ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

2 dec. 2014

Tort cu blat de biscuiti si crema de iaurt si caramel


Fiindca se apropie sfantul Nicolae m-am gandit ca poate vreti sa pregatiti un tortulet sarbatoritilor si aveti nevoie de inspiratie. Tortuletul asta l-am pregatit cu ceva vreme in urma, de ziua Alexandrei ( a trecut ceva vreme de atunci, dar abia acum i-a venit randul la postat), un tort simplu, fara pretentii, incropit in graba cu ce-am avut prin casa, nu aveam de gand sa il public pe blog fiindca nu am mai avut timp sa il decorez si sa ii au o "fata comerciala" insa invitatii nostri au spus ca e cel mai gustos al meu de pana acum, asa ca il impartasesc si cu voi. Un tort simplu, cu gust foarte echilibrat, blat de biscuiti cu nuci si migale, crema racoroasa de iaurt cu caramel, glazura caramel si la final o ploaie de migale si nuci.

Ingrediente:

pentru blat:

200 gr biscuiti integrali Divella
150 gr unt nesarat
100 gr nuci
100 gr migdale

pentru crema:

250 ml iaurt
250 ml smantana dulce pt frisca
100 gr zahar pudra
20 gr gelatina granule

pentru sosul caramel:

200 gr zahar
50 gr unt nesarat
200 ml smantana dulce pentru frisca

Pentru decor:

50 gr nuci
50 gr migdale







Mod de preparare:

Migdalele si nucile le prajim in cuptor. Le punem in vasul robotului impreuna cu biscuitii si mixam pana obtinem o masa nu foarte fina, astfel incat sa se simta bucatelele de nuci sau de migdale. 


Adaugam untul moale (aproape topit)  si omogenizam compozitia. Este posibil sa varieze cantitatea de biscuiti in functie de tipul lor asa ca va sfatuiesc sa ii adaugati progresiv pana ajungeti la consistenta optima. Asezam compozitia pe fundul unei forme de tort cu margini detasabile si  nivelam. Dam la rece.


Cat sta blatul la rece pregatim sosul caramel. Punem intr-un bol untul impreuna cu zaharul si il caramelizam. foarte mare atentie, amestecati continuu si aveti grija sa nu se arda ca sa nu devina amar. Cand zaharul este caramelizam dam vasul deoparte si adaugam smantana lichida. Eu am folosit smantana La Dorna cu 30% grasime.  Mare atentie la acesta faza sa nu va accidentati.


Punem inapoi vasul pe foc cat sa se dizolve caramelul. Pastram cateva linguri deoparte pentru crema iar restul sosului il lasam sa se racoreasca. Amestecati cand si cand ca sa nu prinda pojghita deasupra.




Cat se racoreste sosul pregatim crema. Mixam smantana dulce pana devine ferma.


Adaugam iaurtul amestecat cu zaharul pudra. Folositi un iaurt gras si mai gros, nu din acela subtire, care aproape curge. 


Adaugam sosul caramel pastrat deoparte.



Amestecam si aaugam gelatina preparata conform indicatiilor de pe plic. Eu am folosit gelatina granule dr Oetker, pliculetul de 10 grame. Sub nici o forma nu adaugati gelatina calda in crema fiindca aceasta se va taia. Dupa ce o adaugati amestecati energic ca sa se incorporeze uniform in crema.




Turnam crema peste blat si dam la frigider pana se intareste.



Cand s-a intarit crema desfacem cu grija peretii detasabili. Ca sa nu se rupa trecem mai intai un cutit pe margini si abia apoi  desfacem forma.


Turnam deasupra tortului sosul caramel si nivelam.  Prajim alunele si migdalele le macinam astfel incat sa ramana bucati marisoare si presaram pe marginile tortului. Dam la rece pana in momentul servirii.
Taiem felii cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit. Nu va faceti probleme daca sosul caramel va curge usor, asta ii va da tot farmecul!
Un tort simplu, fara pretentii, insa cu un gust de senzatie!


Distribuie daca iti place:

10 comentarii :

  1. Foarte apetisant si cred ca si gustos. Mi-ar placea sa stiu dimensiunea formei de copt ! Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,as vrea sa fac tortul acesta dar nu stiu pentru ce dimensiune de tava se incadreaza cantitatile date de dvs .
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, am facut tortul si pentru tava de tort cu diametru de 26 cm crema este insuficienta. La gust e bunicel dar eu nu l-as mai face inca odata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru cate persone e reteta ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare tare delicios tortul acesta!

    RăspundețiȘtergere
  6. ce sunt acelea maro de la foto 2.este zaharul caramelizat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti fi mai explicit, la care fotografie va referiti? Daca este vorba despre cea in care este frisca lichida cu bucatile acelea maro, da este zaharul caramelizat care se cristalizeaza in momentul in care adaugam lichidul.

      Ștergere
  7. Arata bine tortul,eu o sa-l fac dar cu mici modificari : in loc de iaurt o sa pun mascarpone iar sosul de deasupra o sa l fac cu o consistenta mai tare si o sa l pun tot in forma dupa ce am turnat crema si apoi o sa-l dau la rece !!!Cred ca va fi minunat,oricum super buna reteta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Caramelul facut de mine dupa reteta d-voastra arata cu totul altfel,in poza caramelul d-voastra pare mai degraba gelatina cu colorant portocaliu,al meu este maro si are gustul exact cum erau candva caramelele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca recititi reteta veti observa ca la caramel am adaugat atat 50 g unt, cat si 200 ml smantana dulce pentru frisca, de aici consistenta! Nu am folosit nici gelatina, nici colorant. Daca priviti cu atentie pozele veti observa cum se scurge caramelul pe margini, daca ar fi avut gelatina acest lucru nu s-ar fi intamplat! Si oricum, nu inteleg, de ce as fi facut una si as fi scris alta? Care ar fi fost sensul, ca pe mine una aceasta logica ma depaseste?
      In privinta culorii cel mai probabil ati ars prea tare zaharul, de aici culoarea mai inchisa si gustul pregnant de caramel.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes