ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

16 sept. 2019

Tort cu mousse de ciocolata si visine


De ziua ei, fiica mea, Alexandra, si-a dorit un tort care sa imite prajitura ei preferata de la o cofetarie de la noi din cartier. Si cum mai mult ca sigur acolo se folosesc premixuri, nu aveam cum sa o reproduc suta sa suta, asadar am pastrat doar ideea de baza a prajiturii. Rezultatul a fost senzational, doar ca, nu stiu de ce, nu am simtit nevoia sa fac nici o poza atunci. Atat noi cat si cei care au gustat tortul am fost foarte incantati de gustul deosebit, de cat de fin si echilibrat este acest tort, asa ca, in weekend, fiindca tot urma sa plecam la tara sa ne incarcam bateriile la aer curat, am decis sa il refac. La fel de gustos a iesit si de data asta, asa ca va ramane unul din torturile noastre de suflet!



Ingrediente tort cu mousse de ciocolata si visine

pentru blat

2 oua
2 linguri zahar pudra
3 linguri faina
1 lingura cacao

pentru sirop

200 ml apa
3 linguri zahar
1 lingurita esenta rom

pentru mousse de ciocolata cu lapte

300 gr ciocolata cu lapte
200 ml smantana lichida pt frisca
200 ml frisca batuta
esenta rom
10 gr gelatina
3-4 linguri lapte


pentru mousse de ciocolata alba

300 gr ciocolata alba
200 ml smantana lichida pt frisca
200 ml frisca batuta
esenta vanilie
15 gr gelatina
3-4 linguri lapte

pentru jeleul de visine

300 gr visine fara samburi
50 gr zahar
1 lingura amidon

pentru decor

100 gr ciocolata alba
50 ml smantana lichida pt frisca



Mod de preparare tort cu mousse de ciocolata si visine

Mai intai vom prepara blatul. Separam albusurile de galbenusuri si mixam albusurile pana devin ferme.  Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea. Incorporam galbenusurile apoi adaugam faina si cacao si amestecam cu o spatula, cu miscari circulare ca sa nu se lase bezeaua. Cantitatea de faina poate varia in functie de cat de mari sunt ouale, de faina folosita, etc E de preferat sa adaugati faina progresiv. Aluatul obtinut trebuie sa aibe consistenta pandispanului.
Turnam aluatul in forma de tort cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt. (diametru 28 cm)
Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 10 minute.


Cand blatul este gata indepartam marginile formei si asezam blatul pe un platou, cu fata in jos. Indepartam hartia de copt. Eu prefer sa il asez astfel fiindca absoarbe mult mai bine siropul.
Pregatim si siropul. Caramelizam zaharul si adaugam peste el apa cu atentie sa nu va accidentati fiindca va rezulta o reactie mai violenta si zaharul ars


Jeleul de visine il pregatim cat sta blatul in cuptor. Punem visinele intr-un vas, adaugam zaharul si lasam sa dea in cateva clocote. (eu am pus visinele direct din congelator, fara sa le decongelez in prealabil) Dizolvam amidonul in putina apa amestecand bine sa nu faca cocoloase si il adaugam peste visine. Amestecam continuu si cand compozitia are consistenta unui jeleu, sau a unei budinci, dam deoparte si lasam sa se raceasca.


Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte punem ciocolata rupta cubulete intr-un vas. Adaugam smantana dulce pt frisca si amestecam pana cand ciocolata este topita complet.  Punem gelatina intr-o cescuta si adaugam laptele peste ea. Lasam sa se hidrateze apoi dam la microunde pentru 15-20 secunde ca sa se dizolve. Adaugam gelatina peste ciocolata topita si omogenizam. Dam deoparte sa se raceasca.



Cand ciocolata este complet racita adaugam frisca batuta si amestecam cu o spatula ca sa incorporam.


Exact la fel vom proceda si cu mousse-ul de ciocolata alba. Topim ciocolata cu smantana dulce pentru frisca, adaugam gelatina omogenizam si dam deoparte sa se raceasca.


Cand ciocolata este complet racita adaugam frisca batuta si amestecam cu o spatula pana cand incorporam compozitia.


Incepem sa asamblam tortul. Asezam in jurul blatului inelul reglabil pentru tort. Insiropam bine blatul cu sirpoul rece. Adaugam peste blat jumatate din cantinatea de mousse de ciocolata cu lapte. Adaugam jeleul de visine, eu l-am asezat astfel incat fiecare felie de tort sa contina si visine. Punem deasupra cantinatea de mousse ramasa. In acest moment, daca doriti o separare perfecta  a straturilor si mai ales a visinelor, bagati la frigider si abia dupa ce se intareste puneti urmatorul strat.


Eu nu am mai asteptat, asa ca am pus urmatorul strat, si anume jumatate din mousse-ul de ciocolata alba. Adaugam visinele, tot ca in imaginea de mai sus, apoi mousse-ul de ciocolata alba ramas. Din cauza greutatii, o parte din visine au ajuns in mousse-ul de ciocolata cu lapte, dar asta nu a influentat gustul tortului pana la urma. Daca veti lasa la rece primul strat si apoi treceti la al doilea atunci acest lucru nu se va mai intampla. DEasuora vom pune din loc in loc jeleu de visine (dar nu si visine) si cu ajutorul unei fruculite ii vom da un aspect marmorat.


Dam la rece pentru cel putin doua-trei ore, de preferat poeste noapte. Cu un cutit vom trece pe marginea formei ca sa desprindem marginile si apoi indepartam inelul din jur.


Pregatim glazura. Incalzim smantana lichida pentru frisca, adaugam ciocolata rupta cubulete si amestecam pana la omogenizare. Cu o lingura vom pune pe marginile tortului glazura de ciocolata alba si lasam sa curga din loc in loc. Tortul trebuie sa fie foarte rece in momentul in care face asta. Eventual il puteti lasa 10 minute la congelator.
Am asezat din loc in loc si cateva visine din jeleu.


Dam la frigider sa se intareasca glazura. Taiem tortul cu un cutit foarte bine ascutit pe care il vom sterge inainte de fiecare felie.



In imaginea de mai jos puteti vedea si primul tort, la fel de gustos ca acesta!



Si fiindca a fost atat de apreciat, si a placut atat de mult coopiilor, l-am pregatit si pentru a treia oara in jumatate de an, de Sf. Stefan, la cererea sarbatoritului, evident!




Distribuie daca iti place:

24 de comentarii :

  1. Bună seara.Se pot folosi și vișine din compot?Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gustul, aspectul si consistenta ar fi total diferite, asadar nu va sfatuiesc.

      Ștergere
  2. Bună seara.Se pot folosi și găsite din compot?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce marca de ciocolată alba ati folosit?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ! Felicitari pentru reteta⚘Intuiesc sa o fac cu cirese proaspete sper sa imi iasa

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, ce fel de amidon folositi? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce la mousse ul de cioco cu lapte tb 15 g de gelatina si la mousse ul de vanilie 10 g?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cel cu ciocolata alba trebuie 15 grame pentru ca ciocolata alba are consistenta putin mai moale decat ciocolata cu lapte

      Ștergere
  7. buna ziua, am facut tortul, este excelent. multumesc pentru reteta. pot sa pva trimit si poza, dar nu prea vad unde. sarbatori fericite d-na Violeta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, cu mult drag, ma bucur tare mult sa aud asta. Din pacate aici pe blog nu pot fi incarcate pozele, dar o puteti incarca in grupul de facebook al blogului, sau o puteti trimite pe email la office@caietulcuretete.com Un an nou fericit, cu sanatate si impliniri!

      Ștergere
  8. Am facut tortul. Contine exagerat de multa gelatina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am facut acest tort de cel putin patru ori, niciodata nu mi-a lasat senzatia ca este prea multa gelatina, mi s-a parut chiar super cremos. Cei care au gustat pot confirma. Plus ca au fost persoane care l-au incercat, si au pus si poza in grupul blogului, si au fost multumiti. Asadar nu am nici un motiv sa modific cantitatea de gelatina. De fiecare data am folosit ciocolata cu lapte si ciocolata alba, poate ati folosit ciocolata neagra, cu continut ridicat de cacao?

      Ștergere
  9. n-ar trebui mouse-ul batut la final cu mixerul?
    ma gandesc ca s-ar intari si si-ar mari volumul.

    O sa incerc si eu reteta in weekend.Arata delicios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri! Faceti confuzie cu crema ganache, aceea se bate la final cu mixerul, la aceea nu se pune gelatina si are o consistenta total diferita!
      Daca doriti sa incercati acest tort nu va sfatuesc sa mixati crema la final, nu veti obtine acelasi rezultat!

      Ștergere
  10. As putea face o varianta de ppst cu frisca vegetala? Oare ar iesi? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciocolata de post alba nu cred ca exista, insa da, puteti face doar mousse de ciocolata neagra, care cel putin teoretic ar trebui sa fie de post (cititi lista de ingrediente sa va asigurati ca este) Folositi frisca vegetala, dar la fel, cititi ingredientele, sa va asigurati ca este de post. La blat puteti folosi reteta de la negresa de post.

      Ștergere
  11. Bună ziua. La o tava de 18-20 cm care ar fii cantitățile la mousse-uri?

    RăspundețiȘtergere
  12. Smantana lichida pt frisca poate fi inlocuita cu frisca Hulala? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua! Puteti sa imi spuneti, va rog, cat de ferm e tortul dupa ce sta la frigider peste noapte? Imi doresc sa pun peste el un disc decorativ din napolitana subtire, lumanare aniversara si cateva scobitori decorative. Raman oare in picioare? EXISTA riscul a discul de vafa sa se afunde? Multumesc tare mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Este ferm, dar totusi cu consistenta cremoasa, lumanari am pus si eu pe tort, se vad in ultimele fotografii, rezista fara probleme, acum depinde ce fel de lumanare aveti dvs, daca este prea grea o puneti chiar in momentul in care urmeaza sa o aprindeti si sa ii cantati sarbatoritului. In ceea ce priveste discul din vafa aici va recomand sa cititi recomandarile de pe ambalajul acestuia, eu am folosit o singura data, dar, din cate stiu, nu se preteaza pentru orice tip de suprafata.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes