ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

13 mar. 2023

Mucenici muntenesti



 

Mucenicii muntenesti fierti in zeama sunt mucenicii copilariei mele, m-am nascut si am copilarit in zona Buzaului, iar bunica doar mucenicii acestia ii facea. Dupa ce m-am nascut eu parintii mei s-au mutat in Galati, si, chiar daca in fiecare an pregatesc mucenici moldovenesti, reteta celor muntenesti imi este mai aproape de suflet, pentru mine ei reprezinta gustul copilariei si amintirea bunicii!
Stiu ca e greu pentru cei ce nu sunt obisnuiti sa le dea o sansa, chiar si sotul meu a fost reticent, insa a mancat un castron plin, i-au placut foarte mult.
Cand eram copil in  ziua de 9 martie bunica primea de pomana (si oferea la randul ei) o multime de castroane cu mucenici, asa am invatat cat de mult pot diferi gusturile, pentru ca unii erau prea aromati, altii deloc, altii aratau indoielnic, unora le cam lipsea nuca, dar categoric ai bunicii erau intotdeauna cei mai buni, iar astazi am mancat mucenicii pe nerasuflate, calzi inca, nu gandul la copilarie si la bunica.
Mi-ar fi placut sa ii pot face eu de la zero, din pacate insa nu am mai gasit decupatorul pentru mucenici muntenesti, si, ca sa comand unul, m-ar fi costat mai mult transportul, asadar am ales varianta mai comoda, cu mucenici din comert. Daca totusi doriti sa ii pregatiti voi e nevoie doar sa framantati un aluat simplu, din apa calduta, faina si un praf de sare, apoi intindem o foaie de aluat si decupam mucenicii, apoi ii lasam la uscat pana a doua zi.

Va recomand si mucenicii moldovenesti impletiti (de dulce), mucenicii moldovenesti impletiti de post, sau mucenicii moldovenesti umpluti cu nuca, de post. Mai multe retete de mucenici gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in paginile retetelor) 

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici


 Ingrediente mucenici muntenesti

200 g mucenici muntenesti
2 l apa
200 g zahar
2 batoane scortisoara
scortisoara macinata
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie si de rom
200 g nuca macinata
 
Mod de preparare mucenici muntenesti

Punem apa, zaharul batoanele de scortisoara, esenta de vanilie si rom si coaja de lamaie rasa intr-un vas, si lasam sa fiarba pana cand da in clocot si zaharul este dizolvat complet. Esentele si coaja de lamaie vom adauga dupa gust. Eu prefer sa pun mai putin in prima faza si dupa ce a dat in clocot gust si daca este cazul mai adaug atunci. Scortisoara nu pun mai multa pentru ca imi place sa adaug la final, cand ii mananc, scortisoara macinata. De asemenea si coaja de lamaie, o parte o pun la fiert, o parte o pun dupa ce dau vasl deoparte. au fiert mucenicii.


Dupa ce siropul a dat in clocot adaugam mucenicii si ii lasam la fiert. Teoretic, cand incep sa se ridice deasupra ar trebui sa fie fierti, insa cel mai bine este sa ii gustati in prealabil. Daca veti folosi mucenici facuti in casa procesul de fierbere va fi putin mai lung decat in cazul celor din comert.



Dupa ce au fiert mucenicii dam vasul deoparte si adaugam nuca, scortisoara macinata si coaja rasa de lamaie. Atentie,  folositi lamai bio, cu coaja netratata.




Mucenicii muntenesti sunt gata, mie imi plac cel mai mult cat sunt  putin calduti, si imi place sa adaug deasupra putina nuca macinata, putina coaja de lamaie si un praf de scortisoara, dar asta depinde de gustul fiecaruia.





Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes