ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

8 mar. 2021

Tort "Red Velvet" (Catifea Rosie)

Pentru ca astazi este o zi speciala, si reteta de astazi trebuia sa fie una speciala, asa ca am ales delicatul tort "Red Velvet" in traducere catifea rosie, denumire ce pare sa aiba legatura cu blaturile rosii, catifelate ale tortului. In trecut, culoarea rosiatica a blatului nu provenea de la coloranti, ci datorita unei reactii chimice intre cacao si laptele batut.
Tortul Red Velvet este o reteta americana de tort cu blat umed si crema fina de branza, ce a devenit foarte popular in intreaga lume.  In reteta originala  tortul are deasupra o glazura din crema de branza si unt, eu insa am ales sa pun si deasupra tot crema, mai ales ca am avut destula. 

Va recomand si tortul panna cotta cu jeleu de capsuni, tortul tiramisu cu capsuni, tortul cu crema de branza si capsuni sau  tortul cu mousse de ciocolata si capsuni. Mai multe retete de tort gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor. 


 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente tort "Red Velvet" (Catifea Rosie) 

pentru blat

100 g unt
200 g zahar pudra
4 oua
200 g lapte batut
250 g faina
1 lingura cacao
1 praf sare
1 lingurita praf copt
1 lingurita bicarbonat
1 lingura otet
1 lingurita colorant rosu

pentru crema

500 g mascarpone
100 g zahar pudra
500 ml smantana dulce pt frisca
1 lingurita extract vanilie

pentru decor

firimituri
coacaze rosii
zmeura
afine
frunze menta

Mod de preparare tort "Red Velvet" (Catifea Rosie)


Mixam untul moale impreuna cu zaharul pudra pana devine cremos. Adaugam ouale, unul cate unul, si mizam dupa fiecare pana cand este incorporat complet.

Adaugam laptele batut si il incorporam.

Intr-un bol amestecam faina cu sarea si cacao.

Le adaugam in compozitie, adaugam apoi praful de copt si bicarbonatul stins cu otet si amestecam. Aici cred ca am gresit ceva, fiindca mi s-a taiat crema de unt din compozitie si aluatul a capatat un aspect mazarat. Nu va faceti insa probleme, acest lucru nu a influentat cu nimic nici aspectul, nici gustul final. Adaugam colorantul.

Incorporam si, daca este cazul, mai adaugam colorant, astfel incat sa obtinem o culoare rosie intensa, frumoasa. Eu am folosit colorant gel de la Wilton, sunt bune si cele praf, in schimb nu le recomand pe cele lichide, si in nici un caz cele din comert, cu care veti obtine maxim un roz deschis.

Turnam jumatate din compozite in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam. Dimensiunile tavii sunt 35/40 si am copt doua blaturi. Evident, puteti coace blaturile sin in forma rotunda. Va recomand chiar daca faceti in forma rotunda sa coaceti blaturile pe rand, fiindca vor fi dificil de feliat.

Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 10 minute. Il lasam sa se raceasca complet apoi decupam marginile si le pastram deoparte si taiem blatul in doua. La fel procedam si cu cel de al doilea blat, trebuie doar sa avem grija sa fie egale ca dimensiune toate patru, asa ca va recomand sa le masurati.

Pregatim crema. Mixam mascarponele impreuna cu zaharul pudra. In loc de mascarpone puteti folosi crema de branza.

Adaugam smantana lichida.

Mixam pana obtinem o crema fina. Adaugam extractul de vanilie si incorporam.

Incepem sa asamblam tortul. Pe un platou dreptunghiular asezam primul blat. Cu ajutorul unui pos cu dui rotund spritam crema pe toata suprafata blatului. Daca nu aveti rabdare sa faceti asta o puteti intinde pur si simplu cu o spatula.

Procedam astfel pana terminat blaturile si ultimul strat va fi de crema. Dam la frigider pentru cel putin o ora. eu l-am lasat peste noapte.

Marginile pe care le-am taiat le-am facut firimituri cu ajutorul unui minitocator. Presaram firimituri deasupra tortului. Eu am folosit foarte putine, pe care le-am presarat deasupra, dar, daca doriti puteti imbraca tot tortul cu ele.

Asezam deasupra fructele de padure si menta. Eu am avut fructe congelate si le-am scos direct de la congelator. Vom taia felii tortul cu un cutit foarte bine ascutit. Eu am taiat feliile pe latime si apoi le-am taiat in doua. In final am obtinut 12 felii generoase.



Distribuie daca iti place:

17 comentarii :

  1. Bună ce fel de frişcă folosiți?Dar cremã de brânză?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frisca lichida de la Lidl, marca
      Pilos am folosit. Pentru crema am folosit mascarpone, tot di Lidl, Lovilio cred ca scrie pe cutie, este foarte bun, si foarte avantajos ca pret.

      Ștergere
  2. Mare atentie la cacao
    Nu se pune o lingurita e prea mult
    Se pune foarte putina
    Altmimteri nu va mai iesi rosie ci un maro spre visiniu, asa mi-a iesit mie dupa o lingurita de cacao
    Crema de branza= mascarpone sau filadelfia
    Frisca= la dorna, frisca neindulcita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum vedeti in imagini mie nu mi-a iesit chiar deloc maro! Cel mai probabil dvs ati folosit cacao neagra, de aceea a iesit blatul astfel.

      Ștergere
  3. Datorita faptului ca blaturile nu se insiropeaza.. Se înmoaie de la crema?? Ies destul de moi la final?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blatul are din start consistenta usor umeda, iar dupa ce punem crema se va mai inmuia si de la aceasta suficient si nu va fi nevoie de insiropare. Totul e sa nu coaceti blaturile in exces ca sa devina uscate.

      Ștergere
  4. Imi puteti spune ce dimensiuni a avut tortuletul ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum am precizat si in reteta, tava in care am copt blatul a avut 35/45, blatul a fost taiat in doua, pe latime, asadar blatul a avut aproximativ 22,5/45 din care am vom scadea si marginile pe care le-am taiat, asadar circa 20/40 cm

      Ștergere
  5. Bună,
    Ce lapte batut ai folosit pentru blat?
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce iese crema putin lichida? Cred ca este prea mult 500 ml smantana pentru frisca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum vedeti imagini crema nu este chiar deloc lichida. Nu are nici o legatura smantana pentru frisca, deoarece aceea prin mixare se intareste, in nici un caz nu devine lichida, chiar si mai mult de 500 ml daca as fi pus, si tot nu ar fi fost lichida. In momentul in care adaugati smantana peste mascarpone efectiv mixati pana cand totul va capata consistenta unei creme. Eu am folosit smantana pt frisca Pilos, si mascarpone Lovillo, ambele din Lidl.

      Ștergere
  7. ÃŽn loc de colorant nu se poate folosi altceva? Mai natural?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti incerca cu suc de sfecla rosie, dar nu va pot garanta ca va iesi la fel de intensa culoarea, este posibil sa iasa mai degraba o nuanta de roz.

      Ștergere
  8. Foarte bun tort, mi-a placut mult si aspectul si gustul, multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pune și bicarbonat și praf de copt?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes