ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

29 nov. 2018

Cozonac de post cu halva




Cozonacul de post cu halva a fost o adevarata revelatie pentru mine, sincer, nu m-as fi gandit ca e atat de minunata combinatia, acum ca m-am convins, cu siguranta si de Craciun voi avea pe masa macar un cozonac cu halva!
Cand  cei de la Feleacul m-au provocat sa gatesc ceva cu halva am fost pusa putin in dificultate, fiindca nu m-am gandit niciodata ca se poate si gati cu halva! Ma bucur insa ca am facut-o fiindca rezultatul a fost de exceptie, un cozonac exceptional, pufos si aromat, iar umplutura, in urma coptului, aduce cumva la gust cu alunele.




Si pentru ca anul acesta este an centenar nu doar pentru Romania ci si pentru Feleacul, curand pregatim si un concurs pentru voi, asa ca va invit sa ramaneti aproape ca sa nu-l ratati!
Trebuie sa va spun neaparat ca halvaua de la Feleacul minunata, iar sortimentele noi de neegalat! Chiar merita sa o incercati, iar in perioada postului este mai mult decat binevenita deoarece aduce un aport important de elemente nutritive si calorice pentru organism!







Ingrediente cozonac de post cu halva

1 kg faina
7 gr drojdie uscata
500 ml apa calduta
150 gr zahar
1 lingurita sare
100 ml ulei
vanilie, rom
coaja rasa de portocala

pentru umplutura

300 gr halva Feleacul

pentru uns

200 ml apa
50 gr zahar





Mod de preparare cozonac de post cu halva


Eu am pregatit aluatul la masina de paine, respectand indicatiile din manual, in  cazul meu am pus mai intai ingredientele lichide apoi cele solide si am setat pe programul 8 (framantare si dospire). Daca alegeti sa framantati la mana puneti intr-un bol faina amestecata cu drojdia si sarea si faceti o adancitura in mijloc. Adaugati apa calduta in care ati dizolvat zaharul, apoi adaugati vanilia, romul si coaja rasa de portocale. Incepem sa framantam adaugand uleiul, putin cate putin. Framantam pana obtinem un aluat compact, care nu se mai lipeste de maini. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.



Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru unsa cu o pelicula fina de ulei. Il mai framantam putin si cat il lasam sa se odihneasca pregatim umplutura.

Eu am ales sa folosesc halvaua cu stafide si cacao, preferata mea dintre toate sortimentele, si nu mi-a parut rau! Am taiat mai intai felii halvaua apoi am maruntit-o cu ajutorul robotului de bucatarie.

Impartim aluatul in doua si intindem doua foi dreptunghiulare. Intindem halvaua pe toata suprafata aluatului, lasand libere marginile, si o presam usor cu mainile.


Rulam strans si apoi punem cozonacii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt. Am obtinut doi cozonaci pe care i-am lasat la dospit circa 30 minute. Am uns cozonacii cu sirop din apa cu zahar.


Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit, la 200 grade, pentru circa 60 minute. Cand i-am scos din cuptor i-am uns din nou cu sirop si i-am pudrat cu zahar.

Am fost nevoita sa fac pozele imediat ce i-am scos din cuptor fiindca toata familia astepta cozonacul, mirosea demential in toata casa si evident, cine putea rezista?





Distribuie daca iti place:

5 comentarii :

  1. Doresc sa fac acest cozonac, daca nu gasesc halva pot sa-l fac cu mere rase si calcite? Sint in Italia, nu stiu daca gasesc halva, multumesc mult pentru rezeta, va comunica cum mi-a iesit, noapte buna! 🌹💐🌹💐

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, nu va sfatuiesc sa folositi umplutura de mere, e o umplutura mai lichida si ar afecta cresterea si coacerea cozonacului. Dar puteti face o umplutura simpla cu cacao si zahar, sau scortisoara si zahar

      Ștergere
  2. SUPER ACUM O FAC ...CE MULTE RETETE AVETI MINUNAT .MULTA SANATATE VA DORESC...🥰🥰🥰🥰🥰🥰

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc de rețetă, am încercat-o și a ieșit foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bunica mea făcea așa ceva dar îi spunea învârtiți cu halva,Dumnezeu să o odihnească în pace!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes