ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

7 aug. 2019

Ciorba de peste lipoveneasca


Ciorba de peste lipoveneasca este o ciorba atat de buna, cum rar intalnesti, tebuie neaparat sa o gusti, ca sa poti intelege despre ce vorbesc.
Va povesteam cu ceva vreme in urma de mama nasei mele,  o lipoveanca zdravana, mare amatoare de vodca, dar una din cele mai bune bucatarese pe care le-am intalnit. De la ea am mancat cel mai bun bors de cartofi cu afumatura, pe care recunosc, mi-a fost teama sa il gust cand am vazut prin el varza, fasole si sunca afumata, dar ah, cat de gustos a fost!
Cea mai buna ciorba de peste tot la ea am mancat-o, si tot atunci am aflat ca ciorba de peste se acreste cu otet, e adevarata blasfemie sa pui bors. 
Lipovenii sunt un grup etnic, de origine rusa, care traiesc in Dobrogea iar comunitatea rusilor lipoveni din Galati este compusa astazi din doar cateva familii, circa 80, care isi traiesc traiul aici, in orasul de pe malul Dunarii. Ei tin sarbatorile pe rit vechi si in trecut erau foarte buni pescari, buni gradinari, insa erau renumiti si in constructia barcilor si a ustensilelor de pescuit, acoperisurilor din stuf, etc. 
Rusilor lipoveni le place in egala masura atat sa gateasca, cat si sa manance, iar preparatele lor sunt deosebit de gustoase, bazate pe ingrediente simple. Renumite sunt chirostile-un fel de coltunasi cu branza, malasolca-o fiertura de peste sarat, zacusca de crap, racitura de peste, crapul pe varza sau placinta cu varza!
Ei, si cum eu n-am avut la indemana un lipovean sa-l trimit la pescuit, am dat o fuga la pescaria Selgros, de unde am luat cel mai aratos somn, iar capurile de crap mi-au ramas de la saramura de crap despre care v-am povestit aici




Ingrediente ciorba de peste lipoveneasca

1 somn (cca 2 kg)
2 capuri de crap
4-5 cartofi
4-5 ardei grasi
4-5 cepe mari
4-5 rosii mari
4-5 linguri otet
2 linguri bulion
1 legatura leustean verde
sare dupa gust


Spalam pestele si il portionam. Ii dam sare si il lasam deoparte, la rece. 
La ciorba de peste puteti folosi mai multe feluri de peste: crap, salau, stiuca, somn, caras, etc. Lipovenii folosesc la ciorba si pesti mai mici, doar ca sa dea gust.


Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi. Ardeii si ceapa le tocam marunt. Punem legumele intr-un ceaun de circa  20 litri. 


Completam cu apa, dar nu cat sa umplem ceaunul, ci cam pe trei sferturi. Lipovenii folosesc apa direct din Dunare, eu am pus apa de la canal, cu riscul ca nu va iesi la fel de buna ca a lor.


Adaugam sare si fierbem ciorba la foc de lemne, avand grija sa alimentam focul cand si cand, ca sa nu se stinga. Lasam pana cand cartofii sunt aproape fierti.


Curatam rosiile de coaja si le taiem cuburi. Le adaugam in ciorba impreuna cu bulionul. Dam in cateva clocote.


Cand au fiert suficient si rosiile adaugam pestele si tot acum este momentul sa adaugam otetul. Pentru inceput adaugam mai putin, si mai gustam pe parcurs si, daca este cazul, mai adaugam.


Pestele va fierbe destul de repede, iar in momentul in care este fiert, veti observa ca acesta se va ridica la suprafata. 


Dam ciorba deoparte si adaugam mult leustean verde, tocat marunt. Acoperim cu un capac si o deoparte 10-15 minute.


Lipovenii servesc zeama separat, iar pestele il scot pe un platou, impreuna cu cativa cartofi din ciorba si il mananca cu mujdei de usturoi. Dar nu cred ca se supara nimeni daca alegeti sa puneti pestele in ciorba.
Musai o dusca de vodca inainte de masa, dar nici o palinca sau o tuica cinstita, de casa, n-ar fi de lepadat.


Reteta de ciorba lipoveneasca de peste o gasiti publicata si pe selgroscautapasiunea.ro

Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

  1. Am fost la Frecatei la pescuit,primul bors a fost cu apa de izvor de la Siriu,bun,al doilea cu apa de Dunare aceleasi ingrediente,UN DELICIU!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din Frecăței e tata vacantele de vara mi le petreceam acolo.....cel mai bun borș acolo l-am mâncat acolo

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes