ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

13 nov. 2018

Peltea (jeleu) de gutui


  
Daca obisnuiati sa va petreceti vacantele de iarna la bunici, atunci cu siguranta va amintiti si de mirosul de gutui ce razbatea dinspre dulapurile pe care bunica pusese la pastrare auriile si parfumatele gutui. De cate ori miros o gutuie imi amintesc de bunica dar si de primul cantec pe care am invatat sa-l cant la chitara in copilarie, "Colindul gutuii din geam" , ale carui versuri sunt scrise de regretatul Adrian Paunescu.

Mama mea n-avea nici globuri,
Nici beteala si nici stea...
Sarbatorile de iarna
Cu gutui le-mpodobea...
Mi-a pus mama o gutuie
La fereastra dinspre drum...
Si o vad cum lumineaza,
N-am puterea s-o consum.

Galbena gutuie...
Dulce-amaruie...
Lampa la fereastra
Toata iarna noastra!

Si acum , ori de cate ori impodobesc bradul, fredonez versurile, si-mi amintesc cum impodobeam in copilarie bradutul din fata casei cu nuci invelite in poleiala si ghirlande din hartie confectionate de noi. Pe atunci sarbatorile erau simple dar frumoase si incarcate de semnificatii, astazi totul e atat de comercial, si parca tot farmecul de alta data s-a pierdut.
Revenind la pelteaua noastra de astazi, cu siguranta cu totii o stiti din copilarie, bunica o pregatea de regula dupa ce facea gemul sau dulceata de gutui, din cojile si din cotoarele ramase de la gutui. Mi se parea incredibil cum nimic nu se arunca, totul se valorifica, ba mai mult, din resturi se obtinea jeleul acela atat de gustos!
Nu este nevoie de nimic altceva in afara de fruct, apa si zahar, deoarece gutuile, si in special cotoarele acestora au un continut ridicat pe pectina si vom obtine cel mai fain jeleu natural, cu o culoare superba!






Ingrediente peltea de gutui

2 kg gutui
1 l apa
800 gr zahar



Mod de preparare peltea de gutui

Spalam gutuile si le taiem sferturi cu tot cu casutele semintelor fiindca au foarte multa pectina ce va ajuta la inchegarea jeleului. Adaugam apa cat sa acopere gutuile.


Fierbem pana cand se inmoaie gutuile si strecuram zeama obtinuta printr-o sita deasa sau prin tifon.


Adaugam zaharul in compozitia rezultata. In mod normal la 1 l apa punem 1 l lichid, insa mie pelteaua imi place usor acrisoara, asa ca am redus zaharul.


Fierbem pana cand pelteaua este legata. Facem proba scotand pe o farfuriuta o picatura de peltea, daca aceasta ramane ca o picatura de roua si se incheaga  atunci pelteaua este gata. Daca picatura se intinde pe farfurie inseamna ca mai necesita fierbere.
Turnam pelteaua fierbinte in borcane. Veti observa ca in timpul fierberii cu zaharul si-a schimbat culoarea capatand o tenta rosiatica, foarte frumoasa.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes