ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

8 oct. 2016

Ghiveci de legume in bulion, pentru iarna


Va amintiti ghiveciul in bulion din aprozarele comuniste? Pe atunci mancarea saracului, astazi un adevarat lux pentru ca este neasemuit de gustos! Si ce bun va fi la iarna, mai ales in postul Craciunului, dar si oricand in timpul anului, trebuie doar sa desfaceti borcanul si pranzul este gata! Puteti sa il puneti chiar si in pachetelul pentru serviciu, pentru ca este foarte gustos si rece!
Reteta de ghiveci de legume in bulion, pentru iarna este simpla, insa pentru a obtine un ghiveci reusit este important sa folosim legume sanatoase, ideal din gradina proprie sau a parintilor sau bunicilor, sau daca nu este posibil de la un furnizor de incredere, evitati legumele de import din supermarket-uri.
 Eu am prezentat mai jos reteta exact asa cum o facea bunica mea, cu legumele prajite in prelabil, varianta infinit mai gustoasa, e drept insa, nu chiar atat de sanatoasa. Daca doriti o varianta ceva mai dietetica  folositi aceeasi reteta doar ca in loc sa prajiti legumele pur si simplu vom pune toate  ingredientele in oala si le vom lasa sa fiarba la foc mic. Daca vi se pare prea mult ulei puteti sa mai scadeti din cantitate, sfatul meu insa, mai ales daca alegeti sa prajiti legumele, este sa respectati cantitatea pentru ca uleiul se va ridica deasupra in borcane si stratul acela de ulei le va proteja foarte bine peste iarna. In plus atunci cand le consumati pur si simplu scurgeti mai intai excesul de ulei.
Si inca o precizare, legumele le-am cantarit inainte de a le curata, deci cu tot cu coaja/cotoare si din cantitatile date am obtinut doua borcane de 1000 ml si unul de 800 ml.
Va recomand si zacusca de vinete si zacusca de fasole. Mai multe retete de conserve pentru iarna gasiti aici (click pe cuvintele subliniate pentru retete).


Ingrediente ghiveci de legume in bulion, pentru iarna:

500 gr vinete
500 gr ceapa
500 gr dovlecei
500 gr rosii
500 gr ardei capia
500 gr morcovi
250 ml ulei
250 ml apa
500 ml bulion de rosii
3-4 foi dafin
sare, piper

Mod de preparare ghiveci de legume in bulion, pentru iarna:




spalam morcovul, il curatam si il taiem rondele subtiri.Vinetele lespalam si le taiem cuburi. ARdeii capia ii spalm, le indepartam cotoarele si ii taiem fasii mai maricele. Curatam dovleceii si ii taiem felii. Rosiile le spalam si le taiem felii iar ceapa o curatam si o taiem rondele.


Daca alegeti varianta mai dietetica puneti toate ingredientele in vas si le lasam la fiert la foc mic. Daca alegeti varianta prajirii incingeti  mai intai uleiul apoi adaugati rondelele de ceapa. Lasam pe foc doar pana ce ceapa devine translucida, nu trebuie sa devina rumena.


Adaugam morcovul si ardeiul si sotam usor, doar cat sa isi elibereze aromele.


Adaugam vinetele si dovleceii si din nou le sotam usor, cat sa se imprieteneasca aromele.


Adaugam rosiile si procedam la fel ca la etapele anterioare.


Adaugam apa.


Adaugam si bulionul. Adaugam sarea, iperul si foile de dafin si lasam sa fiarba la foc mic pana da in doua-trei clocote. Evitati sa amestecati prea des, ca sa nu sfaramati legumele, acestea trebuie sa ramana usor crocante. e de preferat sa folositi o oala cu fund dublu, sau o oala de tuci.


Pregatim borcanele. acestea trebuie sa fie bine spalate si uscate iar capacele sa fie noi. Eu dupa ce spal borcanele le pun cateva minute in cuptor la 180 grade. Turnam ghiveciul fierbinte in borcane si infletam bine capacele. Dupa cum se vede uleiul se aduna deasupra.


Punem pe fundul unui vas un prosop, asezam borcanele si completam cu apa pana la jumatatea borcanelor. fierbem la fc mic pana da in doua trei clocote. Inchidem foculsi lasam bocanele sa se raceasca.


Stergem borcanele si e depozitam la loc racoros si intunecos.


Distribuie daca iti place:

8 comentarii :

  1. Întrebarea mea este: Oare rămâne la fel de bun și după un anumit timp?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric, cum sa nu? Daca borcanele au fost bine spalate si uscate, capacele sunt noi si bine infiletate si daca au fost corect sterilizatela final se pastreaza perfect cel putin un an!

      Ștergere
  2. Am putea pune și fasole verde? Cum si când ar trebui pusă?

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Draga mea, imi cer scuze, am editat acum, sunt doar 500 gr de ardei capia, dardaca nu ai capia nu este nici o problema, poti folosi si alt soi.

      Ștergere
  4. Buna ziua.
    Cate borcane au iesit din cantitatile de mai ssus?
    O zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mă gândeam dacă s-ar putea face și în ler adică în cuptorul aragazului fără să mesteci de loc ?.Or cum îmi place rețeta mulțumesc ptr postare !

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes