ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

5 apr. 2017

Prajitura Greta Garbo


Prajitura Greta Garbo sau prajitura Zserbo este o prajitura delicioasa cu umplutura de nuca si gem, o prajitura de casa ce se regaseste in caietul cu retete al mamei mele avand in dreptul ei numele invatatoarei mele, asadar cel mai probabil de la ea obtinuse mama reteta. Nu stiu de ce prajiturica asta nu m-a atras pana acum sa o pregatesc, nici mama tin minte ca nu o pregatise de prea multe ori, dar rasfoind caietul si dand peste numele invatatoarei m-au curprins o multime de nostalgii si am decis sa trec la treaba. Si bine am facut fiindca este o prajitura foarte gustoasa si mai ales satioasa si spornica!
Va recomand si prajitura Krantz sau  prajitura "O noapte la Venetia". Mai multe retete ale copilariei gasiti aici. (click pe cuvinetele subliniate pentru retete)
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici.




Ingrediente prajitura Greta Garbo: (pentru cca 30 buc)

pentru aluat:

200 gr unt
100 gr zahar
2 oua
200 gr smantana
25 gr drojdie proaspata
500 gr faina
pentru umplutura:

800 gr gem caise
400 gr nuci macinate
150 gr zahar




Mod de preparare prajitura Greta Garbo:

Punem faina intr-un bol. Adauga ouale batute cu zaharul, smantana, untul moale si drojdia,  pe care o vom freca cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza. Amestecam ingedientele pana la omogenizare.


Lasam la dospit 3o minute.


Rasturnam pe suprafata de lucru infainata si framantam pana obtinem un aluat ca o plastelina, care nu se lipeste de maini.


Impartim aluatul in patru si intindem patru foi de dimnesiunea tavii. Eu am folosit o tava cu dimensiunile 35/28, va recomand insa sa folositi o tava putin mai mare, caci prajitura mea a iesit cam inalta.  Tapetam tava cu hartie de copt, rulam foaia pe un sucitor si cu ajutorul acestuia o vom aseza in tava.


Ungem cu un strat de gem.


Presaram nuca macinata amestecata cu zahar.


Punem deasupra urmatoarea foaie si o asezam peste stratul de nuca. Continuam si terminam cu foaie de aluat. Lasam la dospit cel putin 30 minute.


Coacem in cuptorul preincalzit pentru o ora, la 200 grade.


Cu 15 minute inainte ca prajitura sa fie gata o scoatem, ungem cu un strat de gem si presaram nuca si o dam din nou la cuptor. Pe internet am vazut ca aceasta prajitura se glazureaza cu ciocolata, eu am respectat reteta mamei, voi puteti insa sa faceti varianta care va place mai mult.


Lasam prajitura sa se raceasca complet apoi o putem taia.


Distribuie daca iti place:

3 comentarii :

  1. Mulțumesc mult! Arată superb și îmi amintesc de perioada în care prăjituream adesea !

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum la 200°C,ptr o ora? Sa ars prajitura!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, la cuptorul meu fix asa am copt-o. Dar sa stiti ca nu toate cuptorele coc la fel, in plus unele sunt pe gaz, unele electrice, difera destul de multunele de altele, pana la urma fiecare gospodina isi cunoaste cuptorul, in plus fiecare cuptor are un manual in care gasiti niste timpi de coacere orientativi. E o prajitura totusi, nu o lasati o ora in cuptor fara macar sa va uitati la ea, o vedeti doar la final ca este arsa.
      Eu indiferent ce timp de coacere indica reteta intotdeuna verific din cand in cand, sa vad cum se prezinta. De exemplu vechiul meu cuptor ardea foarte tare deasupra si trebuia mereu sa pun folie de aluminiu deasupra spre finalul coacerii.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes