ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

28 sept. 2016

Prajitura Regina Maria


 Fac destul de rar prajituri elaborate cu multe blaturi si creme, in principal datorita timpului, de data aceasta insa a meritat din plin! Nu e greu, e foarte usor, e drept insa ca necesita timp si rabdare, insa la final va rezulta o prajitura atat de gustoasa incat merita tot efortul!
De ce se numeste prajitura Regina Maria nu stiu sa va spun, cu siguranta insa e o prajitura atat de gustoasa incat este demna de asa denumire!

 Ingrediente prajitura Regina Maria:

pentru blatul pandispan:

6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
1 lingurita praf copt

pentru blatul de bezea cu nuca:

6 albusuri
6 linguri zahar
2 linguri faina
200 gr nuca

pentru crema:

6 galbenusuri
200 gr zahar pudra
200 gr unt
2 linguri cacao

pentru glazura:

100 gr ciocolata amaruie
100 ml lapte
100 gr unt
2 linguri "furnici" de ciocolata

Mod de preparare:





Vom prepara mai intai blatul pandispan. Mixam spuma albusurile. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma.



Adaugam galbenusurile.


Amestecam apoi incorporam faina si praful de copt.


Turnam compozitia astfel obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt (dimensiuni tava 42*25). Nivelam.


Puem tava in cuptorul preincalzit si coacem blatul la 180 grade celsius pentru circa 20 minute.


Rasturnam blatul cu fundul in sus pe un platou si desprindem hartia de copt. 

Cat se coace blatul de pandispan com pregati blatul de bezea. Mixam albusurile pana devin spumoase, apoi adaugam zaharul putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea ferma. Adaugam faina si incorporam. Folosim o lingura de lemn si amestecam usor cu miscari circulare ca sa nu se lase bezeaua.Prajim nuca usor in cuptor apoi o macinam la robot dar nu foarte fin, trebuie sa se simta bucatelele de nuca in blat.


Incorporam nuca in bezea. 



Tunam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam.


Coacem la 180 grade circa 20 minute.


Rasturnam pe un platou cu fundul in sus si desprindem cu grija hartia de copt. 


Pregatim crema. Mixam galbenusurile cu zaharul pana cand zaharul este complet topit. Adaugam cacao si omogenizam. Punem compozitia la bain-marie si amestecam continuu pana incepe sa se ingroase. Va veti da seama daca atunci cand treceti cu lingura prin crema ramane o dunga ce permite sa vedem fundul vasului ca in imaginea de mai jos.


Dam crema de oua deoparte sa se racoreasca. Mixam untul pe care il vom incorpora apoi in crema de oua rece. 

.

Incepem asamblarea prajiturii. Asezam mai intai blatul pandisan apoi intindem deasupra crema, in strat uniform

Asezam peste crema blatul de bezea cu nuca. Pregatim glazura astfel: Incalzim laptele si cand acesta este aproape de punctul de fierbere adaugam untul si ciocolata rupra cubulete. amestecam pana cand ciocolata este topita complet. Lasam sa se racoreasca usor ( nu lasam foarte mult ca sa nu se intareasca) apoi turnam glazura peste blatul de bezea.


Decoram cu furnicile de ciocolata. In caietul cu retete al mamei scria ca se decoreaza cu ciocolata rasa, eu nu am mai avut ciocolata asa ca am folosit ce am avut la indemana. 


Dam la frigider si cand glazura s-a intarit taiem prajitura cu un cutit bine ascutit. Va recomand sa lasati prajitura la frigider cel putin 5-6 ore inainte de a o taia ca sa  se imbine armonios gusturile.


Distribuie daca iti place:

12 comentarii :

  1. O prajitura rafinata,ce merita pregatita.Multumesc pentru reteta.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. O prajitura cu totul si cu totul DEOSEBITA!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna-ziua! Mi-ati putea scrie marimea tavii in care ati copt blaturile? as incerca reteta dar cu jumatate din cantitatile pe care le-ati scris dvs (sa vad cum imi iese). Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua! Nu stiu de ce nu mi se topeste zaharul in crema.. am amestecat vreo 20 de minute dar degeaba.. s-a intarit dar nu s-a topit. Aveti idee ce poate fi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e zaharul de vina, din pacate in ziua de astazi exista fel de fel de tipuri de zahar in comert, si nu toate sunt de cea mai buna calitate. Eu folosesc de obicei zahar Margaritar, pana acum nu mi-a facut probleme.

      Ștergere
    2. Nici la mine nu sa topit zaharul deși am pus zahar pudra mărgăritar. Am fiert-o în baie marine 30 min și nici asa nu s-a topit. Experiment eșuat. Nu recomand sa va pierdeți timpul cu aceasta rețeta, încercați alte surse.

      Ștergere
    3. Draga Mihaela, cu tot respectul, dar nu va certati cu cine trebuie! Nu e vina mea ca nu se topeste zaharul, ca doar nu l-am fabricat eu! Iar reteta nu e inventata de mine, e o reteta veche, ce se regaseste in caietele cu retete ale mamelor si bunicilor noastre, o reteta pe care au pregatit-o multe generatii. Va inteleg supararea, dar nu va varsati nervii pe mine, nu e deloc frumos ce faceti!
      Pe viitor, ca sa fiti sigura ca nu mai intampinati astfel de probleme, puteti folosi zahar pudra, acela se va topi mai repede.

      Ștergere
  5. Cu ce as putea înlocui nuca?mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Se poate inlocui nuca cu nucă de cocos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti inlocui, dar la final veti obtine o alta prajitura, cu un alt gust.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes