ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

31 dec. 2020

Rulada de bezea, cu zmeura

Cum aceasta este ultima reteta din acest an, profit de ocazie sa va urez un an nou cu sanatate, bucurii si impliniri, pe toate planurile. Va imbratisez cu drag!

De Craciun sau  Revelion intotdeauna imi raman albusuri, cel mai adesea de la ciorba de burta, sau de la crema de vanilie, si trebuia sa le folosesc intr-un desert, si de data aceasta am ales sa pregatesc rulada de bezea. Chiar daca timpul nu va mai permite, puneti albusurile intr-un borcan si pastrati-le la congelator, si le scoateti atunci cand doriti sa pregatiti ceva cu ele, se vor pastra excelent.
O rulada deosebita, foarte fina, usoara ca un fulg, cu un gust deosebit de bun si racoros, o combinatie de exceptie intre bezea, crema mascarpone si zmeura. Din toata inima o recomand, este potrivita mai ales acum, dupa mesele copioase de sarbatori.
Din albusuri mai puteti pregati Coronita Pavlova, Prajitura ingerilor, Chec cu albusuri si fructe confiate, Pavlova cu fructe tropicale, Macarons cu portocale sau Chec din albusuri cu ciocolata si visine. Mai multe retete cu albusuri gasiti aici.



Ingrediente rulada de bezea, cu zmeura

pentru bezea

6 albusuri
250 g zahar pudra
30 g amidon
1 lingurita zeama lamaie 
un praf sare

pentru crema

250 ml smantana dulce pt frisca
400 g mascarpone
50 g zahar pudra
200 g zmeura

pentru decor

zahar pudra
zmeura
frunze menta

Mod de preparare

Separam albusurile de galbenusuri. Pregatim un vas, preferabil de inox, pe care il vom  sterge si degresa in prealabil. Eu am sters cu o jumatate de lamaie interiorul vasului. Albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei. Sunt necesare toate acestea pentru ca albusurile sa se spumeze cat mai bine si sa obtinem o bezea fina si aerata. Mixam mai intai albusurile, cu un praf de sare, pana cand vor deveni ferme. Adaugam zeama de lamaie si apoi zaharul, putin cate putin, si mixam pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa. Adaugam amidonul si mixam pana cand este incorporat total.


Intindem bezeaua astfel obtinuta in tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt. (dimensiuni tava 35/40) Eu am uns in prealabil hartia de copt cu putin ulei, ca sa o putem desprinde usor dupa coacere.

Coacem in cuptorul preincalzit, la 160 grade, sus jos, fara ventilatie,  pentru 30 minute.

Pregatim o hartie de copt pe care o vom aseza pe masa si rastunam blatul de bezea pe hartia de copt, cu fundul in sus. Desprindem cu grija hartia de copt si o indepartam. Pentru ca m-am grabit putin, si am desprins hartia imediat ce am scos blatul de bezea din cuptor, blatul meu s-a rupt putin, daca vi se intampla asta nu va panicati, dupa ce o rulati nu se mai cunoaste. Lasam blatul sa se raceasca complet.

Cat a stat blatul in cuptor am pregatit crema. Am mixat smantana dulce pentru frisca pana cand a devenit ferma. Mascarponele l-am frecat cu zaharul pana a devenit cremos si l-am adaugam peste frisca.

Amestecam cu o spatula, cu miscari circulare, de sus in jos, astfel incat sa obtinem o crema pufoasa, aerata. Intindem crema pe toata suprafata bezelei si nivelam.

Asezam zmeura pe toata suprafata cremei. Eu am folosit zmeura congelata, va sfatuiesc insa sa folositi zmeura proaspata, atat gustul, cat si aspectul final vor fi net superioare cu zmeura proaspata. a fost foarte buna si asa, dar cu cea proaspata ar fi fost si mai buna.

Cu ajutorul hartiei de copt incepem sa rulam rulada, suficient de ferm incant sa nu ramana goluri de aer, dar nici prea ferm, pentru ca bezeaua este foarte fragila.

Cam asa va arata dupa rulare.

Dam la frigider peste cateva ore, de preferat peste noapte. Eu am lasat rulada infasurata in hartia de copt cu care am rulat-o. O pudram cu zahar si o decoram cu zmeura si frunzulite de menta, Taiem feliile cu un cutit foarte ascutit, si cu atentie si rabdare.


Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes