ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

22 mar. 2016

Batoane cu mac


Va amintiti batoanele cu mac ale copilariei? Cat de bune erau si ce bucurosi eram cand primeam banuti sa ne luam cate unul! De multa vreme imi propusesem sa le fac acasa si dupa o scurta cautare pe vastul internet mi-m dat seama ca singura reteta care este cat mai aproape de batoanele copilariei este cea de pe e-Retete.ro, un blog pe care vi-l recomand cu mare drag, mie mi-a servit adeseori drept sursa de inspiratie! Multumesc Ioana, intr-adevar au fost minunate, exact asa cum mi le aminteam din copilarie!
Asadar batoane cu mac, o reteta de post, o minunatie de batoane pufoase  si dulci!

Ingrediente

500 gr faina
7 gr drojdie uscata 
1/4 lingurita sare
250 ml apa calduta
50 gr zahar
80 ml ulei 

pentru topping:

50 ml apa
1 lingurita faina
1 lingura mac
50 ml sirop 





Mod de preparare:

Eu am preferat varianta cea mai comoda, a folosit masina de paine pentru framantat. Daca nu aveti masina de paine puneti intr-un bol faina, zaharul, sarea si drojdia apoi adaugati apa si uleiul si framantati pana obtineti un aluat omogen. Lasati la dospit pana isi dubleaza volumul.


Impartim aluatul in 8 parti egale. 


Intindem aluatul intr-un dreptunghi.


Rulam strans pe lungime fiecare dreptunghide aluat si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.


Lsam batoanele la dospit pentru circa 30 minute la loc cald. Facem un amestec din cele 50 ml apa si  o lingurita de faina. Ungem batoanle cu amestecul obtinut si presaram macul.


Coacem in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru  25-30 minute, pana se rumenesc frumos.


Preparam un sirop din apa cu zahar si ungem batoanele cu acest sirop cat sunt inca fierbinti.


Va garantez, sunt o nebunie batoanele astea, o sa le adorati! 


Distribuie daca iti place:

45 de comentarii :

  1. mihaela lakkis22 martie, 2016 18:10

    Draga mea,te urmaresc de f mult timp in tacere pana acum.Am o problema cu masina mea de paine,orice pun in ea framanta dar nu creste deloc aluatul,am schimbat faina,drojdia,am facut cu maia,fara maia,etc,rezultatul este acelasi- oare sa fie de vina masina?parca sunt invidioasa cand vad aluatul tau ca da afara din cuva-glumesc,desigur,cu multumiri Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lavinia Untea15 mai, 2016 01:51

      Nu are cum sa fie masina de vina. Mai curand ori a ajuns sarea in contact direct cu drojdia, ori puneti apa/laptele prea fierbinte peste drojdie. Se pun intai lichidele si apoi solidele. Sarea o puneti ultima (sa nu intre in contact cu drojdia)

      Ștergere
  2. Abia aştept sa le încerc!

    RăspundețiȘtergere
  3. cu mare drag, Violeta. ti-au iesit faine de tot, am vazut azi pozele pe care le-ai atasat la mine pe site :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand le-ai publicat am tot stat cu gandul la ele, au fost foarte gustoase si au disparut imediat, cu siguranta vor ramane preferatele copiilor!

      Ștergere
  4. Dacă mi-au ieșit mie,care am probleme cu aluaturile dospite înseamnă ca e rețeta perfecta!! Sunt supeeeeeer!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. le-am facut ieri si au iesit un deliciu! m-au adus inapoi in timp si mi-au dat lacrimile de nostalgie si emotie! iti multumesc mult mult pt reteta, uitasem complet de batoanele cu mac:)
    am o intrebare doar:pot face coca seara si o tin la frigider pana a doua zi? sau pe urma nu mai creste in cuptor?
    Merci de raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună. Eu acum am făcut cu maia si timpul de dospire e mai lung. Am frământat azi si pus în frigider pana a doua zi. Cu drojdie puteti face de asemenea asa. Puneți doar un gram si faceti plamadeala cu putina faina si putina apa luate di cantitățiler rețetei. Când face balonase înseamnă ca dospește si o puteti frământa cu restul ingredientelor. Când e gata aluatul, puneți-l în frigider, într-o zona cu 4'. A doua zi scoate-ti-l afara si lăsati sa sebleze în volum apoi formati cornurile.

      Ștergere
  6. Se poate inlocui apa cu lapte? oare ies mai gustoase?

    RăspundețiȘtergere
  7. AM FACUT SI EU AZI,DAR DE CE NU S-AU RUMENIT? CU CE AM GRESIT? MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat zahar trebuie pentru sirop?Ca in reteta scrie 50 ml sirop...asta se refera la zahar?

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum ai făcut cu mașina de pâine?
    Ai pus toate ingredientele si ce program ai ales?
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pui ingredientele in ordinea precizata in cartea masinii (la mine se pun intai cele umede) apoi am setat la programul pentru framantare si dospire, 8 in cazul meu.

      Ștergere
  10. Așa am făcut, dar imediat ce an scos din mașină aluatul s-a lăsat, cam jumătate din cuva....
    Si nu au ieșit în final...

    Dacă pun drojdie proaspătă cata să pun?

    Mulțumesc! Cum îți pot trimite poza cu ce a ieșit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles, nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se lasa aluatul facut la masina de paine, din contra s-a intamplat sa creasca prea tare si sa se lipeasca aluatul de geamul de sus. Oricum nu cred sa fiemasina de vina, poate fi de la drojdie sau poate faina, eu folosesc faina Grania, verde si drojdie granule dr Oetker, pliculetul verde. Poti inlocui cele 7 gr de drojdie uscata cu 25 gr drojdie proaspata, dar nu stiu daca e recomandat la masina de paine sa folosesti drojdie proaspata, nu am incercat pana acum.
      Poza o poti trimite fie pe email la office@caietulcuretete.com fie pe pagina de facebook a blogului, pe wwall sau prin mesaj privat aici: https://www.facebook.com/Caietulcuretete/

      Ștergere
  11. Excelente au ieșit! Mulțumesc mult pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  12. multumim Vio pentru reteta asa de frumos a crescut aluatul in lighean cat si batoanele in cuptor,abia astept sa se raceasca ca sa le si savuram
    eu intotdeauna intru cu placere la tine pe blog fiindca stiu ca nu voi pleca cu mana goala de la tine,ai retete una si una
    te pupam si ne mai auzim

    RăspundețiȘtergere
  13. acum mananc un baton,este extrem de delicios,imi aduce aminte de copilarie
    fetelor incercati aceasta reteta si nu veti regreta

    RăspundețiȘtergere
  14. Am facut si eu aceste batoane,foarte usor de facut si sunt grozave.Va multumim pt retete!De cand va urmaresc pagina m am apucat si eu de facut delicii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc de reteta ieri am facut dar nu mi-au iesit , dar astazi am pus uleiul la urma ,a u fost grozave , maine fac altele complimente pt retete .

    RăspundețiȘtergere
  16. Răspunsuri
    1. Nu am incercat, personal insa nu cred ca mi-ar placea cascavalul in aceasta combinatie, dar e doar chestie de gusturi :)

      Ștergere
    2. Eu am pus crema de ciocolata si gem de capsuni si de piersici.Au iesit delicioase

      Ștergere
  17. Putem introduce in batoane si dulceata sau gem?

    RăspundețiȘtergere
  18. Cand eram mic, mama mea ne facea tot timpul aceste batoane delicioase :) Multumim pt reteta!

    RăspundețiȘtergere
  19. Se poate de inlocuit apa cu lapte???multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  20. Am incercat retete,sunt minunate,chiar imi era pofta de batoane cu mac

    RăspundețiȘtergere
  21. Se poate face aluatul și la mixerul cu bol?

    RăspundețiȘtergere
  22. M-a inspirat reteta, chiar acum am aluatul la crescut, sper ca imi vor iesi la fel. Abia astept😋

    RăspundețiȘtergere
  23. Bună ziua. Se pot face și cu drojdie proaspătă?

    RăspundețiȘtergere
  24. Cautand pe net am gasit aceasta reteta de batoane, adoram batoanele cu mac si in amintirea copilariei am decis sa fac aceasta reteta. Ceea ce nu inteleg este 50 ml de sirop. Care sunt cantitatile de apa si zahar pentru acest sirop?? Astept un raspuns pentru a incerca aceasta reteta.

    RăspundețiȘtergere
  25. Vazand reteta aceasta m-am intors in timp, cand eram doar o copilita si adoram batoanele cu mac per care le cumparam in fiecare zi inainte de a intra la scoala. Ce vremuri si amintiri minunate. Ca sa depanez aceste amintiri mi-ar place sa regasesc dupa atata timp gustul minunat al batoanelor si am decis ca voi face aceasta reteta, ceea ce nu am inteles este sropul...spune 50 ml de sirop dar nu scrie cantitatile de apa si de zahar. Sper sa primesc curand un raspuns ca sa pot incepe reteta. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cristiana! Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, la 50 ml apa 1 lingura de zahar, si fierbem cat sa se dizolve zaharul, eu in general pun la ochi, nu mai masor.

      Ștergere
  26. siropul de zahar se pune fierbinte peste batoanele fierbinti ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Siropul nu este musai sa fie fierbinte, poate fi si rece, dar trebuie unse batoanele cat sunt inca fierbinti.

      Ștergere
  27. Am facut si eu dupa reteta ta.Nu stiu ce se intampla de fiecare data nu imi iese nici batoane,nici painea, ies la mijloc cam nefacute si le coc,si de blat sa nu mai zic ca nu creste.Nu stiu unde gresesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nici painea nici batoanele nu va ies, si nici macar nu cresc, daca mai raman si nefacute la mijloc cu siguranta singurul vinovat nu poate fi decat cuptorul.
      Eu aveam aceasta problema demult, cand aveam un aragaz din acela vechi, Arctic, si ca sa pot coace o paine trebuia sa o las pana la jumatatea timpului in partea de jos a cuptorului, apoi o mutam in partea de sus ca sa fie coapte bine.
      Daca aveti cuptor de tip nou verificati in cartea acestuia si vedeti acolo ce program trebuie sa folositi pentru coacere si gradele.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes