ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

21 mai 2020

Tort Dobos



Tortul Dobos este un tort savuros si foarte consistent, cu blat de pandispan si crema de unt. Tortul se pare ca apartine bucatariei austro-ungare, fiind inventat de patiserul maghiar Jozsef Dobos.
In perioada copilariei mele se gasea in cofetarii, sub forma de prajitura, insa nu eram foarte incantata pe vremea aceea de gustul lui.  Nici acum nu pot spune ca este genul de tort pe care l-as face la orice aniversare, mai ales ca noi suntem mai degraba iubitorii torturilor racoroase, cu fructe, in defavoarea celor dulci si consistente, cu ciocolata. In plus este un tort care, desi relativ simplu, necesita atentie si timp. 
Una peste alta, mai ales daca iubiti ciocolata, este un desert deosebit, si merita sa il faceti, macar de sarbatori.
Mai multe retete de tort gasiti aici. Mai multe retete ale copilariei gasiti aici

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici
Ma gasiti si pe instagram aici.



Ingrediente tort Dobos

pentru foi

6 oua
150 gr zahar
50 gr unt topit
150 gr faina
un praf sare

pentru crema

4 oua
200 gr zahar pudra
300 gr ciocolata amaruie
300 gr unt
30 gr cacao
rom

pentru caramel

100 gr zahar tos
1 lingurita otet

pentru decor

50 gr nuca sau alune macinate



Mod de preparare tort Dobos

Separam albusurile de galbenusurile. Mixam albusurile cu un praf de sare pana cand devin ferme. Adaugam zaharul si mixam pana cand obtinem o compozitie ca o bezea ferma si lucioasa. Galbenusurile le mixam cu untul topit si racit si le adaugam peste bezea. Incorporam.


Adaugam faina si incorporam. Impartim compozitia in 6 parti egale. (eu am folosit cesti)


Desenam cercuri cu diametrul 24 cm pe hartia de copt. Eu m-am folosit de forma de tort apoi am decupat cercurile (lasand o marja de 2 cm pe margini). Punem comozitia blatului pe hartia de copt si intindem cu o spatula.



Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 8 minute, atat cat sa se rumeneasca usor marginile. Coacem pe rand toate cele 6 blaturi.


Lasam sa se raceasca si pe dosul foii desprindem cu grija hartia de copt.



Lasam blaturile sa se raceasca complet



 Pregatim crema. Mixam zaharul cu ouale pana cand devin spumoase si punem vasul la bain-marie. (deasura unui vas cu apa care clocoteste)  Daca aveti mai multa experienta puteti pune vasul si direct pe flacara, la foc mic, amestecand continuu. Cand crema de oua incepe sa se ingroase o dam deoparte. Adaugam ciocolata topita. ( eu am topit-o la microunde)



Mixam ca sa incorporam ciocolata si sa racim compozitia. Lasam deoparte sa se raceasca complet.


Mixam untul cu cacao pana devine cremos.


Vom incorpora crema de unt in crema de ciocolata, adaugam si rom dupa gust si o vom pune la frigider  cateva minute sa se intareasca putin, atat cat sa putem lucra cu ea. Aveti grija sa nu o lasati foarte mult la frigider, daca se va intari prea tare va fi de asemenea dificil de lucrat cu ea.
 Incepem asamblarea tortului.  Cea mai frumoasa foaie o lasam deoparte pentru decor. Pastram si cateva linguri de crema.
Punem pe un patou mai intai o foaie de blat apoi crema, din nou blat si tot asa. Ultimul strat va fi de crema. 
Cu alunele macinate vom "tapeta" sau "barota" marginea tortului. Dam la frigider.


Pregatim caramelul. Caramelizam zaharul impreuna cu otetul. Intindem caramelul pe suprafata foii si taiem rapid cu un cutit trecut de fiecare data prin unt. Daca nu veti trece cutitul prin unt atunci acesta se va lipi de caramel si va fi imposibil sa le taiati. Sfatul meu este sa taiati 16 felii, eu am crezut ca  vor fi prea mici feliile si am taiat doar 8, insa este un tort consistent, asa ca o felie mica este mai mult deact suficient.
Inca un sfat, in special pentru cei ce nu stau atat de bine cu dantura, ca si mine. Adaugati caramelului la final 50 gr unt dati deoparte si amestecati imediat ca sa incorporati. Se va lucra si mai usor cu el, si nu va fi nici la fel de tare. Dar asta depinde strict de preferintele fiecaruia.
Lasam caramelul sa se intareasca, distantand putin feliile, ca sa nu se lipeasca una de cealalta.


Crema ramasa o punem intr-un sprit si facem niste aveline pe margini. Eu am facut o, dar daca taiati 16 felii va fi nevoie de 16 aveline.
Decoram tortul cu feliile de blat caramelizate, asezandu-le putin intr-o parte, ca un evantai. Dam tortul la frigider pentru cateva ore.
Taiem feliile de tort cu un cutit foarte bine ascutit, pe care il vom sterge inainte de fiecare felie.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes