ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

14 apr. 2014

Prajitura "inghetata falsa"


Mereu m-am intrebat "de ce prajitura inghetata falsa?"  Nu arata nicidecum ca o inghetata, insa gustul aduce perfect cu inghetata de vanilie a copilariei mele!
De ce am ales astazi aceasta prajitura? Fiindca prietenii mei de la Dr Oetker mi-au starnit nostalgia si m-au provocat sa povestesc despre primele mele experiente in bucatarie si astfel am ajuns sa rasfoiesc caietul cu retete al mamei unde am dat si peste aceasta renumita prajitura.


Revenind la prima experienta in bucatarie, nu mai stiu exact, dar a fost undeva in jurul varstei de 12-13 ani, cand am vrut sa le fac o surpriza parintilor si sa ii astept cu masa pregatita cand aveau sa vina de la serviciu.  Am preparat o tocanita de ceapa la care, in excesul meu de zel, am uitat sa mai pun apa, asa ca a rezultat o delicioasa ceapa caramelizata iar desertul, oh, desertul... Era tare in voga in acea perioada checul zebra, mancasem la cineva si tare ii mai placuse mamei.  Am fost atenta la toate detaliile, am asezat straturile impecabil in tava, doamne cat de bine arata!  Am pus checurile la cuptor, doua la numar sa ne-ajunga, si am asteptat cu nerabdare rezultatul. Cu cata dezamagire in priviri, cu ce deznadejde in suflet, cu ce gust amar am ramas dupa ce am deschis cuptorul. Checul care ar fi trebuit sa fie piesa de rezistenta ramasese undeva pe fundul tavii. Atat de preocupata ce fusesem de aranjatul in tava incat am uitat complet de faina! 
Ei bine dragii mei, desi experienta mea a fost un esec parintii mei m-au laudat, au mancat ceea ce am pregatit, iar asta m-a motivat si mi-a dat curajul sa merg mai departe, sa nu ma cramponez de micile detalii.
Astazi dupa multi ani, ori de cate ori merg in vizita la mama ii duc un chec zebra, si ne amuzam copios in amintirea vremurilor trecute!

Dar sa lasam vorba si sa trecem la reteta nu inainte de a va aminti ca Dr Oetker are in aceasta perioada  campanie foarte tentanta "De Paste bucatarii iscusiti sunt rasplatiti" campanie in cadrul careia puteti castiga nenumarate premii constand in produse electrocasnice. Mai multe detalii puteti gasi aici.




Ingrediente:

pentru blat:

4 oua
4 linguri zahar
4 linguri apa
6 linguri faina
2 linguri cacao Dr Oetker
esenta rom Dr Oetker

pentru crema

250 ml lapte
1 plic budinca vanilie Dr Oetker
50 gr zahar vanilat Dr Oetker
4 galbenusuri
250 gr unt nesarat
50 gr zahar pudra Dr Oetker
esenta vanilie Dr Oetker

pentru bezea

4 albusuri
100 gr zahar
1 lingurita zeama lamaie

pentru decor:

50 gr ciocolata

Mod de preparare:

Batem spuma albusurile. Adaugam zaharul vanilat si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.


Adaugam galbenusurile si apa



Amestecam cu o spatula pana omogenizam compozitia.
 



Adaugam faina si cacao si amestecam.



Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (dimensiuni tava 25*35) si nivelam.


Dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste usor pe fund. Pentru siguranta va recomand sa faceti testul scobitorii.
 



Cat sta blatul la cuptor pregatim crema. Punem laptele, zaharul si praful de budinca intr-un vas la foc mic si amestecam continuu sa nu se lipeasca pana cand incepe sa se ingroasa compozitia. Dam deoparte si cat este fierbinte inca adaugam galbenusurile pe rand dupa fiecare amestecand energic fiindca altfel riscam sa le transformam in omleta. Lasam deoparte sa se racoreasca, amestecand din cand in cand ca sa nu formeze crusta.





Mixam untul cu zaharul pudra pana se spumeaza. Adaugam budinca putin cate putin in crema de unt pana la omogenizarea completa. Adaugam esenta de vanilie dupa gust.


Intindem crema deasupra prajiturii apoi o dam la rece ca sa se intareasca.




Batem spuma albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme. Adaugam zaharul si  mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa pe care o vom intinde uniform pe toata suprafata prajiturii.


Radem deasupra ciocolata.
 

Dam la frigider pentru cel putin o ora apoi o puteti taia. eu va recomand sa o lasati peste noapte fiindca blatul se va insiropa de la crema si prajitura va fi cu mult mai buna.






Distribuie daca iti place:

29 de comentarii :

  1. Este de fapt o adaptare/copiere dupa "prajitura ziua si noaptea". Plus ca folosirea galbenusurilor nefierte de la inceput nu este recomandata. Coroborat cu bezeaua necoapta ...ce sa mai, mancam de fapt oua crude. :) Si cireasa de pe tort, adaugarea galbenusurilor intr-o crema fierbinte duce cu siguranta la "coagularea" lor neomogenizandu-se complet. Sorry de comentariul negativ, dar nu e o reteta corecta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei si in maioneza cum sunt ouale? Tu le fierbi cumva?

      Ștergere
    2. Eu in maioneza fierb ouale ;))

      Ștergere
    3. Bezeaua se poate bate pe bain-marie daca nu o vreti cruda.

      Ștergere
  2. Mihai se prea poate sa fie asa, in caietul mamei insa prajitura zi si noapte e cu totul altceva, am dat un search pe google si am gasit aici ceva aproape identic cu ceea ce stiu eu din copilarie aici http://www.haisagatim.ro/2013/12/prajitura-zi-si-noapte.html
    Cu folosirea galbenusurilor si a albusurilor crude aici ai si tu dreptatea ta, dar e alegerea fiecaruia daca va "risca" sau nu sa faca aceasta prajitura.
    Cat despre comentariul tau nu e nici o problema, suntem diferiti si e normal sa avem opinii diferite, eu doar am reprodus o reteta veche din vremea copilariei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La crema am o nelamurire, care zahar il pun la fiert, cu laptele si budinca ??? Si care zahar il frec cu untul ??? Pentru toata crema 50 gr zahar vanilat si 50 gr zahar pudra ?

      Ștergere
    2. La budinca se pun cele 50 gr de zahar vanilat si zaharul pudra se freaca cu untul

      Ștergere
  3. Vio ce amintiri frumoase si ce prajitura minunata !
    Cat despre ouale crude....doar nu mancam in fiecare zi ! Ce rau ne pot face , daca le mancam o data la prajitura ?
    Am sa o fac si eu ca tare de mult nu am mai mancat din ea....
    Chiar...oare ce ce prajitura inghetata falsa ? Seamana cu casata de pe vremea copilariei mele !
    Te tzuc Vio !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri draga Sidy, cat despre oua eu una am riscat si n-am patit nimic, la urma urmei am mancat doua-trei feliute nu toata tava :) Inghetata falsa si pentru aspect dar are si gustul casatei din copilarie!

      Ștergere
  4. Violeta , La multi ani de ziua onomastica ! Cat despre oua crude ... prostii ... chiar sunt sanatoase , eu am baut oua crude cat am fost mica , de-mi lua bunica scara de la cuibarele gainilor , sa nu mai pot urca , ca beam tot ce gaseam in cuibare :) si n-am fost bolnava pana in 2001 deloc si aveam ceva ani atunci .
    Minunata prajitura , chiar doresc s-o testez , sa stii .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru urari, cat despre oua stii cum e daca e sa ne luam dupa tot ce se spune si se scrie s-ar putea sa murim de foame :)))

      Ștergere
  5. Buna, eu am facut praitura ieri, cu reteta de aici. Este foarte gustoasa! Problema este (eu am si schimbat in reteta) ca prea putin lapte se pune la budinca, imediat dupa ce s-a legat budinca am oprit focul si si asa...a fost foarte tare. Ouale nu le-am adaugat in budinca sub nici o forma, sa nu se praeasca, le-am adaugat in crema de unt cu zahar si apoi am adaugat budinca, dar budinca fiind tare mi s-a facut bucatele mici, nu s-a omogenizat, de aceea data viitoare pun lapte mai mult. Iar despre bezea cred ca pot garanta ca trebuie facuta pe aburi...., dupa cum arata si in poza pare a fi facuta pe aburi. Spuma alba, cat de bine si groasa a fost, dupa o zi mi s-a cam rarefiat, nu mai arata ca si ieri, daca era pe aburi se mentinea la fel... Oricum astazi e si mai gustoasa prajitura si parca e si insiropata, nu stiu cum de..., dar e super. Eu cu sotul meu am mancat ieri jumatate de tava (bine...nu e foarte mare tava...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alina, in primul rand ma bucur ca ti-a placut. Budinca eu cu 250 ml lapte am facut-o si in momentul in care am dat-o deoparte era inca moale. Am adaugat imediat ouale findca daca se intarea nu as mai fi reusit apoi sa o fac.
      Bezeaua sub nici o forma nu am facut-o pe aburi, e facuta direct in vas, la rece, pur si simplu am batut albusurile apoi am adaugat zaharul pana compozitia a devenit tare si lucioasa.
      Am dat un search pe google si am gasit pe cateva bloguri prajitura, te poti uita si acolo poate te ajuta cu ceva in cazul in care vei vrea sa o faci si altadata.
      http://www.haisagatim.ro/2008/12/prajitura-inghetata-falsa.html
      http://miremirc.ro/2013/07/03/prajitura-inghetata-falsa/
      http://retete-carmen.com/prajitura-inghetata-falsa/

      Ștergere
    2. Și eu am patit același lucru cu bezeaua. Cineva mi-a spus ca poate fi din cauza umiditatii din frigider. Prăjitură e delicioasa si cu siguranță o sa repet, poate încerc pe abur. Cu budinca nu am avut probleme. Multumim de rețetă!

      Ștergere
  6. Iti iubesc retetele,iar daca as avea curaj leas incerca pe toate.Te consider un masterchef.Sper ca nu intrec masura cand iti propun sa incerci acasta reteta
    http://misflorentina.blogspot.ro/2012/02/tort-joffre.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri, arata super tortul, cu siguranta il voi incerca cand voi avea ocazia :)

      Ștergere
  7. Imi plac retetele tale, Vio ,o sa fac si prajitura aceasta , :))
    succes in continuare!!

    RăspundețiȘtergere
  8. O fac des dar abusele le bat pe abur. Niciodata nu pun in crema, glazura, albus sau galbenus crud.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu fac această prăjitură , crema o fac din budinca de casă lapte , gălbenuș, zahăr , făină si după ce s-a răcit un pachet de unt .Spuma(bezeaua)se poate face si pe baie de aburi .E foarte buna !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna pt blat nu se pune ceva praf de copt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu este nevoie. Daca simti nevoia poti pune, mie nu-mi place findca de la praful de copt blatul face gaurele iar deasupra va face burta si va arata inestetic. Daca bati ouale cum trebuie va iesi fara probleme si fara praf de copt!

      Ștergere
  11. Ouale crude nu fac rau !! Dinpotriva !!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe budinca de la dr.oetcker scrie 500 ml lapte!!cum sa o fac cu 250 atunci pun jumatate de plic de budina.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiu ce a iesit tot astept sa vad daca se intareste bezeaua eu nu prea fac prajituri pt ca nu imi ies si asi vrea sa fac dar nu stiu doar dupa reteta am respectat toti pasi si nu cred ca a iesit bine daca pana maine nu e ok cel mai probabil o sa o arunc

    RăspundețiȘtergere
  14. Reteta nu mi-a iesit pt ca ati dat o reteta gresita!!! am aruncat tot la gunoi.Multumesc pt nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog, incetati sa mai dati vina pe retete pentru esecul dumneavoastra! Suntem adulti, hai sa invatam sa ne asumam si esecurile! Mai bine cautati sa vedeti unde anume ati gresit, pentru ca, daca respectati reteta, este imposibil sa nu va iasa!
      Nu este o reteta pe care am inventat-o eu, e o reteta veche, pe care o faceau mamele noastre cand eram noi copii.
      E imposibil sa nu va iasa, este nevoie doar de putina atentie. De cel putin sase-sapte ori am facut-o, niciodata nu s-a intamplat sa nu imi iasa!

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes