ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

27 aug. 2016

Prajitura "O noapte la Venetia"


Prajitura "O noaptela Venetia" sau "O noapte venetiana" este cred, una din putinele prajituri ce nu se regaseste in caietul cu retete al mamei, asa ca am rasfoit internetul si peste tot am gasit aceeasi reteta asa ca am respectat-o intocmai. Reteta am preluat-o de aici, as avea insa o singura observatie, blatul cu cocos mi s-a parut cam uscat, asadar sfatul meu este fie sa reduceti cantitatea de cocos fie sa il insiropati. 
Oricum prajitura a fost delicioasa si s-a mancat pana la ultima firimitura.


Ingrediente (ptr cca 24 bucati):

pentru blatul cu cocos:

6 albusuri
6 linguri zahar
100 gr cocos
5 linguri faina

pentru blatul de cacao:

4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
1/2 lingurita praf copt
esenta rom

pentru crema de vanilie:

6 galbenusuri
150 gr zahar 
5 linguri lapte
200 gr unt
esenta vanilie

pentru glazura de ciocolata:

150 gr ciocolata
50 gr unt
5 linguri lapte





Mod de preparare:

Mixam albusurile spuma apoi adaugam zaharul putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea. Adaugam faina si cocosul si amestecam pana la omogenizare. Asa cum spuneam in introducere sfatul meu este sa reduceti putin cantitatea de cocos (cred ca 60 gr ar fi suficient).
Intindeti compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (dimensiuni tava 25\35) si lasam tava deoparte.


Mixam spuma albusurile. Adaugam zaharul putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea. Adaugam galbenusurile unul cate unul, le incorporam, apoi adaugam faina amestecata cu cacao si praful de copt. Omogenizamsi intindem in tava peste blatul cu cocos.


Coacem la 180 grade circa 15-20 minute.


Cat sta blatul in cuptor vom pregati crema. Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam laptele si punem compozitia intr-un vas la bain-marie. Amestecam continuu pana cand incepe  sa se ingroase. Daca aveti experienta puteti pune vasul direct pe  aragaz la foc mic. Crema va fi gata mai repede dar e de preferat sa folositi un vas cu fund dublu sau un vas antiaderent si sa amestecati continuu. In ambele situatii trebuie sa aveti mare grija, daca lasati crema mai mult decat trebuie se va taia.
Cand crema este gata adaugam vanilia si dam deoparte sa se raceasca. Frecam untul moale, la temperatura camerei pana devine cremos. Cand crema de vanilie este complet rece adugam cate o lingura in crema de unt si amestecam. Continuam astfel pana incorporam astfel toata crema de vanilie in crema de unt. Este foarte important sa fie crema de vanilie rece, daca va fi calda puteti compromite toata crema.
Intindem crema astfel obtinuta peste blatul rece. 


Pregatim glazura. Punem intr-un vas, la bain-marie, ciocolata rupta bucatele, untul si laptele. Amestecam pana cand ciocolata este complet topita. Glazura astfel obtinuta o lasam sa se racoreasca  si apoi o turnam deasupra prajiturii. Sub nici o forma nu puneti glazura calda pentru ca se va topi crema. 


Dam prajitura la frigider peste noapte si a doua zi o taiem in forma de romburi cu un cutit bine ascutit.


Distribuie daca iti place:

19 comentarii :

  1. O prajitura de zile mari.Trebuie incercata.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Pot înlocui fulgii de cocos cu nuca măcinată fin?Nu-mi place aroma de nuca de cocos.

    RăspundețiȘtergere
  3. O prepar chiar acum ,sunt la etapa "untului frecat",pana aici mi-a iesit totul foarte bine.Sunt curioasa de produsul finit...Revin.

    RăspundețiȘtergere
  4. se poate isiropa aceasta prajitura?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, chiar am scris in introducere ca recomand sa se insiropeze blatul cu cocos fiindca personal mi s-a parut cam uscat. Personal as fierbe lapte cu fulgi de cocos si zahar si la final as strecura si as insiropa cu lichidul obtinut.

      Ștergere
  5. Buna! Ciocolata trebuie sa fie de menaj? Sau ce fel? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici mie nu mi se ingroasa crema desi am respectat totul pas cu pas...:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga necunoscut, ceva cu siguranta nu ai facut asa cum trebuie, este crema clasica de vanilie, daca respecti cateva reguli simple nu are cum sa nu iasa. Uite, am eexplicat maipe larg aici, poate iti este mai usor sa iti dai seama unde ai gresit: http://www.caietulcuretete.com/2017/05/cum-se-face-crema-de-vanilie.html

      Ștergere
  7. Bună Violeta, mulțumesc ptr rețetă. A ieșit perfect și place tuturor.
    Am tava mai mare și de aceea am pus 8albusuri și 100g cocos, 5linguri de făină și am insiropat-o ușor pe ambele părți cu ceai concentrat de zahar caramel. A ieșit pufoasă, aerată, un pic de tot suculenta, s-a simțit excelent cocosul, iar crema am gatit-o direct pe foc+250 unt 80% foarte fină și aromată-vanilata.
    Un deliciu!☺

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte bine explicată rețeta, am făcut.o de multe ori !! Delicioasă! Am sa însiropez și eu blatul data viitoare, deși e bun și așa. Mulțumesc ptr toate rețetele!

    RăspundețiȘtergere
  9. Untul trebuie sa fie gras?( De 62 % grăsime merge?)

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte buna! Super! Se face si destul de rapid iar crema este foarte fina! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  11. Merge și margarina eu doar cu margarină Unirea fac și sunt superbe

    RăspundețiȘtergere
  12. Acum încerc și eu. Din greșeală am pus praf de copt și blatul de cocos. Este greșit? Cele 5 linguri de faina cât ar reprezenta în grame?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes