ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

13 apr. 2018

Prajitura cu foi si crema de cacao


Nu-i asa ca cele mai bune prajituri erau cele din copilarie? Nu-i asa ca si voi asteptati cu aceeasi nerabdare ca si mine sarbatorile ca sa va puteti bucura de ele? Nu-i asa ca astazi parca nu mai au acelasi farmec si acelasi gust ca atunci?
Cu cat drag imi amintesc sarbatorile acelor vremuri, cat de nerabdatori le asteptam, si cat de bine ne simteam, chiar daca mesele nu erau atat de incarcate ca acum!
Parca si traditiile erau mai frumoase, bucatele mai gustoase, iar noi mai fericiti ca niciodata!
Mama, chiar daca nu era cea mai grozava bucatareasa, avea grija intotdeauna sa ne pregateasca ceva bun de sarbatori, cu care sa ne surprinda, iar una dintre cele mai spectaculoase deserturi pe care le pregatea era prajitura cu foi si crema de cacao!
Cat de fericiti eram, ce bucurosi ne invarteam in  jurul foilor cand le cocea mama, si abia asteptam sa se intoarca putin cu spatele ca sa  rupem macar un coltisor.  La final aveam si privilegiul sa curatam vasul in care fusese crema, lingandu-ne pofticiosi degetele, si in final asteptam cu nerabdare ziua in care ne puteam  bucura din plin de gustoasele prajituri!
Doamne, si cat de bune ni se pareau, cat de mult o admiram pe mama ca a reusit sa faca asemenea minunatii! Si inca pe vremea aceea glazura de deasupra era tot cu cacao, crema era cu margarina, si parca tot era mai buna decat cea pe care o pregatesc eu astazi cu crema cu unt si glazura cu ciocolata!
Poate atunci stiam sa apreciem altfel, poate atunci avea gustul copilariei! 

 Mai multe retete ale copilariei gasiti aici.
Aceasta reteta este parte a unui proiect frumos desfasurat de Selgros impreuna cu cativa bloggeri culinari si gasiti toate retetele reunite pe selgroscautapasiunea.ro
 
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici iar daca vreti sa fiti la curent cu noile retete va invit sa va abonati aici. Ma gasiti si pe instagram aici.


Ingrediente prajitura cu foi si crema de cacao

pentru foi:

3 oua
6 linguri zahar
3 linguri ulei
1 pliculet amoniac
1 lingurita otet
700 gr faina

pentru crema:

1 l lapte
4 linguri amidon
4 linguri cacao
1 lingura esenta rom
6 linguri zahar
200 gr unt

pentru glazura:

100 gr ciocolata amaruie
50 gr ciocolata alba
50 ml smantana ptr frisca

Mod de preparare prajitura cu foi si crema

Mixam ouale cu zaharul apoi adaugam uleiul si amonacul stins cu o lingurita otet. Adaugam faina si framantam pana obtinem un aluat de consistenta plastelinei. Il impartim in trei, si intindem trei foi dreptunghiulare, pe care le vom coace pe dosul tavii, la 180 grade, pentru circa 10 minute. Foile vor fi casante si tari, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie.
Punem intr-un vas, la foc mic, laptele cu amidonul si zaharul, romul si cacao. Amestecam continuu, ca sa nu faca cocoloase. Cand a inceput sa se ingroase dam deoparte sa se racoreasca. Cand s-a racit adaugam  untul si mixam. Impartim crema in doua. 

Asezam prima foaie pe un platou, apoi jumatate din crema, din nou foaie, cealalta jumatate din crema si ultima foaie la final.
Punem niste greutati deasupra si lasam sa se preseze cateva ore.


Pregatim glazura: punem smantana ptr frisca si ciocolata la foc mic si amestecam pana este complet topita ciocolata. Turnam glazura ferbinte peste ultima foaie si nivelam.


Topim la bain-marie ciocolata alba, o punem intr-o punga taiata usor la capat si trasam niste dungi pe toata suprafata prajiturii.


Cu un scobitor vom trasa dungile una intr-un sens, urmatoarea in sens opus, formand astfel un model frumos.


Dam la rece peste noapte. Taiem prajitura cu un cutit bine ascutit.


Distribuie daca iti place:

6 comentarii :

  1. Multumesc pentru reteta! Am facut, mi-o placut, familia a ramas multumita! Datorita dvs m-am facut si eu gospodina!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua!!! Coca este prea tare..oare am omis ceva?

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună ziua!!! Coca este prea tare..oare am omis ceva?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am aceeași întrebare cu referire la aluatul pentru foi. Cantitatea de faina pare să fie prea multă în comparație cu ingredientele umede. Coca a ieșit foarte tare și ffff greu de modelat/frământat și întins în foaia. Mi-ar plăcea să primesc răspuns, poate procedeul de preparare nu e corect sau lipsește vreun ingredient. Chiar îmi doresc să o finalizez. Mi-o pofta de mor 😋

    RăspundețiȘtergere
  5. Puneti mai putina faina! Eu am pus 550 g si au iesit foile perfecte!

    RăspundețiȘtergere
  6. Lipseste laptele la aluat sau cantitatea de faina este gresita.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes