ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

18 iun. 2018

Scrob taranesc sau oua jumari


Scrob, oua jumari sau papara, este o mancare simpla, pe baza de oua, batute bine, la care se pot adauga diverse ingrediente cum ar fi branza, sunca, ceapa verde, mararul etc.
In unele zone ale tarii la scrob se adauga lapte, smantana, uneori chiar si 2-3 linguri de faina sau malai. In cartile de bucate se gasesc diverse variante, in functie de regiune.
Scrobul trebuie gatit la foc mic, amestecand intr-una, astfel incat la final sa aiba o textura cremoasa, sa nu fie nici prea uscat dar nici prea apos.
Pentru mine ouale jumari, caci asa le zicea bunica, sunt una din cele mai dragi amintiri din copilarie, era micul dejun de rasfat cu care ne trezea bunica in diminetile lenese ale mult asteptatei vacante de vara. Ne trezeam somnorosi, in miros de marar verde si infulecam ouale cu ochii pe jumatate inchisi! Doamne cat de bune erau, si cu ce pofta le mancam, apoi priveam cu admiratie spre bunica, fiindca nu oricine stia sa faca asemenea bunatati!
Cea mai mare nedumerire legata de ouale jumari era denumirea, nu intelegeam de ce le zice oua jumari daca nu contin jumari. Nu am gasit nici o informatie referitoare la originea denumirii, poate candva in trecut se faceau cu jumari ma gandesc sau cumva felul in care arata te duce cu gandul la jumari. 
In cartea de bucate a Sandei Marin, de pilda, le gasim direct sub denumirea de jumari moldovenesti, jumari cu branza, etc
Cert este ca este o mancare simpla, taraneasca, satioasa si tare gustoasa.
Reteta face parte dintr-un proiect de suflet, desfasurat impreuna cu Selgros Romania, prin care incercam sa va aducem aproape retete traditionale, vechi, din toate zonele tarii. Toate retetele apartinand acestui minunat proiect le gasiti aici.


Ingrediente

5 oua
4 linguri apa
200 gr telemea oi
100 gr sunca afumata
2 cepe verzi
1 legatura marar




Mod de preparare





Spargem ouale intr-un vas.

Adaugam apa si le batem usor, doar cat sa se omogenizeze apoi adaugam branza rasa si mararul tocat marunt. Daca branza nu este sarata vom mai adauga sare. Amestecam.

Taiem sunca cubulete si o punem intr-o tigaie incinsa. Adaugam ceapa verde tocata marunt si o lingura ulei. Lasam la foc mic pana cand sunca se rumeneste usor. 

Adaugam in tigaie compozitia de oua.

Amestecam imediat ce punem ouale in tigaie si vom amesteca continuu pana cand acestea sunt gata. Ouale trebuie sa ramana cremoase.

Distribuie daca iti place:

6 comentarii :

  1. Bună Violeta, site-ul http://selgroscautapasiunea.ro/ nu mai exista...
    Rețetele proiectului dumneavoastră pot fi găsite unde?! Merci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Imi cer scuze pentru raspunsul atat de intarziat. Chiar sub titlul reterei gasiti etichetele, scrise cu verde, trebuie doar sa dati click pe eticheta cu numele "retete selgros" si le gasiti acolo.

      Ștergere
  2. Vad ca ati folosit slanina si nu sunca. Nu mai faceti asemenea confuzii, sunca nu e slanina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este vorba de confuzie, jn zona noastra ii spunem sunca. Asa cum si sarmalelor in unele zone ale tarii li se zice galuste.

      Ștergere
  3. Ceea ce nu văd la preparare ,este apa ? Unde și când o puneți ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este scris char la a doua etapa de preparare: "adaugam apa si le batem usor..."

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes