ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

21 ian. 2021

Cosulete cu nuca si gem

Atunci cand Cristina, autoarea blogului Diva in bucatarie, m-a invitat sa ma alatur minunatului ei proiect "Gatesc cu prietenii", iar eu nu am stat nici o clipa pe ganduri, si am acceptat imediat invitatia!
Din pacate, datorita pandemiei, proiectul ei se desfasoara doar online acum, deci nu vom gati live, impreuna, dar chiar si asa, era musai sa aleg ceva deosebit pentru acest proiect, si cum eu am o slabiciune pentru retetele copilariei, aceste cosulete cu nuca si gem mi s-au parut cele mai potrivite. 

Nu stiu de ce, desi reteta este trecuta in caietul cu retete al mamei,  nu imi amintesc sa ni le fi pregatit vreodata, in copilarie. Oricum, trebuie sa stiti ca aceste cosulete sunt senzationale, o combinatie unica intre crusta de aluat fraged, gemul acrisor si delicioasa bezea cu nuca. Sunt unice, si, o data gustate, va veti indragosti iremediabil de aceste bijuterii dulci.
Va recomand sa incercati si nucile umplute cu crema, fagurii, cornuletele fragede, piersicile cu crema sau salamul de biscuiti. Mai  multe retete ale copilariei gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru retete)


Ingrediente cosulete cu nuca si gem (pentru 14 bucati)

pentru cosulete

200 g unt 82% grasime
500 g faina
4 galbenusuri
4 linguri smantana  25% grasime
50 g zahar pudra
 
pentru umplutura
 
4 albusuri
un praf sare
200 g zahar tos
250 g nuca macinata
400 g gem acrisor

Mod de preparare cosulete cu nuca si gem

Pregatim mai intai cosuletele. Punem intr-un bol faina, zaharul, untul, smantana si galbenusurile si mixam folosind paleta pentru aluat. Daca aveti un robot de bucatarie este de preferat sa il folositi.
 

Vom obtine un aluat compact, pe care il vom infasura intr-o folie alimentara si il dam la frigider, pentru cel putin 30 minute.
 

Cat va sta aluatul la frigider noi pregatim bezeaua. Punem albusurile intr-un bol (de preferat de inox, dar neaparat bine spalat si uscat), adaugam un praf de sare si mifam pana cand vor deveni ferme. Adaugam zaharul tos, putin cate putin  si mixam pana cand zaharul este complet topit si vom obtine o bezea tare si lucioasa.

Adaugam peste bezea nuca macinata.

Amestecam cu ajutorul unei spatule pana incorporam nuca, cu grija sa nu se lase bezeaua.

Intindem o foaie de aluat si decupam cercuri. eu am impartit aluatul in doua si am facut doua foi, ca sa imi vina mai usor.

Am uns formele cu putin unt topit si am asezat in fiecare cercul de aluat. Am presat cu degetele aluatul, astfel incat sa fie intinse uniform, pe toata suprafata formelor.  (dimensiune forma 8 cm)

Am pus in fiecare cosulet cate o lingurita de gem. Eu am folosit gem de caise dar este potrivit orice gem acrisor: de visine, prune, macese, piersici, etc

Am spritat deasupra bezeaua cu nuca, astfel incat cosuletele sa fie pline. Daca nu aveti un pos va puteti ajuta pur si simplu de o punga pe care o taiati la un capat, sau puteti pune chiar si cu lingura si nivelati la final.

Punem formele intr-o tava si coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute.

Le vom lasa sa se raceasca si apoi le pudram cu zahar. Nu incercati sa le scoateti din forme cat sunt fierbinti fiindca riscati sa le rupeti, bezeaua este foarte fragila si crapa imediat.


Sunt nemaipomenit de gustoase si fragede, si au avantajul ca pot fi pregatite cu cateva zile inainte, ceea ce le face ideale pentru petreceri.


Distribuie daca iti place:

7 comentarii :

  1. 180 grade C nu e prea mult? Bezeaua s-a facut prea repede, asa ca am fost nevoita sa cobor temperatura la 150.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cît timp le putem păstra? De exemplu pentru Crăciun cu cît timp as putea face înainte?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua!Oare de ce imi crapa bezeaua in cuptor?Sa fie de la temperatura prea mare a cuptorului?Am incercat de mai multe ori .In rest ,cea mai buna reteta.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună ziua dacă fac aluatul în seara asta și îl las la frigider pana mâine are ceva?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes