ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

22 mar. 2021

Lapte de pasare

Lapte de pasare, cat de ciudat suna, nu-i asa? Nu stiu exact de unde vine denumirea, poate din faptul ca bulgarasii  seamana cu norisorii pufosi printre care zboara pasarile, cert este ca este un desert foarte gustos. Bulgarasi pufosi de bezea, scaldati in sos delicios de vanilie, ce poate fi mai bun?
Desi este considerat un desert al copilariei eu nu am mancat niciodata acest desert in copilarie, dar, fiindca am fost contrariata de denumire mi-am dorit sa il incerc. 

Cautand informatii despre acest desert am inteles ca ar fi de origine franceza, in limba franceza numindu-se ille flotante, in traducere  insula plutitoare, denumire ce mie una mi se pare cu mult mai potrivita.
Am pregatit laptele de pasare dupa reteta din cartea de bucate a Sandei Marin, cu mici modificari: nu am adaugat rom in crema de vanilie, si am redus cantitatea de zahar din sos. M-a intrigat unul dintre ingredientele din carte, si anume fecula, dar am cautat in dictionar si am aflat ca e doar banalul amidon, recunosc, habar nu am avut ca se numeste astfel.
Va recomand si crema de vanilie, inghetata de vanilie, eclerele cu crema de vanilie, rulourile cu crema de vanilie sau tartele cu crema de vanilie. Mai multe retete ale copilariei gasiti aici


 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente lapte de pasare

6 oua
150 g zahar 
1 l lapte
1 lingurita extract vanilie 
1 lingurita amidon

Mod de preparare lapte de pasare

Mai intai vom separa albusurile de galbenusuri, cu foarte mare atentie, astfel incat sa nu avem resturi de galbenus in albus. Cea mai mica urma de galbenus ar putea strica totul, si nu vom putea obtine bulgarasi frumosi si pufosi. Punem intr-un bol curat, preferabil din inox, albusurile si le mixam pana cand devin spuma tare.

Adaugam 100 grame de zahar si continuam sa mixam pana cand vom obtine o bezea.Eu am folosit zahar pudra, dar puteti folosi si zahar tos.


Punem la fiert laptele, impreuna cu vanilia.


Dam focul la minim si, cu ajutorul unei linguri pentru inghetata, formam bulgarasi din albus, pe care ii vom opari rapid, pe ambele parti. Nu trebuie sa fiarba, pentru ca se vor intari, trebuiesc opariti atat cat sa aiba o consistenta ferma si sa ramana pufosi. Veti observa ca isi vor mari volumul, asa ca nu puneti mai mult de trei patru bulgarasi o data.


Ii scoatem cu o supiera si ii lasam deoparte, sa se raceasca. Dupa ce am pregatit bulgarasii de bezea strecuram laptele fierbinte si il lasam deoparte.

Punem intr-un bol galbenusurile si zaharul. In cartea Sandei Marin erau prevazute 200 g zahar, din care 100 au fost folosite pentru sosul de vanilie. Am respectat reteta, insa sosul a fost putin cam dulce pentru gustul nostru, avem deja bezeaua care este dulce, asadar in lista de ingrediente am trecut cantitatea de zahar redusa, ca sa fie pe gustul nostru. Mixam galbenusurile cu zaharul pana incep sa se albeasca si sa se topeasca zaharul. Adaugam amidonul si mixam. Adaugam laptele fierbinte, continuand sa mixam.
Transferam amestecul de galbenusuri intr-un vas pe care il punem sa fiarba la foc mic. Amestecam continuu si lasam pana cand incepe sa se ingroase usor. Vom obtine un sos subtire pe care il lasam sa se racoreasca.

Turnam sosul de vanilie intr-un bol, adaugam bulgarasii de bezea si, optional, decoram cu ciocolata rasa. La varianta frantuzeasca, ille flotante, predomina decorul din caramel.


Distribuie daca iti place:

7 comentarii :

  1. Tot din cartea Sandei Marin, pseudonimul sub care si-a publicat retetele intrepinzatoarea si de toti rasfoita Cecilia Maria Simionescu, am auzit si noi prima data de lapte de pasare si am fost la fel de contrariati. Cred ca mai ales denumirea este ceea ce face memorabila aceasta reteta. Am crezut ca numele inedit vine de la faptul ca reteta este pe baza de oua si lapte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. Laptele de pasare se numeste asa din cauza ca este facut din oua de gaina, deci din pasare(gaina). Nu stiu cine i-a dat numele. Stiu numai dece. Sa aveti o zii binecuvintata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună! Crema de gălbenușuri s-a tăiat(in oala cand ferbeam crema s-a separat galbenusul de lapte), îmi puteți spune de ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Cel mai probabil inclin sa cred ca nu ati pus amidonul, cu amidon in compozitie e aproape imposibil sa se taie. Alt motiv, mai ales daca nu ati pus amidon, fie nu ati fiert crema cu focul la minim, ci cu focul tare, fie ati lasat-o prea mult pe foc.

      Ștergere
  4. Pe vremea când eram copil nu erau caiete și internet intr-un sătuc de câmpie in casa părintească am mâncat prima data lapte de pasare,eu l-am învățat de la mama mea,,sânt multi ani de atunci,poate acuma îmi reîmprospătează memoria,da așa era și la noi denumirea

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum este bine a servi cald sau rece, mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. minunat,m-am bucurat in copilariee cat si mai tarziu de acest dulce dar cu timpul am uitat.Am sa reinviu dulcele ca placere in zile de relas,merci.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes