ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

11 mar. 2022

Paine la tava

Painea aceasta la tava este cea mai simpla reteta de paine, si i-as putea zice, pe buna dreptate, painea noastra cea de toate zilele, pentru ca in ultima vreme am facut-o aproape zilnic. Se face foarte usor, si evident, daca nu doriti sa o framantati manual o puteti face cu ajutorul robotului de bucatarie, sau cu ajutorul masinii de paine. Nu trebuie sa va fie rusine sa va lasati ajutati de tehnologie,  nu va luati dupa ce spun altii, faptul ca nu ati framantat-o voi nu va face nicidecum mai putin gospodina! 

Va recomand si painea fara framantare, painea pentru sandvsuri, painea coapta in punga sau painea rustica cu masline. Mai multe retete de paine gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)
 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente paine la tava

1 kg faina 650
7 g drojdie uscata
10 g zahar
25 g sare
500 ml apa calduta
50 ml ulei

Mod de preparare paine la tava

Punem intr-un vas incapator faina, sarea, zaharul si drojdia si le amestecam. Eu folosesc in general, pentru paine, faina alba 650 Belbake din Lidl sau faina ungureasca Liszt. Drojdie am folosit uscata, pliculetul verde de la dr Oetker, dar desigur, puteti folosi si drojdie proaspata, echivalentul a 7 g de drojdie uscata fiind 25 g drojdie proaspata.


Facem o adancitura in mijlocul fainii si adaugam apa calduta. Sub nici o forma nu vom adauga apa fierbinte.

Incepem sa framantam, pana cand obtinem un aluat compact, care nu se mai lipeste de maini. In functie de gradul de absortie al fainii este posibil sa difere usor cantitatea.

Ungem vasul cu o pelicula fina de ulei si punem aluatul la dospit, la temperatura camerei. Il acoperim cu un prosop curat, ca sa nu faca crusta deasupra.

Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Ungem suprafata de lucru cu putin ulei si rasturnam aluatul, il framantam usor, apoi il impartim in doua bile aproximativ egale.

Intindem fiecare bila de aluat, cu jutorul unui sucitor, intr-un dreptughi cu lungimea aproximativ egala cu lungimea tavii in care urmeaza sa coacem painea. O ungem cu u strat foarte subtire de ulei. Daca doriti puteti sari peste aceasta etapa, noua ne place mai mult asa.

Rulam  strans, pe lungime.

Vom obtine doua rulouri.

Asezam rulourile astfel obtinute in tavile unse cu ulei.

La lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Coacem painea la 200 grade, pentru circa 40 minute pana cand se rumeneste frumos. Bunica spunea ca painea este coapta atunci cand suna a gol. Iar de la o doamna draga mie, Maria Iosip, am invatat ca e bine sa formam abur in cuptor in timpul coacerii painii, asa ca am pus in partea de jos a cuptorului un vas cu apa clocotita.

Scoatem painea din tavi, o punem pe un gratar, o acoperim cu un prosop curat, si o lasam sa se raceasca. Asta daca reusiti, eu daca am copiii acasa e musai sa le rup asa, fierbinte. Drept urmare prefer sa fac painea dimineata, cand sunt ei la scoala, ca sa se raceasca pana ajung acasa.

Am obtinut o paine foarte gustoasa, cu miezul pufos, care se feliaza foarte frumos.


Distribuie daca iti place:

4 comentarii :

  1. Buna! Aceasta reteta se poate face cu faina integrala?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Nu, faina integrala are un alt grad de absortie, deci proportia dintre apa si faina va fi diferita. La painea cu faina integrala nu vom adauga nici ulei, nici nu vom putea folosi aceeasi modalitate de impachetare deoarece are cu totul alta consistenta. Gasiti pe blog o reteta de paine cu faina integrala 100%, e preparata la masina de paine, dar cantitatile sunt aceleasi si daca o framantati manual: http://www.caietulcuretete.com/2022/03/paine-cu-faina-integrala-100-la-masina.html

      Ștergere
  2. Cea mai bună pâine o fac în fiecare săptămână. Mulțumesc frumos pentru rețetă 🥰

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut painea, chiar mi a reusit. Multumesc pt reteta

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes