ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

17 mar. 2021

Sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie

Sharlotka este o prajitura poloneza cu aluat fraged, mere si crema de vanilie, foarte gustoasa. Prajitura este celebra in Polonia si recunosc, am tot evitat sa o fac, fiindca aveam senzatia ca e destul de elaborata, dar cum iubesc prajiturile cu mere am zis ca merita sa incerc, si cu ocazia asta am realizat ca de fapt se face destul de usor, mai ales ca aluatul, crema de vanilie sau compozitia de mere nu trebuiesc neaparat pregatite toate o data.
Ne-a placut mult prajitura, am regretat ca am mancat-o chiar in ziua in care aproape pe toata, fiindca a doua zi a fost si mai gustoasa, probabil s-au imprietenit mai bine aromele. Merge foarte bine cu niste inghetata de vanilie alaturi, data viitoare categoric voi pregati si o portie de inghetata.
Va recomand si prajitura turnata cu mere, prajitura rasturnata cu mere, prajitura cu mere si iaurt, sau prajitura invizibila cu mere. Mai multe retete cu mere gasiti aici. Mai multe retete de prajituri gasiti aici.


 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici 

 

Ingrediente sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie

pentru aluat

400 g faina
100 g unt
100 g zahar pudra
1 ou
10 g praf copt
 
pentru umplutura de mere
 
1,5 kg mere
4-5 linguri zahar tos
scortisoara dupa gust
 
pentru crema de vanilie
 
3 oua
100 g zahar
40 g amidon
800 ml lapte
100 g unt
1 lingurita extract vanilie
 
 
Mod de preparare sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie
 
Punem faina intr-un bol si untul rece, taiat cubulete.


Incepem sa framantam unul si faina cu mainile, pana cand vom obtine un aluat nisipos.

Adaugam zaharul, praful de copt si oul.

Framantam pana obtinem un aluat compact. Chiar daca in prima faza veti avea senzatia ca aluatul nu se va lega continuati sa framantati, veti vedea ca pana la urma se va lega, si la final veti obtine un alut compact, ca o plastelina ceva mai moale.

Impartim aluatul in doua bucati egale, le infasuram in folie alimentara si le dam la congelator pentru circa 1-2 ore, pana cand este congelat complet.

Pregatim merele. Eu am cantarit merele cu tot cu coaja si cotoare. Le curatam de coaja, indepartam cotoarele si le taiem felii. Punem merele intr-un  vas si adaugam zaharul.


Calim merele, la foc mic,iar la final adaugam scortisoara dupa gust. Le lasam sa se raceasca.


Mixam ouale cu zaxarul pudra pana cand devin cremoase. Adaugam amidonul si omogenizam.

Fierbem laptele si adaugam extractul de vanilie.

Adaugam laptele fierbinte, peste amestecul de oua, in fir subtire, in acest timp mixand continuu, ca sa nu transformam in omleta compozitia.

Punem compozitia intr-o tigaie si fierbem crema la foc mic, amestecand intr-una, ca sa nu formeze cocoloase. Cand crema s-a ingrosat o dam deoparte si adaugam untul. Omogenizam, acoperim cu folie alimentara si dam deoparte sa se raceasca.

Tapetam o tava cu hartie de copt. (dimensiuni tava 32/35) Dam pe razatoarea mare una din bucatile de aluat congelat si asezam fulgii de aluat in tava, astfel incat sa acoperim toata suprafata.

Punem deasupra stratul de mere si nivelam.

Turnam crema de vanilie (care s-a racit intre timp) si nivelam.

Dam pe razatoare cea de a doua bucata de aluat congelat, si aezam fulgii de aluat in tava, astfel incat sa acopere toata suprafata cremei de vanilie.

Coacem prajitura in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute, cat sa se rumeneasca usor deasupra.

O lasam sa se raceasca complet, si abia dupa aceea o taiem. Nu incercati sa o taiati calda, fiindca nu veti reusi, crema de vanilie va curge! Daca doriti puteti pudra prajitura cu zahar.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes