ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

21 mai 2015

Tort cu mousse de ciocolata si capsuni



Duminica trecuta sotul meu a implinit o frumoasa varsta si evident copiii si-au dorit sa ii cante lui tati la multi ani si sa sufle in lumanari asa ca a fost musai sa fac tort. Si fiindca Alexandra a vrut tort cu cu capsuni iar Stefan cu ciocolata am combinat dorintele copiilor si a rezultat tort cu mousse de ciocolata si capsuni.

Si profit de ocazie si urez tuturor celor ce poarta numele sfintilor Constantin si Elena la multi ani, muta sanatate si  o zi minunata, exact asa cum v-o doriti!




Ingrediente:

pentru blat:

3 oua
3 linguri zahar
3 linguri ulei
3 linguri apa
3 linguri cacao
3 linguri faina

pentru sirop:

100 ml apa 
3 linguri zahar
esenta rom

pentru sosul de capsuni:

500 gr capsuni
50 gr zahar
1 lingura amidon

pentru mousse de ciocolata neagra:

200 gr ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
200 ml frisca batuta

pentru mousse de ciocolata alba:

250 gr ciocolata alba
200 ml frisca lichida
200 ml frisca batuta

pentru glazura de ciocolata:

100 gr ciocolata alba
50 ml frisca lichida

pentru decor:

fulgi de ciocolata alba
zahar colorat
capsuni
menta





Mod de preparare:

Pentru blat mixam albusurile pana se spumeaza, adaugam zaharul si mixam pana rezulta o bezea tare si lucioasa.
Adaugam galbenusurile, uleiul si apa si amestecam cu o spatula sau cu o lingura de lemn cu miscari circulare pana se incorporeaza in compozitie. sub nici o forma nu mai folositi mixerul fiindca se va lasa albusul. Adaugam faina si cacao si amestecam pana la omogenizare. 
Turnam compozitia in forma de tort cu margini detasabile (diametru forma 28 cm) si coacem la 180 grade pentru 20 minute.
Blatul va fi subtire, sub nici o forma nu adaugati praf de cop fiindca veti obtine un blat denivelat si cu gauri in interior.


Spalam capsunile, taiem cuburi si adaugam zaharul si amidonul. Le lasam la foc mic si amestecam continuu pana se ce se ingroasa usor sosul. 


Punem inelul reglabil in jurul blatului. Pregatim siropul astfel: caramelizam zaharul si adaugam apa. Lasam pe foc pana se dizolva caramelul si adaugam esenta. Lasam sa se racoreasca si apoi insiropam blatul. Turnam deasupra capsunile si nivelam.


Pregatim mousse-ul de ciocolata neagra. Punem pe foc 200 ml de frisca lichida impreuna cu 200 gr ciocolata si amestecam continuu ca sa se topeasca. Frisca lichida nu trebuie sa fiarba, o lasam pe foc doar pana ajunge la punctul de fierbere. Dam deoparte sa se racoreasca dar nu o lasati nici foarte mult fiindca se intareste.  Cele 200 ml de frisca batuta le amestecam cu crema de ciocolata  racita si amestecam pana la omogenizare. Atentie, sub nici o forma nu puneti crema de ciocolata calda peste frisca batuta!



Procedam la fel si cu ciocolata alba, aici va trebui sa fiti si mai atenti fiindca ciocolata alba este mai pretentioasa si se taie foarte usor.


Asezam stratul de mousse de ciocolata neagra peste stratul de capsuni si nivelam. Dam la frigider cat preparam mousse-ul de ciocolata alba. Asezam deasupra stratul de mousse de ciocolata alba si dam din nou la frigider pana pregatim glazura. 
Topim ciocolata alba impreuna cu frisca lichida, omogenizam si glazuram tortul. Glazuramea a fost prea moale fiindca am fost neatenta si am turnat prea multa frisca lichida.
Dam la rece pana se intareste si glazura apoi desprindem cu grija inelul din jurul tortului. Ca sa nu se rupa marginile eu trec mai intai un cutit bine ascutit de jur imprejur.



Pe jumatate din tort presaram fulgii de ciocolata alba si pe cealalta jumatate zaharul rosu. Decoram cu capsuni si frunze de menta.


Distribuie daca iti place:

19 comentarii :

  1. Multumesc pentru reteta ! Bine ca a venit anotimpul capsunilor pentru ca am o gradina de unde pot sa imi culeg singur :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da se poate, insa mie imi place mai mult cum iese cu amidon, e mai fin sosul.

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspunsul prompt.

      Ștergere
  2. Multumesc pentru reteta, e foarte simpla si foarte bine explicata. As vrea sa stiu daca pot inlocui amidonul cu faina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi in principiu se poate e de preferat sa folositi amidon atat pentru gust gat si pentru consistenta.

      Ștergere
  3. La multi ani sotului dumneavoastra si multumim frumos pentru reteta tortului cu siguranta delicios.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu imi dau seama daca este desert sau arta

    RăspundețiȘtergere
  5. scuze, am recitit reteta si am gasit diametrul formei
    o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  6. mmm...o minunatie de reteta...aproape ca te uiti la monitor si iti curge apa in gura :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Se pot folosi capsuni congelate, din supermarket?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se pote, insa trebuiesc decongelate si bine scurse in prealabil. Cu capsuni proaspete va fi insa mult mai gustos.

      Ștergere
  8. Te felicit pentru frumoasa munca pe care o depui, Vio. Ne incanti de fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata supee...vreau sa il fac si eu azi!!in mousse-ul de ciocolata nu trebuie gelatin
    a?? Imi e frica ca poate nu imi iese

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod normal nu trebuie, daca iti este teama ca nu vei reusi poti sa pui un pliculet.

      Ștergere
  10. Buna ziua. Ciocolata alba trebuie sa fie de menaj sau normala? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua!Doresc sa va intreb daca este indicata reteta pentru un tort de majorat care trebuie sa-l si transportez,ma refer la faptul sa nu se ,,desmembreze,, sau sa se lase pe parcurs,avind in vedere ca va fi in luna iunie.Cred ca este un tort delicios si mai ales am vazut ca nu ati pus gelatina,din aceasta cauza va si intrebam.

    RăspundețiȘtergere
  12. buna ziua,se poate lista reteta si fara poze?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes