ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

23 mar. 2018

Babka, cozonac polonez cu ciocolata



Desi afara inca este iarna in toata regula, calendaristic este primavara, si suntem aproape de doua mari sarbatori, Floriile si Pastele, atat pe rit ortodox, cat si pe rit catolic. Si cum la romani cozonacul este nelipsit de pe mesele de sarbatoar, cu atat ,mai mult de pe masa de Pasti, am pentru voi ca mai faina reteta de cozonac.
Babka, deliciosul cozonac polonez cu nuca si ciocolata, este un cozonac deosebit de fin, cu gust intens de ciocolata si de unt, un cozonac pe care il veti savura pana la ultima firimitura.
Desi varianta veche, populara, a cozonacului babka este in forma cilindrica, asemanata fiind cu fusta bunicii, de unde si numele babka, in timp s-a ajuns la varianta pe care v-am prezentat-o eu astazi. Indiferent car ii sunt originile trebuie doar saretineti ca este peste masura de gustos, iubitorii de ciocolata imi vor multumi pentru reteta asta!

Si fiindca am pomenit de ciocolata, Poiana vine cu o veste minunata pentru voi! De Pasti puteti castiga o minunatie de Kitchen Aid, robotul de bucatarie atat de ravnit de toate gospodinele moderne!


Ei bine, daca si voi vi-l doriti accesati site-ul campaniei: poianaamaruie.ro, postati o poza cu reteta gatita de voi impreuna cu ambalajul Poiana, in plus spuneti cum ati personaliza voi reteta, ce imbunatatiri i-ati aduce. Puteti pregati fie reteta propusa de mine, sau puteti pregati o alta reteta, creatie proprie, nu uitati insa de ambalaj! Mai multe detalii despre concurs gasiti in regulament!
Succes dragilor, si urmariti-ma in continuare, fiindca vor urma si alte retete pentru Pasti in care vedeta va fi ciocolata!




Ingrediente babka, cozonac polonez cu ciocolata
(pentru un cozonac mare)

pentru aluat

600 gr faina
200 ml apa
3 oua + 1 galbenus
150 gr unt
100 gr zahar
7 gr drojdie uscata
extract de vanilie

pentru umplutura

80 gr ciocolata Poiana cu 65% cacao
80 gr unt cu 82% grasime
100 gr nuca
2 linguri zahar pudra
1 lingura cacao





Mod de preparare babka, cozonac polonez cu ciocolata

Eu am pregatit aluatul cu o seara inainte, la masina de paine. Daca nu aveti o masina de paine ssau un robot de bucatarie prevazut cu palete  pentru aluat veti proceda in felul urmator: Intr-un vas punem faina si drojdia  apoi adaugam apa calduta in care amdizolvat zaharul. Adaugam ouale batute doar atat cat sa se omogenizeze si extractul de vanilie. incepem sa framantam adaugam putin cate putin untul topit. Framantam doar atat cat sa omogenizam compozitia.
Punem aluatul intr-un bol uns cu o pelicula de ulei si il acoperim cu folie alimentara. Dam la frigider peste noapte. Astfel, cozonacul va dospi lent si la final vom obtine un alat foarte fin, cu gust si textura deosebite.


Inainte sa ne apucam de cozonac vom pregati umplutura de ciocolata.  Intr-un vas punem untul taiat cuburi si  ciocolata Poiana cu 65% cacao, rupta cubulete. Pentru a topi amestecul de unt si ciocolata aveti doua variante, fie la bain-marie, deasupra unui vas cu apa clocotita, fie direct pe ochiul aragazul, la foc mic si amestecand continuu. In ambele variante ciocolata se va comporta foarte bine, si veti observa ca se va topi complet iar amestecul va ava la final o textura foarte cremoasa.
Este foarte important sa folosim ciocolata de buna calitate, cu continut ridicat de cacao, iar eu va recomand din toata inima ciocolata Poiana cu 65% cacao, pentru ca se comporta foarte bine atat la copt cat si atunci cand este topita.


Adaugam nuca maruntita, apoi cacao si zaharul pudra si amestecam pana la omogenizare. Lasam sa se raceasca. Daca vi se pare ca totusi compozitia este pea  moale, fie mai adaugati putina cacao, fie dati pentru 5-10 minute la frigider amestecul.


Este foarte important sa lucram cu aluatul rece, imediat ce l-am scos de la frigider, pentru ca va fi mult maleabil si se va lucra cu usurinta. Intindem o foaie dreptunghulara de aluat.


Intindem un strat uniform de ciocolata, pe toata suprafata aluatului.




Rulam strans formand astfel un sul de aluat.


Cu un cutit foarte bine ascutit vom taia aluatul in doua, pe lungime.




Asezam cele doua bucati de aluat in cruce apoi rasucim.
Asezam cozonacul astfel format in forma unsa cu putin ulei. Ungem cu un galbenus batut cu putina apa.




Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit, la 200 grade, pentru circa 40 minute.



Imediat ce l-am scos din cuptor il ungem din abundenta cu sirop din apa cu zahar.



Distribuie daca iti place:

5 comentarii :

  1. Mmm un deliciu de cozonac,îl voi pregăti și eu poate cine stie după multe încercări voi avea și eu noroc!!mulțumim pentru concurs,weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, un cozonac excelent, dar am observat că nu ați pus lapte. E rețeta fără lapte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pus 200 ml apa, lapte nu trebuie, nu este un cozonac traditional romanesc, este un cozonac polonez.

      Ștergere
  3. Imi puteti spune va rog cum l.ati facut la masina de facut paine, in ce ordine ati pus ingredientele?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes