ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 mar. 2018

Crap pe varza



Crapul pe varza e o reteta ce imi evoca amintiri frumoase! Galatiul situat fiind la granita si totodata cu deschidere la Dunare,  are un peisaj culinar foarte bogat, in cea mare parte imprumutat de la rusii lipoveni ce traiau in numar destul de mare in acest oras.
Cele mai frumoase amintiri din copilaria mea le am de la mama nasei mele, nasa batrana cum se  spune la noi, o lipoveanca zdravana, rosie in obraji, o femeie pe cinste ce nu se dadea in laturi nici de la un pahar cu vin dar nici de la a gati cele mai gustoase preparate, mai ales din peste! Vecina cu noi fiind, am crescut practic cu ea, pentru ca in acele vremuri vecinii se stiau intre ei si se vizitau mai tot timpul, erau prezenti la petrecerile familiei si nelipsiti la evenimentele importante.
La ea am gustat pentru prima oara borsul rusesc cu sfecla rosie, malasolca - deliciosul rasol de stiuca, borsul de peste lipovenesc, racitura de peste, crap de varza, precum si alte minunatii carora, recunosc, nu le-am dat foarte mare importanta atunci, insa acum imi amintesc cu drag de ele.
Nasa batrana nu mai este printre noi de cativa ani buni, insa aproape ca nu trece saptamana sa nu o pomenesc, desi o femeie dura, dintr-o bucata, avea un umor aparte, chiar daca uneori cam deochiat, avea darul acela de a se fac placuta chiar si cand te dojenea. Cele mai frumoase amintiri despre ea si despre sotul ei, plecat dintre noi cu mult inaintea ei, se duc undeva departe in copilaria mea, cand adunandu-ne la petreceri, incalziti bine de aburii lui Bachus incepeau sa cante in limba rusa, doamne ce voce dumnezeiasca aveau, si acum parca imi rasuna vocile lor in urechi!
Ce vremuri frumoase, aveam nevoie de atat de putin atunci pentru a fi fericiti!
Intorcandu-ne la crapul nostru pe varza, va spun cu mana pe inima ca o sa-l indragiti daca-l incercati, desi combinatia dintre varza si peste la prima vedere nu pare de loc una fericita eu va asigur ca nu este deloc asa, sunt nemaipomenit impreuna! Crapul pe varza de astazi face parte dintr-un proiect desfasurat impreuna cu Selgros Romania, un proiect prin care ne propunem sa aducem la lumina retete vechi, traditionale, din diverse zone ale tarii! Toate retetele propuse de  bloggerii culinari le puteti gasi  pe selgroscautapasiunea.ro.



Ingrediente crap pe varza

1 crap de 1,5-2 kg
2 verze murate potrivite
2-3 cepe
100 ml ulei
2 linguri bulion de rosii
sare, piper

Mod de preparare crap pe varza

Spalam varza, o scurgem, indepartam cotoarele si o tocam marunt. Daca cumva este prea sarata o vom lasa peste noapte in apa calduta, la desarat.


Tocam ceapa marunt si o calim in jumatate din cantitatea de ulei doar atat cat sa devina translucida.


Adaugam varza murata tocata si o lasam la foc mic, amestecand continuu, pana cand varza incepe sa se inmoaie.


Adaugam bulionul  si punem varza intr-o tava pe fundul careia am adaugat mai intai uleiul ramas. Eu am folosit o tava de ceramica, prevazuta cu capac. Punem capacul, sau punem deasupra o folie de aluminiu si dam la cuptor pentru circa 30 minute la 250 grade



Cat sta varza  la cuptor pregatim pestele. Il curatam de solzi si indepartam intestinele. Oh, si va dau un pont, daca nu va place sa o faceti singuri, la Selgros puteti beneficia de acest serviciu in mod gratuit.


Am indepartat capul ca sa il folosesc ulterior la o ciorba de peste si am taiat pestele in trei bucati potrivit de mari si le-am presarat cu sare.  Depinde si cate persoane aveti la masa, daca doriti il puteti lasa fie intreg, fie puteti sa il taiati in mai multe bucati.


Cand varza este rumenita pe margini scoatem tava din cuptor.


Asezam bucatile de peste pe varza, punem capacul si dam din nou la cuptor pentru circa 15 minute.


Dupa 15 minute indepartam capacul si scadem temperatura la 200 grade. Eu am folosit si functia de ventilatie. Lasam aproximativ 15 minute, depinde insa si de marimea pestelui. Il savuram langa o mamaliguta calda, ardei iute si obligatoriu un pahar cu vin.


Distribuie daca iti place:

4 comentarii :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes