ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

9 nov. 2014

Prajitura Ora 12





Intr-o lume nebuna, nebuna, in care am devenit atat de grabiti, de stresati, de nervosi, atat de impovarati de greutati, pranzul de duminica e printre putinele si maruntele bucurii ale vietii, e cel ce ne aduna duminica in jurul mesei, reamintindu-ne cat putem fi de frumosi si buni, aducandu-ne energie pozitiva si reincarcandu-ne bateriile pentru intreaga saptamana ce va urma!
Cand Diana de la Disturbingly Delicios m-a invitat la "Sunday Lunch", un pranz virtual de duminica, m-am bucurat si mi-am reamintit de copilarie si de vacantele la bunica si de cat de mult asteptam aceste rasfaturi de duminica! Nu lipsea niciodata painea calda, proaspat scoasa din cuptor, ciorba de cocos cu taitei de casa si placintele renumite ale bunicii. Bunicii s-au dus sa pranzeasca alaturi de ingeri, copilaria mea  s-a dus si ea odata cu ei  dar amintirea pranzului a ramas.
Duminica de duminica pregatesc cu bucurie pranzul pentru familia mea, sotul face cumparaturile necesare, copiii ajuta la pregatirea mesei apoi ne bucuram impreuna de cel mai frumos si vesel pranz. Mancarea  poate fi uneori magica, uneste suflete si confera senzatia de fericire! Si ce poate fi mai placut decat sa iti vezi familia reunita in jurul mesei bucurandu-se de mancare buna, zambind, glumind, povestind. Pranzul de duminica e magie!

Inainte sa trecem la propunerile mele pentru pranzul de duminica va invit sa ii vizitati blogul Dianei, va promit ca nu veti regreta, veti gasi retete apetisante si niste poze atat de frumoase, de sugestive incat par reale, veti avea tendinta sa intindeti mana spre monitor! 

Felul principal pentru pranzul de astazi este un delicios escalop de pui cu ciuperci, o reteta pe placul nostru, dar mai ales al copiilor!


Si cum copiii nu rezista niciodata tentatiei de a intinde cu paine in sos am pregatit niste chifle japoneze pufoase si fragede:



La desert am pregatit ceva special, o prajitura a copilariei mele,  prajitura  "Ora 12", o prajitura pe care nu am mai gustat-o de peste 20 ani, iar astazi prin intermediul ei am regasit gustul copilariei!

Prajitura Ora 12:


Ingrediente:
pentru blat:
200 gr unt
50 gr cacao
200 ml lapte
150 gr zahar
300 gr faina
1 plic praf copt
100 gr nuca
100 gr migdale
3 oua
pentru sirop:

200 ml apa
100 gr zahar
esenta rom
pentru glazura:
100 ml frisca lichida
100 gr  ciocolata amaruie
pentru decor:
200 ml frisca lichida
50 gr ciocolata amaruie

Mod de preparare:

Punem intr-un vas la foc mic untul, zaharul, laptele si cacao. Le lasam pana se topeste untul si zaharul si compozitia devine omogena.



Lasam sa se racoreasca si adaugam galbenusurile, faina si praful de copt. Omogenizam.


Prajim nuca si migdalele in cuptor apoi le macinam la robot astfel incat sa ramana si bucatele mai mari.


Batem albusurile spuma si le adaugam in compozitie incorporandu-le cu ajutorul unei linguri de lemn.



Turnam compozitia astfel obtinuta intr-o tava tapetata cu hartie de copt. (dimensiuni tava 28*35).

Dam la cuptorul preincalzit si coacem prajitura timp de 60 minute la 180 grade. 

Scoatem blatul pe un platou si il lasam sa se racoreasca. Pregatim siropul astfel: Punem zaharul intr-o craticioara si il lasam sa se caramelizeze. atentie sa nu se arda fiindca va deveni amar. Cand tot zaharul este caramelizat turnam deasupra apa cu mare atentie fiindca ne putem rani. Lasam pe foc pana ce zaharul se topeste complet si la final adaugam romul. Dupa ce se raceste insiropam blatul.


Taiem blatul in patrate aproximativ egale cu un cutit bine ascutit. Le distantam putin unele de altele.

Punem frisca lichida impreuna cu ciocolata intr-un vas la bain-marie si amestecam pana cand obtinem o glazura omogena. Daca doriti o glazura mai lucioasa puteti adauga o lingura de ulei. Glazuram fiecare prajitura lasand sa curga putin pe margine glazura.


Nivelam si dam la frigider pentru jumatate de ora.


Mixam frisca lichida pana devine ferma si o punem intr-un pos cu dui stea. Decoram fiecare prajitura cu cate un mot de frisca.




Presaram ciocolata rasa.


Daca va intrebati de unde vine denumirea de ora 12 ei bine nu cred ca stiu sa va spun,poate imi spuneti voi. Ma duce gandul la versurile copilariei: "ora 12 a venit omul negru n-a sosit", sa fie asta oare legatura? 

Distribuie daca iti place:

20 de comentarii :

  1. Arata superb prajitura asta!
    Arata minunat totul, iar textul merge la suflet!
    Duminica frumoasa! om bun si frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Îți mulțumesc Violeta pentru ca ai acceptat invitația și ne-ai făcut duminica mai dulce :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Uitasem de prajitura asta. N-am mai mancat din copilarie...de vreo 35 de ani, adica :)) Minunata reteta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow, ce bine arata! Si ce pofta mi-ai facut! Ma gandeam ca e mai complicata reteta dar vad ca nu asa ca o trec pe lista de "to do" pentru sarbatori :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Este cu siguranta super!Multumim pentru reteta.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  6. Tot ce ai pregatit pentru acest pranz arata delicios, iar prajitura este pur si simplu irezistibila. Nu imi aduc aminte sa o fi incercat pana acum, dar deja sunt curioasa sa o gatesc. Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dacă prajitura se taie in 12portii poate de asta se cheamă aşa

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu de unde vine numele prajiturii,dar ea vine din copilarie.Multumesc Violeta ca ai adus in actualitate o prajitura demult uitata,o prajitura cu gust de copilarie.Eu cred ca de peste 20 de ani nu am mai gustat-o,dar o voi face cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am s-o încerc si eu.nu cred ca este așa greu de făcut.arata ca in reviste.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. buna! nu se mai vede reteta prajiturii :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Denumirea de prajitura ora 12, vine de la faptul ca ea trebuie servita neaparat la ora 12 !

    RăspundețiȘtergere
  12. Am incercat si eu aceasta reteta si 200 ml de lapte nu sunt de ajuns sa incorporeze toate ingredientele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ceva nu ai facut bine, daca vei urmari imaginile vei vedea ca la final obtii o compozitie care curge. Citeste reteta cu atentie si vezi daca ai respectat cu atentie toti pasii, daca pui mai mult de 200ml lapte vei obtine o compozitie mult prea lichida.

    RăspundețiȘtergere
  14. Complimenti explicati atit de bine ca totul Devine mult mai simplu multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De accord cu Elena Lita. Laptele sau poate ouale nu sunt suficiente ptr. a incorpora toate ingredientele. Compozitia finala este f. densa si nu "curge" desi am respectat cu strictete toate cantitatile si etapele.

      Ștergere
    2. Draga mea, asa cum i-am spus si ei ceva nu ai facut bine.Ai obervat ca untul zaharul, laptele si cacao se fierb pe foc? Sunt 200 ml lapte plus 200gr unt ce devin lichide prin fierbere!!! Data viitoare mai mre atentie, daca respectai cu strictete indicatiile nu avea cum sa nu iti iasa. Nu e o reteta inventata de mine, e o reteta clasica, mie mi-a iesit, altora le-a iesit, iti va iesi si tie cu siguranta :)

      Ștergere
  15. Poate chiar e greu de fäcut🙄

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes