ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

17 nov. 2022

Marmelada de gutui

Acum ceva vreme, cand am postat pe pagina pe facebook a blogului reteta pentru dulceata de gutui, o cititoare mai veche a blogului, careia ii multumesc cu aceasta ocazie, doamna Elena Stan, a postat in comentarii fotografia si  reteta marmeladei de gutui. Mi-a placut foarte mult cum arata, asa ca am pregatit-o si eu. Foarte gustoasa, cu un aspect placut, ideala pentru intins pe paine.
Va recomand si dulceata de gutui, gemul de gutui, compotul de gutui, pelteaua de gutui sau gemul asortat de gutui cu mere. Mai multe retete cu gutui gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)
 

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici


Ingrediente marmelada de gutui

1 kg gutui
500g zahar
100 ml apa
zeama de la o lamaie
 

Spalam bine gutuile, avand grija ca tot puful sa fie curatat. Indepartam casuta semintelor si taiem gutuile cubulete. Este important sa pastram coaja gutuilor, deoarece aceasta contine pectina, care va ajuta marmelada sa se inchege frumos. Cat curatam gutuile vom pastra cubuletele intr-un vas cu apa rece, ca sa nu se oxideze. Cand terminam scurgem toata apa si o aruncam.

Punem gutuile intr-un vas cu peretii cat mai grosi. Adaugam zaharul, zeama de lamaie si apa. In general majoritatea retetelor am observat ca recomanda 800 g zahar la 1 kg gutui, eu insa am folosit doar 500 g de zahar.

Fierbem gutuile cu focul la minim, pentru circa o ora. Daca aveti o cantitate mai mare de gutui timpul de fierbere va fi mai mare. Veti observa ca la un moment dat gutuile incep sa se inmoaie si sa isi lase zeama.

Fierbem i continuare, cu focul la minim, pana cand scade aproape toata zeama. Veti observa ca isi vor schimba si culoarea.

Dam deoparte si mixam cu ajutorul unui blender vertical. Consistenta marmeladei o hotarati voi, eu am preferat varianta mai rustica, cu bucatele mici de gutui. Puteti sa mixati compozitia pana obtineri o pasta foarte fina. Nu va speriati daca in acest moment veti obtine o culoare urata, total neapetisanta, rezultatul final nu va fi la fel.
Punem din nou sa fiarba compozitia, cu focul la minim, pentru circa 5-10 minute, timp in care isi va intensifica culoarea si va face o crusta subtire deasupra.

Punem compozitia intr-un vas de sticla, dreptunghiular, nivelam, acoperim cu folie alimentara si lasam deoparte sa se raceasca complet.

Cand s-a racit putem taia marlelada felii, si o putem intinde pe paine.



Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes