ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

3 iun. 2021

Salata de icre

Fiindca locuiesc chiar pe malul Dunarii, era imposibil sa nu am pe blog si reteta de salata de icre, dar mai ales  cateva sfaturi despre cum pastram icrele proaspete.
Din frigiderul mamei erau nelipsite doua borcane: cel cu coaja de lamaie si cel cu icre de crap, cel cu coaja de lamaie imi era tare drag, si imi bagam mereu nasul sa ma bucur de miros, dar pentru cel cu icre dezvoltasem un soi de repulsie, fiindca mi se parea ca arata ciudat, dar mai ales fiindca niciodata nu aveam voie sa frec eu icrele, ca sa nu se taie. Intre timp insa tehnologia a evoluat, asadar nu mai este cazul sa frecam icrele cu lingura de lemn, iar riscul de a se taia este astfel considerabil diminuat. 

Eu am cumparat de Florii doi crapi, ca sa-i facem saramura, si am placuta surpriza ca acestia sa fie plini de icre, ceea ce m-a bucurat nespus. Evident le-am pastrat si le-am pus la borcan, mai jos, chiar la inceputul retetei voi explica si cum se pastreaza icrele de crap. Foarte bune sunt si icrele de crap prajite, va sfatuiesc sa incercati, sunt foarte simplu de pregatit: le am cu sare, le trecem prin putina faina si le prajim in ulei incins!
Si, daca aveti icre de crap, inseamna ca aveti si crapul, asadar va recomand sa incercati si saramura de crap, plachia de crap, crapul pe varza, fileul de crap in sos tomat sau ciorba lipoveneasca de peste.
Mai multe retete cu peste gasiti aici

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici



Ingrediente salata de icre

100 g icre de crap
500 ml ulei
100 ml apa minerala
1 lamaie mica
1 ceapa

Mod de preparare salata de icre

In primul rand trebuie sa stiti ca icrele se pastreaza foarte bine in frigider, cu conditia sa le puneti sare, si sa le mai verificati din cand in cand. Icrele mele le am de la Florii, asadar stau la frigider de doua luni. De la un crap de circa 2 kg am avut un borcan de 800 g plin cu icre.
Asadar, imediat ce am scos din burta pestelui saculetii cu icre ii curatam pe cat posibil de pielite, cu atentie sa nu rupem saculetul si sa riscam sa se imprastie icrele. Ii trecem printr-un jet usor de apa, pentru ca mai au sange si pregatim un borcan curat si uscat, in care vom pune icrele astfel: un strat de icre, un strat de sare, iar la final obligatoriu un strat de sare care sa acopere in totalitate icrele, si care in timp va forma o crusta. E de preferat ca sarea sa fie grunjoasa, si daca este posibil neiodata, din aceea de care folosim la muraturi. Eu am folosit circa 2 linguri de sare. Infiletam foarte bine capacul si punem borcanul in frigider, sub nici o forma nu il vom pastra la temperatura camerei. Dupa 1-2 zile le verificam, si daca si-au lasat sange le scoatem cu grija, indepartam sangele, dam din nou sacutii cu icre prin jet usor de apa, apoi le punem la loc in borcan, la fel ca la inceput: un strat de icre, un strat de sare. Peste o zi-doua verificati, si daca si-a lasat din nou sange, repetati procedura, daca nu le vom lasa in frigider fara sa mai umblam la ele, doar le mai verificam periodic.
Veti observa ca vor incepe sa isi schimbe culoarea, daca la inceput erau un maro inchis, aproape spre gri, acum vor deveni un maro deschis.

Dupa o perioada de circa doua saptamani icrele vor deveni un portocaliu spre caramiziu, iar din acest moment sunt perfecte si le puteti pregati. Indepartam stratul de sare de deasupra. Zeama pe care o  vedeti in borcan este lasata de icre, dupa ce indepartati stratul de sare o puteti scurge.

Scoatem din borcan cantitatea de icre pe care dorim sa o preparam si le punem intr-un bol, iar peste restul icrelor ramase in borcan punem un nou strat de sare, infiletam capacul si le dam din nou la rece.
Gustam icrele, daca cumva acestea sunt prea sarate le punem intr-un tifon, le trecem prin apa si le lasam la scurs. Daca nu sunt suficent de sarate adaugam sare in timpul prepararii.

Din acest moment putem incepe prepararea icrelor. Vom pregati in prealabil uleiul, apa minerala si zeama de lamaie, astfel incat sa le avem la indemana. Mai intai, cu mixerul la viteza minima, apoi din ce in ce mai mare vom mixa icrele pana cand acestea se vor sparge. In acest moment indepartam si eventualele pielite care au mai ramas. In general acestea se vor agata in paletele mixerului si vor fi destul de usor de indepartat.

Dupa ce am indepartat toate pielitele adaugam cate putin ulei, in fir subtire, si de fiecare data vom mixa cu viteaza maxima pana cand intreg uleiul este incorporat, si abia apoi adaugam urmatoarea transa de ulei. Cand icrrele s-au legat adaugat putina zeama de lamaie si mixam, apoi incepem sa adaugam cate putina apa minerala. apa minerala va face ca icrele sa fie mai pufoase, iar zeama de lamaie le va face sa nu mai fie atat de gretoase.

Mixam in continuare adaugand alternativ uleiul, zeama de lamaie si zeama de lamaie, mixand dupa fiecare pana la incorporare. Gustati din cand in cand, si cand considerati ca e suficienta lamaie nu mai adaugati. Veti observa ca icrele au devenit pufoase si cremoase. Luati intr-o lingura din compozitie si dupa femitatea lor va veti da seama daca e cazul sa continuati sau sunt gata. Chiar daca ati folosit deja cele 500 ml ulei, si considerati ca nu sunt gata,  mai adaugati si mixati in continuare, cantitatile nu sunt batute in cuie. La fel si zeama de lamaie sau apa minerala.

Mixam pana cand salata de icre devine ferma, cremoasa, si a capatat o culoare albicioasa.  Exact ca atunci cand batem albusurile, salata de icre ar trebui sa nu curga daca intoarcem bolul.

Pastram salata de icre la rece pana in momentul servirii. Daca doriti sa adaugati o ceapa in compozitie va sfatuiesc sa nu adaugati in intreaga cantitate, ci doar partial, atat cat considerati ca mancati la o masa. Ceapa trebuie tocata fin.
Daca le folositi pe post de aperitiv la o masa festiva nu va sfatuiesc sa adaugati ceapa in salata de icre, ci o tocati si o puneti separat, intr-un bol, astfel incat fiecare sa isi poate pune exact atat cat ii este necesar.
Ca modalitate de servire le puteti aduce la masa fie spritate, pe felii de lamaie, fie in coji de tarte, fie pe bruchete, sau pur si simplu intr-un bol, decorate cu masline.
Daca adaugati ceapa icrele trebuiesc consumate cat mai repede, altfel vor capata un gust amarui, neplacut, de la ceapa.
Tineti cont de faptul ca icrele, o data preparate sunt foarte usor alterabile, asadar nu le tineti foarte mult la temperatura camerei.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes