ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

11 ian. 2016

Lebar de casa


Lebarul sau leberbus (leberwurst) este un preparat traditional pe care il preparam la taiatul porcului si  care are ca ingredient principal ficatul de porc. In fiecare zona a tarii exista o modalitate diferita de a-l prepara, eu l-am pregatit exact asa cum am vazut la bunicii mei, in zona Buzaului.
Va recomand si toba de casa, carnatii de casa, jumari si untura de porc sau sunca fiarta in zeama de varza


Ingrediente lebar de casa:

un ficat de porc
un plaman porc 
o splina porc
o bucata slanina porc
sare,
piper macinat
piper boabe
foi dafin
ienibahar boabe
mate de porc groase





Mod de preparare lebar de casa :   

Fierbem ficatul, plamanul, splina si slanina in apa in care am adaugat piperul boabe, ienibaharul si foile de dafin. Nu aruncati zeama rezultata fiindca vom fierbe leberul in ea. 
Eu am folosit slanina de la gusa, cu bucati de carne pe ea. Dupa ce s-au fiert organele le trecem prin masina de tocat, unii prefera sa le toace foarte fin, mie imi plac putin mai marisoare.


Adaugam sare si piper macinat dupa gust si incepem sa amestecam cu mainile adaugand si putin din zeama in care au fiert ca sa se lege mai bine. Atasam la masina de tocat palnia de carnati pe care vom trage intestinul si umplem astfel matele, avand grija insa sa nu le indesam prea tare fiindca exisa riscul sa pocneasca la fiert.


Fierbem leberul in zeama ramasa.


Il scoatem si il lasam sa se racoreasca usor apoi asezam deasupra greutati ca sa se preseze cat mai bine.



Distribuie daca iti place:

13 comentarii :

  1. Ăsta nu este lebăr ăsta este caltaboș.în care mai trebuiau puse și alte condimente. Poftiți în Ardeal dacă vreți să mai învățați câte ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ardealul nu inseamna toata Romania.Fiecare zona are retetele ei. Am gustat din ceea ce spuneti voi ca ar fi caltabos si sincera sa fiu,nu as mai gusta a doua oara.Retetele voastre au tendinte unguresti,cred,ca sunt diferite si cu un gust foarte curios.

      Ștergere
  2. Draga mea, in primul rand sa stii ca as fi apreciat enorm daca ai fi abordat un ton ceva mai politicos, stii ca noi romanii avem o vorba "vorb dulce mult aduce" data viitoare cand mai lasi un comentariu pe blogul meu poate vei lua aminte :)
    In al doilea rand eu am scris clar zona din care provine reteta acestui leber. Nu am mancat niciodata leber din Ardeal, sunt convinsa ca este delicios, insa hai sa ne intelegem nici sarmalele nu se fac la fel in toate zonele tarii, asta nu inseamna ca unii sunt mai putini invatati ca ceilalti
    In zona Buzaului se prepara caltabos muntenesc in care se pune carne de porc, orez, ceapa, sare si piper, asadar nu are nici o legatura cu reteta de leber pe care am prezentat-o eu aici :)
    Eu iti multumesc oricum pentru comentariu si iti doresc o zi frumoasa cu spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este,aveti perfecta dreptate.De cand ma stiu acesta este leberbus(asa ii spunea maicamea) Pupici si chiar super usoara reteta.Multumim!

      Ștergere
    2. Eu sint din Oltenia și eu pun la caltaboș ceapa,orez și ficat,plămîn,splina și gușă de porc,binenteles condimente.Noi mai facem din ficat și grăsime lebăr.

      Ștergere
  3. Cum să fie caltaboș!?
    Lebar este

    RăspundețiȘtergere
  4. Si la noi la Dunare tot lebar este.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este o reteta nemaipomenit de buna si simpla ...sa nu fie cu suparare , condimentele pot fi usor diversificate ! La ora cand scriu , bucatele de mai sus isi,, imperecheaza'' aromele in oala pe aragaz.Apoi despre cel din Ardeal, nu am cunostiinta , dar functionam in special dupa sloganul ,,cate bordeie ,atatea obicee ''!

    RăspundețiȘtergere
  6. Violeta, de unde ai cumparat matele acelea groase?? Reteta arata foarte buna!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Este lebar,doar ca in zona noastra mai adăugăm și ouă!
    Cite bordeie....

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamnă dragă, eu sunt din Bărăganul Buzoian, dar la noi lebărul nu se face cu orez, nu știu din ce zona a Buzăului spui d-ta,la noi se face așa cum spune rețeta.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Leber exact asta e rețeta care o fac și eu o știu de la părinți!Mulțumim pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes