ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

29 mai 2011

Rata dezosata umpluta


Cu siguranta toata blogosfera stie de concursul Bloggospodina, organizat de binecunoscuta solista de muzica populara Laura Laurentiu pe blogul ei Retete ca la mama , cel mai tare concurs , fara like-uri , fara voturi, un concurs unde este apreciata munca , talentul fiecaruia.
Castigatorii vor fi alesi prin jurizare , din juriu facand parte nume de exceptie din peisajul culinar : Laura Adamache, Cristian Borod, Andi Tudor si bineinteles Laura Laurentiu.
Pentru a concura este nevoie ca fiecare participant sa execute doua retete una la libera alegere si una de pe blogul Laurei Laurentiu.
Aceasta este prima reteta cu care particip si am ales sa fac Rata dezosata umpluta , atrasa fiind de combinatia unica de gusturi si arome , dar si de complexitatea retetei .


Ingrediente

1 rata (cca 2 kg)
300 gr carne tocata din piept pui
3 fire ceapa verde
1 ou
2 mere mari, verzi
2 portocale
3 felii paine veche
sare, piper
nucsoara
1 lingura amidon
2 linguri mustar
2 linguri miere albine
2 linguri unt


Mod de preparare

Fiindca dezosarea ratei parea a fi un procedeu lung si anevoios am inceput cu umplutura .
Am calit ceapa tocata fin in untul incins pana s-a inmuiat putin, am stins-o cu zeama de la o portocala , apoi am adaugat-o peste carnea tocata de pui. Painea veche de cel putin o zi o inmuiem cu putina apa apoi o stoarcem bine , o faramitam si o adaugam la compozitie. Desi in reteta Laurei nu era mentionat eu am adaugat un ou cu de la mine putere, sa fiu sigura ca umplutura se va lega asa cum trebuie.
Asezonam cu sare, piper si nucsoara dupa bunul plac.




Adaugam un mar taiat cubulete mici si coaja rasa de la o portocala. Merisoare n-am gasit pe nicaieri, asa ca am renuntat la idee din pacate .






Am amestecat compozitia pana s-a omogenizat si am dat la rece.






Si incepem Operatiunea Rata. Operatiune ce initial parea a fi imposibila s-a dovedit a fi de fapt o joaca de copil si a durat doar cateva minute.E suficient sa aveti un cutit foarte bine ascutit.

In dreptul spinarii , chiar pe mijloc, facem o taietura pana la os. Desfacem cat mai aproape de os carnea si pielea cu mare atentie.








Ajungem pe partea opusa, la piept la care de asemeni scoatem osul cu mare grija






Pulpele si aripile am preferat sa le las asa cum sunt. Si asa arata rata in urma finisarii procesului de dezosare.





Ungem bine de tot cu mustar interiorul ratei, condimentam cu sare si piper si dam la rece cel putin jumatate de ora.







Amidonul in presaram in interiorul ratei cat mai uniform ca sa adere umplutura pe carne.







Introducem toata umplutura in interiorul ratei dezosate si indesam bine .








Urmeaza o operatiune care n-a prea fost pe placul meu insa am fost nevoita sa ma conformez: cusutul ratei. Am cusut cu grija spatele ratei astfel incat sa nu curga umplutura si am fost nevoita sa cos si pielea de la copanul lipsa, caci am uitat sa zic, ajunsa cu rata acasa, am constata cu uimire ca ii lipsea un copan.







Asezam rata in tava cu cusatura in jos. adaugam in tava un pahar cu apa si marul ramas taiat felii.





Acoperim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor la foc mic aproximativ o ora.






Indepartam folia de aluminiu. Facem o glazura din cateva linguri din sosul din tava,2 linguri miere, 1 lingura mustar si zeama de la o portocala.






Glazuram generos rata pe toata suprafata si dam din nou la cuptor. Lasam cam 15 minute timp in care mai glazuram rata de cateva ori .





Scoatem rata, o lasam cateva minute sa se aseze aromele apoi o portionam si o devoram.

Absolut delicioasa, o reteta de exceptie care n-ar trebuie sa lipseasca de pe mesele de sarbatoare Mutumesc Laura ca mi-ai dat ocazia sa degust asa o minunatie !



Distribuie daca iti place:

11 comentarii :

  1. trebuie sa fie foarte gustoasa rata, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un adevarat ospat, foarte apetisant arata, imi place aceasta combinatie! pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca merita toata munca,arata minunat,succes in concurs,o saptamana frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. ah ce bine arata,i-ai venit de hac tare bine ratei aleia,as manca si eu un pic,succes

    RăspundețiȘtergere
  5. e laborioasa,eu am incercat-o cu pui,ca n-am avut rata si a iesit grozav ! imi inchipui cum o fi esit cu rata !!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. am uitat sa-ti spun ca cranberrys,merisoare,se gasesc ,uscate ca stafidele in marile magazine,e drept ca sunt scumpe,cam 12-14 lei pachetul,in bucuresti se gasesc si varsate in piete :matache,ca eu pe asta o stiu,dar pare ca sunt si in alte piete.acolo unde vand oamenii fructe confiate sau uscate si mirodenii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pansy, intr-adevar bunaaaaaa! Merisoare in supermarketuri am cautat dar cum Galatiul este un oras cu posibilitati limitate nu am gasit pe nicaieri .
    La un moment dat vazusem in piata rusilor( a moldovenilor de peste prut mai exact) , de data asta insa nici acolo n-am gasit

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes