Pentru ca am primit de la o vecina a mamei, de la tara, o galeata plina cu lapte crud, bun si gras, muls chiar atunci, am hotarat ca ar fi cel mai bine ca o parte din el sa il transform in branza, asadar ajunsa acasa m-am si pus pe treaba. Eu nu am folosit nici lamaie si nici cheag, l-am facut exact asa cum faceau branza bunicile noastre, doar cu lapte. Daca vreti o branzica mai grasa lasati si smantana care se formeaza, daca o vreti mai dietetica o adunati si o consumati separat sau o folositi ca sa pregatiti un unt foarte gustos. De asemenea tot noi alegem daca branza va fi mai cremoasa sau mai uscata, ajustand timpul de fierbere dupa preferinte.
Branza de casa se poate face si din lapte cumparat din comert, cand erau copiii mici faceam mereu si foloseam calciu lactic sau zeama de lamaie. Daca alegeti sa faceti branza de casa cu lapte din comert, pasteurizat, alegeti un tip de lapte cu continut mai mare de grasime. Trebuie sa stiti insa ca branza de vaci din lapte pasteurizat va fi total diferita atat ca si gust cat si ca si consistenta. Eu am reusit sa fac cu laptele Pilos din Lidl, cel cu 3,5% si cu cel din Profi.
5 l lapte
Mod de preparare:
Punem laptele intr-un vas, il acoperim cu un capac si il lasam la temperatura camerei sa se prinda doua-trei zile, depinde si cat de cald este in camera. Vom obtine lapte prins sau lapte batut. Veti observa ca deasupra se va forma un strat de smantana pe care fie il adunati daca va doriti o branzica mai dietetica fie il lasati daca doriti o branzica mai grasa. Dupa ce laptele s-a prins il vom rasturna intr-o oala si il punem pe aragaz, la foc mic.
Amestecam din cand in cand si il lasam pana cand incepe sa se se lege (va arata ca in imagine). In acest moment daca doriti o branza uscata lasati pe foc putin mai mult pana cand granulele formate au consistenta de branza. Laptele nu trebuie sa fiarba ci sa fie atat de cald cat sa puteti baga degetul fara sa va frigeti. Daca vreti o branzica moale si cremoasa, asa cum am facut si eu, in momentul in care granulele formate au consistenta unui iaurt foarte gras opriti aragazul si dati deoparte.
Asezam un tifon deasupra unui vas incapator si turnam cu atentie compozitia. Tifonul il gasiti in magazinele cu metraje si este destul de ieftin.
Legam strans tifonul si ridicam saculetul format. Veti observa cum zerul incepe sa se scurga. Presam si noi cu mainile ca sa ajutam tot zerul sa se scurga.
Legam cu o sfoara saculetul de branza, il agatam undeva si il lasam la scurs. Punem un vas dedesupt pentru excesul de zer. Eu am lasat doua zile saculetul de branza la scurs. E drept si tifonul meu a fost cam des si de aceea a si durat atat.
Dupa ce branza s-a scurs indepartam tifonul si ramanem cu o branza deosebit de gustoasa ce poate fi consumata ca atare sau pentru placinte sau papanasi! Din cinci litri de lapte veti obtine circa un kilogram de branza.
eu am facut intodeauna un amestec 1:1 lapte prins cu lapte dulce fiert
RăspundețiȘtergereProblema este cum faci branza buna din lapte din comert care deja este total degresat si are multe chemicale.
RăspundețiȘtergereeu am folosit lapte muls de la vaca, evident ca din laptele din comert nu va iesi niciodata o branza la fe de buna!
ȘtergereMultumesc de retete , si eu foloesc lapte 2% grasime si este destul de buna branza . Va doresc numai de bine sa aveti parte , si UN PASTE FERICIT !
RăspundețiȘtergereMerge facut si cu lapte proaspat imediat muls, doar pus pe foc mic alaturi de un iaurt care il va covasi. Eu las pe foc pana se infierbanta si nu mai pot pune degetul.
RăspundețiȘtergereLaptele il iau de la tara, vacile au deobicei grasime intre 3.5% si 4%.
Si zerul nu se arunca, se mai lasa la acrit putin(o zi) si dreg o ciorba de legume si cartofi noi.