ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

24 mai 2017

Cozonac cu crema de nuca


Cozonacul cu nuca este una dintre cele mai iubite si mai apreciate retete de cozonac. Reteta este simpla insa trebuie respectate cateva reguli de baza pentru reusita  cozonacilor. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, ouale sa fie proaspete (eu am avut oua de  tara), laptele si untul sa fie cu continut ridicat de grasime, iar faina si drojdia de buna calitate si pastrate in conditii ideale. Umplutura nu trebuie sa fie nici foarte grea, nici foarte umeda, fiindca nu va mai creste cum trebuie cozonacul.
Mai multe retete de cozonac gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru retete).

  Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici.



Ingrediente cozonac cu crema de nuca:

1 kg faina
200 gr zahar 
1 lingurita sare
7 gr drojdie uscata
6 galbenusuri
500 ml lapte
150 gr unt topit
mirosuri (vanilie, rom, etc)

pentru umplutura de nuca:

300 gr miez nuca
100 gr zahar
2 linguri cacao
150 ml lapte fierbinte

pentru uns:

1 galbenus
2 linguri lapte
50 ml sirop
1 lingura cocos

Mod de preparare cozonac cu crema de nuca:





Punem intr-un bol  faina cernuta impreuna cu drojdia si sarea. Adaugam ouale batute usor si laptele caldut, in care am dizolvat in prealabil zaharul. Incepem sa framantam adaugand treptat untul topit. Framantam pana cand obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.
 Punem aluatul intr-un vas uns cu ulei.


Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.


Cat dospeste aluatul pregatim umplutura. Macinam miezul de nuca si il punem intr-un  vas. Adaugam zaharul si cacao. Turnam laptele fierbinte putin cate putin. Este posibil sa fie nevoie de mai mult sau mai putin.


 Amestecam pana obtinem o crema care sa se poata intinde.


Impartim aluatul in patru. Intindem  aluatul pe suprafata unsa cu ulei si pe fiecare dreptunghi de aluat intindem crema de nuca. Rulam fiecare dreptunghi ca pe o rulada.


Impletim rulourile doua cate doua si le punem in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam la dospit circa o ora. Ungem cu galbenusul batut cu lapte.


Coacem cozonacii in cuptorul incins, la 180 grade, pentru circa 45 minute. Cand ii scoatem din cuptor ii ungem cu sirop din apa cu zahar si presaram cocosul.


Unul l-am rupt fierbinte, se vede din imagini cum se desprinde in fasii. Al doilea l-am lasat sa se raceasca complet si apoi l-am taiat felii.


Distribuie daca iti place:

5 comentarii :

  1. Cei mai frumosi cozonaci, i-am vazut la dvs. pe site. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. 7 g drojdie uscata nu e prea putin? Asa arata si cozonacii facuti de mama si au un gust unic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se poate face un singur cozonac, cu injumatatirea cantitatilor?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sigur, dar e păcat de munca, pentru ca este aceeaÈ™i, pentru unul sau pentru doi…

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes