca are câteva bule, parca fierbea, dar cum eu sunt noua in domeniul asta, m-am gândit ca e normal, tin minte ca făcea mama socata si trebuia sa fie acidulat. Daca a fermentat, înseamnă ca e bun de aruncat? Ce îmi recomanzi? Sa il încerc mâine si pana atunci sa il tin in frigider?

      Ștergere
  7. Eu am facut anul trecut si ieri am desfacut ultima sticluta. A stat foarte bine. Si e minunat la gust.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-ati sterilizat sau a rezistat nesterilizat un an de zile?

      Ștergere
  8. Siropul a fiert in sticla si sa umflat sticla oare pot Sal mai repar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu



      Am facut acum 2 ani reteta la rece si a stat f. bine fara fierbere....este f. bun .....l-am pus in sticla

      Ștergere
  9. E foarte bun și răcoritor mai ales în zilele toride (și sigur fără Euri) cei care au diabet să se limiteze. Pofta buna și o vara așa cunlm o doriți.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes