ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

4 iun. 2021

Cremsnit (Cremes)

Cremsnit, cremes sau crempita, o prajitura delicata, cu blat de tip foietaj si crema fina de vanilie, o prajitura veche careia nu ii sunt cunoscute exact originile, fiind foarte populara in zona Balcanilor. La noi in tara aceasta prajitura este foarte populara in zona Ardealului si a Banatului, eu una de pilda, nascuta in Muntenia si crescuta in Moldova, recunosc ca nu am auzit de ea decat foarte tarziu.
In functie de zona crema poate fi diferita, exista variante in care se folosesc si albusurile batute, variante in care se foloseste unt, variante in care folosim doar galbenusurile, si variante in care regasim si frisca. Nu stiu care e varianta originala, eu am ales sa pregatesc varianta pe care am avut ocazia sa o mananc si care mi-a placut foarte mult, cu timpul poate voi incerca si alte variante.
De ce mi-a placut cel mai mult varianta asta? Pentru ca se aseamana foarte mult cu crema prajiturii Laura, o prajitura pe care o gaseam in Galati in perioada comunismului la tonetele de inghetata, si era formata dintr-o crema de vanilie pusa intre doua foi de blat. O prajitura pe care tot incerc sa o reproduc, dar nu am gasit pana acum nici o varianta care sa fie cat de cat asemanatoare.
De data aceasta pentru cremesul meu am folosit aluat foietaj, din comert, dar puteti fie sa cumparati foi speciale pentru cremsnit, din comert, fie sa pregatiti chiar voi foile.
Va recomand si eclerele cu crema de vanilie, tartele cu crema de vanilie, rulourile cu crema de vanilie sau prajitura mille-feuille. Mai multe detalii despre cum se face crema clasica de vanilie gasiti aici. 


Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici


Ingrediente cremsnit (cremes)

400 g aluat foietaj
1 l lapte
5 oua
200 g zahar pudra
100 g amidon
1 lingurita extract vanilie
400 ml smantana dulce pt frisca

Mod de preparare cremsnit (cremes)

Intindem putin aluatul foietaj cu sucitorul si intepam cu furculita toata suprafata foii, ca sa nu creasca prea mult la copt.

Coacem pe rand, cele doua foi, in cuptorul preincalzit, la 200 grade, cu vemtilatie. Le lasam deoparte sa se raceasca.

Intre timp noi vom pregati crema. Punem intr-un bol ouale impreuna cu zaharul pudra si mixam pana cand compozitia incepe sa se albeasca si devine cremoasa. Adaugam amidonul si mixam pana la incorporare.

Fierbem laptele si il adaugam in compozitie putin cate putin, mixand continuu ca sa nu  riscam sa transformam crema in omleta. Daca folositi pastaie de vanilie o desfaceti si o adaugati in lapte, la fiert,  iar la final strecurati laptele.

Dupa ce laptele a fost complet incorporat punem compozitia intr-un vas, la foc mic si amestecam continuu ca sa nu se lipeasca crema si sa nu se formeze cocoloase. Cand s-a ingrosat o dam deoparte, adaugam extractul de vanilie, incorporam, o acoperim cu o folie alimentara sa nu prinda crusta si o lasam deoparte sa se raceasca.

Mixam jumatate din cantitatea de smantana dulce pentru frisca (200 ml) pana devine ferma si o adaugam peste crema de vanilie complet racita.

Amestecam cu ajutorul unei spatule pana cand sunt perfect incorporate. Daca nu reusiti sa incorporati complet va puteti ajuta de un mixer, dar foarte putin, de preferat la final. Daca insistati mai mult decat trebuie riscati s atransformati in unt frisca din compozitie.
Punem prima foaie de aluat pe u platou si intindem deasupra crema si nivelam.

Mixam restul de smantana dulce pentru frisca (200 ml) pana devine ferma si o intindem peste crema de vanilie, apoi nivelam.

Punem deasupra a doua foaie si presam usor, ca sa adere la crema si sa nu ramana goluri de aer. Daca nu aveti un cutit care sa taie foarte bine atunci faramitati foaia si presarati firimiturile deasupra.

Dam la rece pentru cel putin o ora. Taiem prajitura cuburi, cu un cutit bine ascutit. Optional o putem pudra cu zahar.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

  1. Noua ne faceau bunicii in copilarie mai ales asa-numitul Cremsnit Dietetic. Cremsnitul bogat doar de Anul Nou.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes