ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

8 mai 2020

Prajitura Albinita


 Prajitura Albinita, sau prajitura cu foi cu miere, cum era trecuta in caietul cu retete al mamei, este una dintre prajiturile care ne-au incantat copilaria.  Combinatia dintre foile cu gust de caramel, grisul vanilat si gemul acrisor este una deosebita, ce ne incanta papilele gustative.
Vestea buna insa, este ca foile pentru aceasta prajitura pot fi facuta chiar si cu o saptamana inainte de a o asambla, ceea ce o face ideala pentru perioada sarbatorilor, cand avem multe treburi de facut.
Va recomand si prajitura Alba ca zapada, prajitura Televizor, prajitura Krantz, prajitura Greta Garbo sau prajitura Tosca. Mai multe retete de prajituri gasiti aici. Mai multe retete ale copilariei gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetei)

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici
Ma gasiti si pe instagram aici.


Ingrediente prajitura Albinita

pentru foi

100 g unt
150 g zahar
150 g miere
3 linguri lapte
1 ou
1 lingurita bicarbonat
600 gr faina

pentru crema

500 ml lapte
120 g  gris
300 g unt
200 g zahar pudra
1 lingurita vanilie
300 g gem acrisor



Mod de preparare prajitura Albinita

Pregatim mai intai foile. Intr-un vas punem untul, mierea, zaharul si laptele si le lasam sa fiarba, la foc mic.


Asteptam pana cand compozitia se va carameliza usor. Atentie sa nu lasati sa se caramelizeze foarte tare, fiindca nu va avea gust amarui, in plus, s-ar putea intari caramelul si nu veti mai putea lucra cu el.


Dam compozitia deoparte si o lasam sa se racoreasca atat cat sa puteti continua, nu este neaparat nevoie sa se raceasca de tot.


Adaugam oul batut, faina si bicarbonatul. Adaugati faina putin cate putin, in functie de gradul de absortie al umiditatii va fie nevoie de mai multa sau mai putina, diferenta nu va fi foarte mare, oricum.  Framantam pana obtinem un aluat compact, care nu se lipeste de maini.


Impartim aluatul in patru. Pentru a fi siguri ca va vor iesi patru foi aproximativ egale, puteti cantari bucatile de aluat.


Intindeti foile direct pe hartie de copt, este destul de dificil de lucrat cu aluatul si aceasta varianta mi se pare a fi cea mai eficienta. (dimensiuni apoximativ 25/35)


Transferam foaia in tava si o coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, circa 10-15 minute, pana cand sunt rumene. Atentie, desi sunt rumene, foile sunt foarte moi cand le scoatem din cuptor, asadar va recomand sa le scoateti din tava cu tot cu foaia de copt si sa le lasati sa se raceasca complet, dupa aceea sa le desprindeti de foaia de copt. Sa  nu va speriati de faptul ca vor deveni foarte tari, va asigur ca se vor inmuia suficient dupa ce veti pune crema.



 Cat se racesc foile vom pregati crema.  Punem intr-un vas, la foc mic, laptele impreuna cu grisul. Fierbem pana cand acesta incepe sa se ingroase, avand grija sa amestecam continuu, ca sa nu se formeze cocoloase.
Il dam deoparte si il lasam sa se raceasca. Acoperim cu folie alimentara ca sa nu formeze crusta.



Separat  mixam untul cu zaharul pudra. Adaugam vanilia apoi adaugam grisul cu lapte racit, putin cate putin, pana il incorporam pe tot in compozitie.
Cand crema este gata incepem sa asamblam prajitura. Asezam prima foaie pe un platou sau pe un fund si pune jumatate din crema deasupra si nivelam.


Asezam cea de a doua foaie, presam usor cu mainile, apoi adaugam stratul de gem si nivelam astfel incat sa acoperim toata suprafata foii.  Este important sa folositi un gem acrisor, eu am folosit de visine,  dar este foarte bun si de caise, coacaze, prune, etc


Asezam a doua jumatate din crema si la final foaia ramasa. In general vom pastra pentru deasupra foaia care a iesit cea mai frumoasa. Presam usor si eventual, pentru 15 minute, cat sa se aseze mai bine, putem pune o greutate deasupra (nu ceva foarte greu, o carte cartonata de exemplu).


Dam la frigider apoi, peste noapte. Scoatem prajitura din frigider si o taiem cu ajutorul unui cutit bine aacutit, pe care il vom sterge inante de fiecare taietura. O puteti taia si in forma de romburi, eu am preferat insa sa o tai cuburi, fiindca mi se pare mai simplu si am impresia ca obtin si mai putine margini decat in cazul romburilor. Am vazut ca multa lume o pudreaza cu zahar, dupa mine insa este o prajitura destul de dulce, si nu consider ca ar avea nevoie de mai mult.


Distribuie daca iti place:

8 comentarii :

  1. Buna ziua, cat zahar se pune in crema de gris? Nu este trecuta cantitatate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, imi cer scuze pentru omisiune, am editat acum, sunt 200 g zahar pudra.

      Ștergere
  2. Este o prăjiturădelicioasă,,o fac de sarbatori, va multumesc și noul an să vă aducă sanatate si multe realizari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,
    Va multumesc pentru reteta, foarte detaliata, pozele si sfaturile sunt minunate!
    Abia astept sa o pun in aplicare, pana acum cumparam albinuta de la o cofetarie, destul de scumpa si nu totdeauna reusita...
    Multa sanatate si multumesc inca o data pentru efortul de a publica aceste retete!

    RăspundețiȘtergere
  4. Va multumesc pentru reteta detaliata facuta pas cu pas si cu poze

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce marime are tava, va rog? E foarte important sa specificati marimea tavii, caci depinde mult succesul de ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recititi cu atentie toata reteta si veti vedea ca am specificat si dimensiunea.
      Citez: " Intindeti foile direct pe hartie de copt, este destul de dificil de lucrat cu aluatul si aceasta varianta mi se pare a fi cea mai eficienta. (dimensiuni apoximativ 25/35)"

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes