ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

16 dec. 2012

Stiuca umpluta





Imi doream demulta vreme sa mananc stiuca umpluta dar nu ma incumetam sa o fac. Mi-am luat inima in dinti, am studiat retetele de pe net,  filmuletele de pe youtube, mi-am sunat matusa nascuta si crescuta in inima deltei si am trecut la fapte. Sunt nevoita sa recunosc ca mi-am lasat sotul sa se ocupe de treburile "murdare" asa ca el a curatat solzii, a scos pielea si carnea stiucii, eu am facut restul.
Nu am urmat niciuna din retetele de pe net, am facut varianta clasica, din batrani, cu exceptia faptului ca eu am folosit unt, daca aveti untura de peste puteti sa o folositi in loc de unt, va fi mult mai buna.




Ingrediente:

2 stiuci cca 1,5 kg bucata
miezul de la o paine
200 ml lapte
1 legatura patrunel
1 legatura ceapa verde
3-4 catei usturoi
sare, piper
150 gr unt
2 oua
lamaie pentru servit

Mod de preparare

Avem nevoie de doua stiuci de apoximativ 1,5 kg bucata. Vom folosi carnea d ela ambele stiuci si o vom umple doar pe una din ele. Daca doriti sa le umpleti pe amandoua puteti cumpara 1 kg file de peste alb, insa nu va pot garanta ca gustul va mai fi acelasi.


Curatam  cu atentie solzii. Spalam stiuca.


Crestam  pielea in jurul capului si facem loc cu un cutit intre carne si piele, apoi desprindem usor cu degetul pielea de carne.


Tragem apoi usor de piele ca de o manusa.Foarte mare atentie cand ajungem in dreptul aripioarelor, va trebui taiat cu atentie cu un cutit pentru ca altfel se va rupe pielea.
Va mai ramane carne prinsa de piele dar nu e absolut nici o problema.


Scoatem pielea stiucii si o intoarcem pe fata. Le spalam cu apa rece.


Desprindem cu grija carnea de pe sira spinarii.


Calim ceapa verde tocata  marunt in 50 gr unt.
Tocam carnea stiucii si o punem intr-un vas. Adaugam ceapa, usturoiul pisat, patrunjelul tocat marunt, painea inmuiata in lapte si stoarsa bine, ouale, sarea si piperul.
Puteti renunta la oua (mai ales daca tineti post)  fiindca se leaga destul de bine compozitia. Mie mi-a fost teama sa nu se imprastie asa ca am preferat sa le pun.


Framantam cu mana ingredientele pana se omogenizeaza. E obligatoriu cu mana fiindca astfel putem simti eventualele oscioare care au mai ramas.


Umplem pielea stiucii cu umplutura astfel obtinuta lasant cativa centimetri liberi la capat ca sa putem baga capul.


Montam capul si punem stiuca in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt. Ungem si stiuca pe toata suprafata cu unt. Daca aveti untura de peste o ungeti cu untura.


Dam la cuptor aproximativ 40 minute pana incepe sa se rumeneasca.


Servim cu felii de lamaie.





Distribuie daca iti place:

12 comentarii :

  1. Foarte frumos arata si foarte bine pregatita!!
    Bravo Vio!!
    Te pupic si SARBATORI FERICITE!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vio draga,la asta trebuia musai sa ma inviti ! Sau ma invit singura ! Am mancat o singura data stiuca umpluta si a fost grozava!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata super. Felicitari! Crescuta fiind pe malurile Dunarii, am executat ceva stiuci in viata mea. E un delciu culinar intr-adevar. Singurul lucru pe care nu il inteleg este de ce este nevoie de 2 stiuci pentru a umple una... Eu de obicei o umplu pe fiecare cu carnea ei si imi raman si cateva chiftelute... mmm.. delicioase... Am invatat de la lipoveni sa scald stiuca in cuptor intr-un sos de rosii cu sare, usturoi, cimbru, piper, foi de dafin... Demential!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din ce mai faci si piftelute,adica piftele cu diminutiv eu nu inteleg ?

      Ștergere
    2. Otilia daca citesti reteta vei observa ca se adauga paine, lapte, ceapa, patrunjel, oua, deci efectiv cantitatea se dubleaza, asa ca poti face si piftelute, chiftelute, chiftele, sau cum vrei tu sa le numesti :)
      Hristos a inviat!

      Ștergere
  4. M-ati inebunit de tot !Este cel mai de calitate Blog!Bravo !

    RăspundețiȘtergere
  5. Otilia, raspund cu intarziere si pentru asta cer mii de scuze. Eu framant tocatura cu ulei si apa, adaug mirodeniile si framant in continuare, cate putin ulei, putina apa. Va creste in (sub) ochii tai considerabil. Spor!

    RăspundețiȘtergere
  6. fac stiuca umpluta o data pe an si este super insa eu pun un pic de cascaval in compozitie si usturoi deloc; oservesc cu sos a la grec sau sos hawai.imi plac retetele voastre la nebunie

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi s-a făcut o pofta nebuna si nu am mâncat niciodată știuca umplută, si cum am 2 in congelator....voi încerca. Problema este ca au fost tăiate pe burta pt curățare :(. Credeți ca dacă le Cos tăietura mai iese știuca umplută sau altceva? Multumesc de idee! Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna , siguat iese si daca este cusuta pe burta

    RăspundețiȘtergere
  9. Bravo! M-am hotărât să încerc de Crăciun.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes