ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

10 mar. 2015

Gogosi de post


Gogosile de post sunt categoric cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreodata! Cu atat mai mult cu cat mirosul ce mi-a invadat casa si sufletul mi-a amintit de bunica, de dragostea ei nemarginita, de iernile cand ne facea gogosi si noi cei mici asteptam nerabdatori furand cate o bucatia din aluatul acela delicios ori de cate ori se intorcea cu spatele. Le ziceam gogosi cu gaura si nu puteam intelege cum reuseste bunica sa gaureasca gogosile atat de frumos. Anii au trecut si astazi mi-am rasfatat si eu copiii cu gogosile bunicii si m-am bucurat alaturi de ei de gustul copilariei!


Ingrediente: (pentru cca 40 buc.)

600 gr faina
250 ml apa calduta
50 ml ulei
150 gr zahar
7 gr drojdie uscata (sau 25 gr proaspata)
esenta vanilie
esenta rom
coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala
ulei (pentru prajit)
zahar pudra cu aroma de vanilie (pentru pudrat)
Mod de preparare:

Eu am optat pentru varianta simpla si comoda, le-a framantat masina de paine in locul meu, daca alegeti sa le framantati voi procedati in felul urmator: puneti faina impreuna cu drojdia intr-un bol. Adaugati apa calduta in care ati dizolvat zaharul. Puneti coaja de lamaie si portocala si esentele. Incepem sa framantam si adaugam si uleiul putin cate putin.
E posibil cantitatea de faina sa varieze. Framantam pana ce aluatul nu se mai lipeste. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.


Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru infainata, framantam pana obtinem o bila de aluat si intindem cu sucitorul o foaie nu foarte subtire. Cu un pahar pe care il trecem prin faina ca sa nu se lipeasca vom decupa gogosile.


Le lasam la dospit 20-30 minute.


Incingem bine uleiul apoi punem gogosile in uleiul incins.


Cand s-au rumenit pe o parte le intoarcem pe partea cealalta.


Cat sunt calde le pudram cu zahar pe care l-am aromatizat cu o pastaie de vanilie. Daca nu aveti puteti flosi zahar pudra simplu sau zahar pudra cu aroma de vanilie din comert.


Sunt absolut, dar absolut delicioase atat calde cat si reci! Daca nu ma credeti pe cuvant atunci e musai sa le incercati, nu veti regreta!


Distribuie daca iti place:

45 de comentarii :

  1. Cat sunt de frumoase gogosile tale!
    Dar nu stiu de ce ma mai mir, absolut tot ce faci tu e minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult pentru aprecieri, au iesit atat de frumoase fiindca sunt una din cele frumoase amintiri pe care le am din copilarie! :)

      Ștergere
  2. Poti te rog sa ne spui ordinea in care se pun ingredientele in masina de paine si ce program ai folosit? Multumesc! Elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general la toate masinile de paine se introduc mai intai ingredientele lichide apoi cele solide, dar cel mai bine consulti manualul.

      Ștergere
  3. Se pot coace si in aparatul de gogosi?Sa fie fara ulei prajit.Multumesc,Otilia

    RăspundețiȘtergere
  4. La masina de paine mai intai lichidele apoi solidele (faina, drojdia).

    RăspundețiȘtergere
  5. In ce le coci, in tuci sau tigaie? Ma nedumereste dunga alba de pe mijloc.
    Cam cate bucati iti ies din cantitatile acestea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In tigaie, nu pun foarte mult ulei dupa cum se vede in imagini, asa ca ele practic nu au cum sa se rumeneasca si pe laterale. Dar daca le vrei rumene pe toate partile le poti coace in baie de ulei, dezavantajul este ca vei consuma foarte mult ulei si ele vor absorbi mai mult ulei.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns. O sa incerc si eu in tigaie. Am aluatul in madina de paine, la facut.

      Ștergere
    3. Atunci is reușite gaoale in mijloc asa se coc cu dunga alba

      Ștergere
  6. Am facut dupa reteta ta, dar nu iese aluatul pufos, ci tare. Raportul lichide - solide nu mi se pare ok. Nu cumva trebuie mai multa apa? Am incercat de doua ori reteta asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea sa nu fi respectat ordinea in care se pun ingredientele. Zaharul pus in apa calduta se topeste marind astfel cantitatea de lichide. 😊

      Ștergere
    2. Și mie mi-a ieșit tare aluatul, dar am observat asta și am adăugat în mașină încă 50 ml apa și puțin ulei! Și a ieșit bine apoi! E de la faina!

      Ștergere
  7. Am facut azi reteta,a iesit SUPER :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Le-am facut si eu in masina de paine la programul 9 pt aluat de pizza.Masina mea e un Philips. Poate foloseste cuiva aceasta informatie. Au iesit ff bune.

    RăspundețiȘtergere
  9. super super gogosi imi spuneti va rog de care faina folositi ?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in general folosesc grania, dar am facut si cu alte tipuri de faina si au iesit la fel de grozave,

      Ștergere
  10. Excelente au iesit! Poate chiar mai bune erau a doua zi, mie asa mi s-a parut. Multam de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu mi-a crescut aluatul...de ce oare? :( am framantat la mana

    RăspundețiȘtergere
  12. Le-am prăjit totuși asa, au crescut putin doar. La gust sunt delicioase!!! Sigur am sa mai încerc odata, de data asta sper sa imi cresca ca ale tale ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Bună, sunt o bunătate, pufoase, aromate... ce mai sunt perfecte .Însă am o intrebare: nu știu din ce cauza câteva gogoși nu au crescut, amar pățit cineva la fel ce sfat îmi puteți da, vreau sa le fac azi din nou și vreau sa îi iasă toate pufoase. În așteptarea răspunsului va mulțumesc.

    Cu drag, ioana

    RăspundețiȘtergere
  14. gogosile dupa reteta ta au crescut, majoritatea sunt goale in interior, am pus mai putin zahar brun ( 50gr) pentru ca nu suntem fani ai zaharului, nu am pus ulei mult in tigaie deci lateralele nu sunt rumenite, sunt bune, am mancat si mai bune...mi s-a parut cand am cititi reteta ca e prea mult ulei in compozitie si ca asta va face ca la copt sa absoarba si mai mult ulei, am respectat totusi reteta si doar acest aspect ma nemultumeste sunt cam uleioase...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci cand este putin uleiin tigaie automat coacerea va durra mai mult, asadar vor avea timp sa absoarba mai mult ulei, daca sunt prajite in baie de ulei ele se vor praji imediat si nu vor avea timp sa absoarba pre mult ulei. Si daca le scoti apoi si intr-o sita sau pe servete absorbante vei mai scapa de uleiul absorbit

      Ștergere
  15. Daca doriti ca gogosile sa nu faca gaura... faceti aluatul in forma de biluțe.

    RăspundețiȘtergere
  16. AM FACUT SI EU SI AM DOAR 13 ANI SI AU IESIT APROAPE CA ALE DUMNEAVOASTRA. MULTUMESC MULT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai sa fie!!!
      Ai lucrat singur(a)? Adica, la 13 ani umbli cu ...focul, cu uleiul incins etc.???

      Ștergere
    2. anonim, de ce ti se pare ciudat? Eu am facut prima mea mancare singura singurica la 12 ani! fiica mea are sapte ani si jumatate si face singura cartofi prajiti, omleta, briose, clatite si multe altele, e drept ca eu o supraveghez sa evit accidentele dar daca un copil de 7 ani poate de ce unul de 13 ani nu ar putea? Bravo ei, personal consider ca toti parintii ar trebui sa isi invete copiii macar elementele de baza in bucatarie!

      Ștergere
  17. Buna ziua.
    As vrea sa incerc reteta dvs.(arata super bine) dar as incerca sa le umplu cu gem (de prune).Din experienta dvs. credeti ca ar iesi cu aceasta reteta?
    Si inca o intrebare, in cazul in care le fac simple, stiti de ce imi ies goale, nu pufoase? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, sigur ca da, puteti sa le umpleti cu gem. Daca le-ti facut dupa aceasta reteta goale trebuie sa iasa in mijloc, dupa cum se vede si in una din imagini. Daca vreti sa iasa pufoase va recomand aceasta reteta http://www.caietulcuretete.com/2010/01/gogosi-dospite.html

      Ștergere
  18. vaii, va multumesc frumos pentru reteta, e simpla dar....eu am incercat de nenumarate ori sa fac gogosi , asa cum sunt in vanzare, cu gaura pentru umplutura inauntru, si parca coincide totul, adica e simplu drojdie, faina....dar azi prima data mi-au reusit atat de bune, si inca de post !! multumesc frumos, multa sanatate !!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cand s-au dospit si le puneti pe masa infainata nu le mai framantati ci intindeti-le direct. Daca le mai framantati odata aluatul se va strange si va veti chinui mai mult. Ca sa nu faca gaura lasati-le inca o data la dospit. Si nu e nevoie sa puneti ulei in ele

    RăspundețiȘtergere
  20. Am făcut gogoșile. Au ieșit bune și pe placul nostru. Din 41 de gogoși au mai rămas zero a doua zi. 😊

    RăspundețiȘtergere
  21. Deliciosi si pufosi doar ca trebuie foarte multa rabdare sa dospeasca bine atat la amestecul ingredientelor cat si pe masa...Multumesc pentru reteta aceasta

    RăspundețiȘtergere
  22. Îmi place foarte mult textura aluatului. Mă bate gândul să fac din acest aluat cozonac de post. Credeți că este potrivit?
    Am văzut și rețeta de cozonac de post, dar acesta este "probat" și crește frumos.
    Mulțumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  23. Si daca vreau sa pun oua cate ar fi ok sa pun?

    RăspundețiȘtergere
  24. Deci gogosile dvs sunt dementiale. Tocmai am facut reteta si au iesit super super bune. Sunt pufoase si gustoase. Cred ca am mancat deja vreo 10 atat sunt de bune si inca mai mananc :)). Multumesc pentru reteta 👍

    RăspundețiȘtergere
  25. Am doar drojdie proaspătă,cum procedez??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drojdia proaspata fie o dizolvati in laptele caldut - varianta mai simpla, sau puteti face maia: o frecati cu putin zahar pana se lichefiaza, adaugati o lingura de faina si putina apa (2-3 linguri) si o lasati la dospit 15 minute. Maiaua obtinuta o veti adauga in compozitia gogosilor.

      Ștergere
  26. Bravo,felicitari! In sfarsit o reteta explicata simplu,fara povesti si romane,delicioasa,frumoasa si BRAVO! Mai posteaza din retetele tale :*

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua.. Pot inlocui apa cu laptele? Ies la fel ?

    RăspundețiȘtergere
  28. Totuși nu ne-ați spus la ce program frământ aluatul la mașină???????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu toate masinile de paine au acelasi program de framantare. La masina mea de paine e programul 8, la masina dvs e posibil sa fie altul, asadar cel mai indicat este sa cautati raspunsul in cartea masinii.

      Ștergere
  29. Fara cuvinte au esit minunate!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes