ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

20 dec. 2015

Casuta din turta dulce


De cativa ani imi tot propun sa pregatesc aceste casute din turta dulce insa nu m-am incumetat pana acum. Reteta de turta dulce deja am pregatit-o de zeci de ori si am pregatit atat figurine din turta dulce pentru Craciun cat si flori din turta dulce pentru 8 martie iar anul acesta am hotarat sa fac si casuta din turta dulce. La inceput parea o operatiune complicata si migaloasa,  dupa ce am facut primele doua casute insa totul a devenit foarte simplu.


Ingrediente (pentru 3 casute):

pentru turta dulce:

1 kg faina
300 gr zahar pudra
250 gr miere de albine
300 gr unt sau margarina
3 oua
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita cacao
3 lingurite scortisoara
1 lingurita nucsoara
1 lingurita ghimbir

pentru glazura "royal icing":

2 albusuri
350 gr zahar pudra
2 lingurite zeama lamaie
3 lingurite amidon

pentru decor:

bombonele rotunde
bombonele aurii
bombonele inimioare
bombonele fulgi de nea
bombonele stelute





Mod de preparare:

Mai multe imagini  cu etapele de preparare si cateva idei cu ce se poate face din turta dulce gasiti aici.
Topim mierea si untul la microunde. Cat lichidul este cald adaugam zaharul si amestecam pana se omogenizeaza si zaharul este topit complet.
Lasam sa se racoreasca apoi adaugam ouale batute usor.
Adaugam faina si condimentele si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn. Punem condimentele si bicarbonatul si amestecam pana se leaga compozitia. Cantitatea de condimente poate varia in functie de gusturile fiecaruia. Cacao puteti sa nu puneti daca nu doriti,  mie imi place ca turta dulce sa fie mai inchisa la culoare.
Rasturnam aluatul pe o planseta si framantam pana se omogenizeaza. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider.
Puteti lasa doar cateva ore la frigider aluatul si apoi sa coaceti turta dulce, dar, cu cat o veti lasa mai mult cu atat va fi mai neteda la suprafata. Perioada optima ar fi de 5 zile, timp in care veti pastra aluatul in frigider, invelit bine in folie ca sa nu prinda crusta.
Scoateti aluatul si luati o bucata din el si o framantati in mana pana devine maleabila, ca o plastilina. Intindeti o foaie de aluat putin grosuta. Nu intindeti prea subtire aluatul fiindca turta dulce se va intari la copt. Suprafata de lucru nu trebuie unsa cu nimic, datorita grasimii din continut aluatul nu se va lipi.

Pregatim mai intai sablonul. Eu l-am gasit pe acest blog (multumesc autoarei!).


Scoatem sablonul la imprimanta si decupam. Daca doriti puteti sa il faceti pe carton, eu m-am descurcat cu el asa, pe coala de scris simpla, insa e posibil sa se mai lipeasca de aluat. Asezati sablonul pe foaia de aluat si cu ajutorul unei role cu care decupam saratelele sau pizza decupam cu grija peretii si acoperisul casutei.  Foaia de aluat nu trebuie sa fie groasa fiindca va creste prea mult la copt si vom avea o casuta deformata la final.


Asezam in tava tapetata cu hartie de copt aluatul.


Coacem la 180 grame circa 10-15 minute. Turta dulce trebuie sa fie foarte moale in momentul in care este gata si foarte putin rumena pe fund.



Iata si casutele dezasamblate. Eu am facut patru portii de aluat si am avut la final 13 casute. 


Preparam glazura cu care vom decora casutele. Modalitatea de preparare si imagini pas cu pas despre cum se prepara royal icing gasiti pe blog aici. Fata de reteta de acolo eu am adaugat o lingurita de amidon in  plus ca sa fiu sigura ca se va intari suficient. Asamblam cu atentie casutele lipind peretii intre ei cu glazura. Nu va faceti griji se va intari, euu le-am asamblat seara tarziu si dimineata  era f bine uscata glazura. Ca sa lipesc casutele cu glazura m-am folosit de o punga din aceea groasa pentru congelator pe care am taiat-o foarte putin la vaarf si mi s-a parut mie ca a mers mult mai repede cu un pos. Am lasat casutele peste noapte sa se intareasca si a doua zi am facut pe margini tot cu glazura si cu ajutorul aceleiasi pungi turturii de gheata la streasina.


Din glazura am desenat pe acoperis imitand cumva niste tigle ninse. 


Imediat asezam bombonelele ca sa se lipeasca de glazura. Aici totul depinde de imaginatia voastra si de talent. Eu nu sunt deloc talentata la desen asa ca m-am descurcat cum am putut. Daca aveti copii implicati-i in aceasta activitate,o s ale placa foarte mult!
La primele doua casute a mers mai greu, la urmatoarele deja am prins experienta.  Lasam casutele din nou peste noapte ca sa se usuce bine glazura.


Casutele din turta dulce pot trona mandre pe masa de Craciun spre deliciulcelor dragi sau le puteti ambala frumos si le oferiti cadou persoanelor speciale din viata voastra.



Casutele mele nu sunt perfecte insa le-am facut cu mare drag si sunt foarte mandra de ele!



Distribuie daca iti place:

6 comentarii :

  1. D-na draga permieti-mi sa fur patentul😊 fica mea nu mai tace ca vrea casuta din turta dulce ei acum am sa o fac.
    Sarutmana pentru idee si sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumim, foarte explicit! Vreau si eu sa incerc ,dorința fiicei mele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc din tot sufletul pentru retetā!
    Am încercat pentru prima datā si mi-a reusit extraordinar!
    Felicitāri pentru tot ce creati! 🥰

    RăspundețiȘtergere
  4. In loc de almidón ce pot pune la glazura?se interestelar doar cu albus...zafar si zahar de lamaie?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes