ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

16 oct. 2012

Tort cu crema caramel si pralina







Ingrediente:

pentru blat:

5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 lingurita praf copt

pentru crema:

500 ml lapte
6 linguri zahar
500 ml frisca lichida
2 pliccuri gelatina

pentru sirop:

200 ml apa
2 linguri zahar
2 plicuri capucino ciocolata
esenta rom.

pentru pralina:

4 linguri zahar
200 gr nuci si alune 

pentru glazura:

100 gr ciocolata alba
100 gr frisca lichida
colorant galben si rosu

pentru decor:

100 gr ciocolata alba
colorant rosu si galben



Mod de preparare:

Pregatim mai intai pralina. Caramelizam zaharul si adaugam peste el cat inca mai este fierbinte nucile si alunele. Le amestecam si intindem compozitia pe o hartie de copt in strat cat mai subtire.Dam la rece.



Dupa ce s-a racit o rupem cubulete mici.


Bagam cubuletele la robot pana obtinem pralina.




Batem ouale cu zaharul pana devin cremoase apoi adaugam faina si praful de copt.Turnam in forma de tort si dam la cuptor.


  Intre timp pregatim crema. Caramelizam zaharul cu atentie sa nu il lasam mai mult decat trebuie ca altfel devine amar.




 Adaugam cu grija laptele peste caramelul fierbinte si lasam pe foc pana se topeste tot caramelul.


 Batem frisca pana sta bat.


 Cand se raceste laptele cu caramel adaugam peste frisca.


Omogenizam si adaugam gelatina preparata conform indicatilor de pe plic.Un sfert din crema o amestecam cu 2-3 linguri de pralina.




Asezam primul blat pe platou, punem inelul detasabil in jurul lui si insiropam. 


Asezam jumatate din crema caramel apoi crema cu pralina.


Punem celalalt blat deasupra si insiropam. Facem o glazura din cioolata si frisca lichida. Adaugam colorant praf (eu am pus galben si rosu burgundia) pana obtinem nuanta aramie.


Presaram pralina ramasa pe toata suprafata tortului. 
Topim ciocolata si o amestecam cu colorantii. Ciocolata astfel topita o pensulam pe dosul unor frunze de trandafiri japonezi si dam la rece. Cand s-a intarit ciocolata desfacem frunzele cu atentie sa nu le rupem.Aici aveti un tutorial in imagini despre cum se fac  frunzele din ciocolata pentru tort



Asezam frunzele de ciocolata pe tort si il dam la rece peste noapte. 

Apoi ma indrept cu el spre Mihai de la Placeri simple, si il inscriu in provocarea Dulce Romanie a  lunii octombrie.











Distribuie daca iti place:

28 de comentarii :

  1. Super...ca de obicei. Pai ce imi faci tu Vio?, tocmai cind am 500 g mai mult....glumesc. Va imbratisez, Nico

    RăspundețiȘtergere
  2. Fata draga, ai creat o nebunie de tort! Iti dai seama ca o si salvez repede :))
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cod galben de ploi torentiale la mine in gura , dupa ce am vazut reteta asta . Felicitari pentro blog

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata SUPERB! Ti-e si mila la-l maninci ;) Te pupic Vio, o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare bun trebuie sa fie tortul acesta!

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.caietulcuretete.com/2012/10/tort-cu-crema-caramel-si-pralina.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne, ce minunatie de tort! Salivez de nu mai pot, crema arata tare bine si blatul insiropat zici ca-i piscot!Maxim imi place!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. O bunatate de tort, gustos si aspectuos! Arunca-mi si mie macar o frunza!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunate poze si o reteta tare tare deliciosa!O duminica placuta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. E grozav tortul! Ar mergede minune o feliuta pe lana cafeaua din care sorbesc acum

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu inteleg cum ti-a iesit crema: 500 ml lapte la 6 linguri de zahar nu se ingroase deloc, apoi 500 ml lapte peste 500 ml frisca oricat ai bate-o se lasa; iar gelatina nu mai intareste nimic, e o crema lichida!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut de acord! Am pus 250 ml lapte si tot e foarte mult. Il voi folosi pe acesta la insiropat blaturile, care, apropo, din 5 oua batute fara a separa abusurile de galbenusuri, nu au cum sa iasa crescute sa le tai pe jumatate (asa ca am mai facut un blat cu aceleasi cantitati). Mai incerc un caramel peste care am sa pun numai 50 ml lapte, sau voi incerca o reteta de caramel de pe altundeva :) Oricum, ma bucur ca am dat peste aceasta reteta, o consider o sursa de inspiratie.

      Ștergere
    2. Draga mea, putin mai jos am mai raspuns altcuiva care a ridicat aceeasi problema. Laptele cu caramel eu nu am scris nicaieri ca trebuie sa se ingroase, doar ca trebuie lasat sa se raceasca eu nu inteleg de unde ati ajuns voi la concluzia ca trebuie sa se ingroase??? De altfel in imagine se vede clar ca este lichid! Se vede si cum arata frisca dupa ce am adaugat laptele cu caramel, daca adaugi compozitia de lapte cu caramel rece frisca nu se va lasa, si crema va fi super ok, ea se va mai intari la frigider datorita gelatinei si la final te asigur ca va fi super ok, am facut de trei ori tortul asta, chiar nu are cum sa nu iti iasa!
      Cat despre blat, nu este o reteta proprie sau inventata de mine, este pandispanul clasic, secretul este sa bati foarte bine ouale, dar uite, aici, pe blogul Laurei Adamache gasesti explicati detaliate despre cum se prepara blatul pandispan: http://www.lauraadamache.ro/2009/11/retete-pentru-incepatori-pandispan.html#_
      ASadar eu zic sa nu te descurajezi si sa mai incerci, cu siguranta iti va reusi! Un an nou fericit cu bucurii si impliniri!

      Ștergere
  12. Anonimule, daca ai fi incercat reteta nu ai mai fi comentat in necunostinta de cauza! Eu nu am scris nicaieri ca laptele cu zaharul caramel trebuie sa se ingroase, de unde ai ajuns la concluzia asta? Este lichid, de altfel se vede sin in poze cum arata cand l-am pus peste frisca! Si dupa cum vezi in poza urmatoare laptele caramelizat pus peste frisca nu a lasat frisca,e drept nu mai e la fel de batoasa, tocmai de asta se adauga gelatina.
    Si de ce spui ca gelatina nu intareste nimic? Si in apa chioara daca o pui si tot o intareste!
    aaa, si apropo, de ce nu ai avut curajul sa te semnezi? E ciudat cum cei ce au de carcotit niciodata nu semneaza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Nu am comentat in necunostinta de cauza.
      Ma numesc Maria; imi pare rau ca in primul comentariu nu am apucat sa imi trec numele, eram prea nervoasa: tocmai terminasem de facut tortul si mi s-a parut un fiasco.
      In primul rand vreau sa iti spun ca nu iti reprosez nimic; felicitari pentru retetele postate, dar sti probabil ca gusturile sunt diferite iar comentariile negative ar trebui sa fie constructive.
      Uitandu-ma la minunatele poze am uitat sa mai analizez in amanuntime reteta. Per ansamblu tortul mi s-a parut foarte fad - fara gust - si caramelul abia se simte, e adevarat ca pralina mai ajuta dar frisca cu gelatina imi aduce prea mult aminte de tortul de cofetarie - artificial.
      Eu cand am turnat laptele peste frisca, frisca s-a lasat (e adevarat ca gelatina a intarit-o din nou la frigider dupa cateva ore dar odata scos afara pentru a fi taiat pe farfurii nu isi pastreaza forma frumoasa), apoi blatul de la baza s-a suprainsiropat iar crema cu pralina fiind destul de lichida nu am putut sa o pun in strat continu frumos. Nu stiu ce dimensiune a avut forma ta de tort dar mie mi s-a parut prea multa crema fata de blat.
      Poate ar fi mai gustos cu max. 200 ml lapte, jumatate din cantitatea de gelatina (sau chiar deloc), iar blatul insiropat cu un lichior mai aromat decat banalul rom...

      Ștergere
    2. Daca o sa arunci o privire o sa vezi ca accept si comentariile negative, mai ales atunci cand sunt constructive, conteaza insa foarte mult cum sunt facute. Da, m-a deranjat foarte tare in primul rand faptul ca nu ai semnat, majoritatea blogurilor nu publica comentariile anonime. Daca ai fi spus uite domne am facut tortul dar... era deja cu totul altceva.
      Majoritatea blogurilor publica doar fotografia finala, eu am ales sa pun imagini pas cu pas tocmai ca sa se vada exact cum trebuie sa arate fiecare etapa.Si crede-ma e o munca in plus.Dupa cum se vede in fotografii crema nu a fost deloc lichida, noua chiar ne-a placut foarte mult tortul, si crede-ma sotul meu e cel mai carcotas si cel mai mare critic al meu, e foarte pretentios si greu ii faci pe plac. Eu nu pun niciodata pe blog retete care nu imi ies, nu imi foloseste la nimic daca sunt multe la numar!
      De chestia cu gusturile ai dreptate, gusturile nu se discuta, nu putem avea toti aceleasi preferinte. Personal mi s-a parut destul de aromat, gustul de caramel din punctul meu de vedere se simte foarte bine, iar pralina il accentueaza, dar cum spunei, fiecare cu preferintele lui. Imi place mult ideea de a insiropa cu lichior blatul, insa am doi copii si mai gusta si eu asa ca evit sa folosesc.Diametrul foermei este 28, daca ti s epare multa poti face trei blaturi si doua randuri d ecrema, dupa mine a fost ok.
      Chiar imi pare rau ca nu ti-a iesit si ca nu ti-a placut.

      Ștergere
  13. Maria - Cristina09 aprilie, 2013 17:06

    Doresc sa fac aceasta reteta ,dar...... . Nu inteleg bine reteta. Se fac doua blaturi de tort din acele ingredient sau se face doar unul si se taie , pe lungime, in doua? Dupa primul blat, adaugam jumatate din crema, dupaceea crema cu praline dar nu scrie ce facem cu cealalta jumatate de crema. Ma poti ajuta cu mai multe detalii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am copt un singur blat si l-am taiat in doua, dar poti imparti si compozitia in doua sa coci separat daca vrei
      Cealalta jumatate de crema se pune peste pralina deci crema caramel-pralina-crema caramel
      Spor la gatit!

      Ștergere
    2. Maria - Cristina09 aprilie, 2013 18:27

      Multumesc! O sa te anunt cum mi-a iesit!

      Ștergere
  14. Eu nu am robot pt pralina,oare pot folosi masina pt macinat nuca?

    RăspundețiȘtergere
  15. total aiurea, nu va suparati dar nu se intelege; pralina ramasa, cea macinata se pune peste al 2-lea blat insiropat ? ca asa se intelege, ceea ce e total aiurea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se vede destul de clar in imagini ca deasura tortului am pus glazura (amestecul de ciocolata si frisca topite, (la care puteti adauga colorant cum am facut eu, sau nu) si apoi am presarat pralina!

      Ștergere
  16. f frumos tortul sper sa imi iasa si mie( acum il fac :) insa bizar ca la mine nu s-a ridicat blatul deloc si am facut 2.... ce fel de praf de copt folosesti?

    RăspundețiȘtergere
  17. Te rog imi spui ce fel de gelatina ai folosit grunjoara sau ptr torturi de fructe

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara, va rog sa-mi recomandati un tort nu foarte dulce. În curand va fi ziua de nastere a sotului meu si as vrea sa-l surprind cu ceva nou și foarte bun, dar mentionez ca nu-i plac torturile foarte dulci. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes