ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

13 iul. 2018

Ciulama de porumbei



Copilaria mea la tara, in campia Baraganului, a fost presarata cu nenumarate amintiri, care de care mai placute, dar fara doar si poate imaginea bunicului meu a marcat intr-un mod deosebit toata aceasta perioada.  Bunicul a fost tamplar, dar si stupar, insa a fost genul de barbat priceput la toate si una dintre marile lui pasiuni era cresterea porumbeilor. Asadar porumbeii ajungeau des pe masa noastra, cel mai mult imi placeau inabusiti la ceaun, dar si la jar erau deliciosi! Si ostropelul si ciulamaua de porumbel mi-au marcat copilaria  si gustul lor deosebit nu le-am uitat niciodata.
Cum de curand am primit de la cineva cativa porumbei am pregatit fuguta o ciulama exact asa cum o facea bunica mea, si tare mult ne-a placut. Bunica avea intotdeauna alaturi si o mamaliguta vartoasa, si asezona ciulamaua cu mult marar verde, iar vinul rosu era nelipsit, eu am renuntat la marar si la mamaliga, am renuntat chiar si la vin, dar va sfatuiesc voi sa nu renuntati! Daca o pregatiti toamna, atunci musai sa ii puneti alaturi niste must inasprit, o sa mearga de minune.
Porumbeii, sau hulubii cum li se mai zice in Moldova,  reprezentau o delicatesa in trecut si erau intalniti adeseori in meniurile alese, si retetele cu porumbei sunt prezente in cartile de bucate vechi. Iata mai jos o reteta senzationala in versuri, a renumitului Pastorel:

Iei un hulub decapitat
ales din cei mai grasi, fireste,
scoti penele, cinatuieste,
apoi sareaza delicat.

si nu uita un amanunt:
taind, spre-al inveli, o fina
felie alba de slanina,
sa-i pui in cos si-un pic de unt.

pe urma, cu-n cutit ce taie,
ciopleste cu indeminare
vre-o opt sau zece betisoare
si le aseaza in tigae.

hulubul cel cu unt umplut
pe-acest gratar improvizat
intr-un cuptor va fi lasat
la foc domol si sustinut.

si, ca sa-i tragi din plin folosul,
cand slaninuta s-a prajit,
il scoti afara negresit.
fara sa uiti sa-i torni si sosul.

cu un vin rosu-n paharel
friptura e o delectare.
deci, iti ureaza pofta mare
al dumitale, Pastorel.


Reteta ciulama de porumbel face parte dintr-un proiect de suflet, desfasurat impreuna cu Selgros Romania, prin care incercam sa va aducem aproape retete traditionale, vechi, din toate zonele tarii. Toate retetele apartinand acestui minunat proiect le gasiti aici.


Ingrediente ciulama de porumbei

4 porumbei
1 telina
1 pastarnac
2 morcovi
2 cepe
25 gr unt
2 linguri ulei
2 linguri faina
sare, piper

Mod de preparare ciulama de porumbei





Desfacem porumbeii in doua si ii spalam.



Punem porumbeii intr-un vas si adaugam apa.


Adaugam legumele curatate si taiate bucati, sare, si punem la fiert, adunand din cand in cand spuma care se formeaza. Cand carnea este bine fiarta o scoatem si o lasam deoparte, iar supa obtinuta o strecuram si o pastram la cald.


Intr-o tigaie incingem un cubulet de unt. Cand untul este aproape topit adaugam si doua linguri ulei.


Adaugam doua  linguri faina si amestecam continuu, pana cand faina este gatita si nu mai sunt cocoloase.


Turnam supa putin cate putin, amestecand continuu.


Adaugam porumbeii in tigaie si dam in cateva clocote. Daca doriti, porumbeii ii puteti rumeni in putin ulei in prealabil.


Ciulamaua noastra este gata. Bunica mea punea si marar verde, mie imi place ciulamaua fara verdeturi, asa ca am lasat-o asa. Puteti adauga si putin piper proaspat macinat.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

  1. cind imi aduc aminte cit de buna este ma cutremur. Mi-a adus cineva citiva porumbei proaspeti si nu ma gindesc decit la o ciulama si la o tocanita !!!! Voi face ambele variante, si l-e voi minca pe amindoua cu drag, in amintirea copilariei mele petrecute, in Potcoava de Calarasi !!! Multumesc pentru reteta, dna Vio !!!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes