ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

5 oct. 2020

Peltea (jeleu) de mere


Va povesteam la reteta de mere rase la borcan, pentru iarna, ca la tara, in majoritatea zonelor tarii, inca se mai poarta schimbul de marfuri, trocul, si incepand cu finalul lunii septembrie, muntenii coboara in zonele de campie si dau la schimb mere pentru cereale. Asa ca, de curand, parintii mei au luat un sac de mere. Sunt mere micute, nu sunt ca cele de import bune de pus in vitrina, dar sunt tare dulci si gustoase. Cea mai mare parte dintre ele le-am ras si le-am pregatit pentru strudele sau placinte, le-am pus la pungi si le-am dat la congelator, iar cand am vazut gramada de coji si cotoare, imediat m-am gandit sa pregatesc peltea, sau jeleu de mere.
Merele contin un continut ridicat de pectina, asadar sunt ideale pentru prepararea jeleurilor de fructe. Mai mult, cu ajutorul sucului natural de mere puteti prepara dulceturi fara zahar. De exemplu dulceata de capsuni, cum capsunile au continut foarte scazut de pectina nu veti putea obtine dulceata de capsuni fara zahar, dar, daca adaugati la 1 kg de capsuni 500 ml suc natural de mere.
Va recomand si pelteaua (jeleul) de gutui.

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici.

 

Ingrediente peltea (jeleu) de mere

1,5 kg cotoare si coji de mere
2 l apa
700 gr zahar 
2 linguri zeama lamaie
 
Mod de preparare peltea (jeleu) de mere
 
Spalam merele, le curatam de coaja apoi le dam prin razatoarea mare. Merele rase le punem la borcan pentru iarna, sau le calim cu zahar si scortisoara, le lasam sa se raceasca si le punem in pungi si le pastram la congelator.
Cotoarele si cojile nu le vom arunca, vom pregati cu ajutorul lor deliciosul jeleu de mere. Eu am avut mai multe mere verzi, pentru o culoare si mai frumoasa va recomand merele rosii.

Punem resturile de la mere intr-o oala si completam cu apa, cat sa le acopere. Eu am folosit 1,5 kg de coji si cotoare si 1 l apa.

Fierbem pana cand cotoarele si cojile devin foarte moi si intra usor furculita in ele.

Strecuram zeama obtinuta iar la final rasturnam si merele in sita si le pasam bine, astfel incat sa extragem toata zeama din ele.

Vom obtine un lichid tulbure, cu o culoare nu tocmai placuta.

 

Masurati cantitatea de lichid ramasa ca sa stiti cat zahar trebuie sa adaugati.  In mod normal cantitatea recomandata este de unu la unu, adica 1 kg de zahar la 1 litru de lichid, dar merele mele au fost foarte dulci, asa ca am redus la 700 gr la 1 l de lichid.
 Adaugam zaharul si zeama de lamaie si fierbem la foc mic. Adaugam din cand in cand spuma care se formeaza. Veti observa ca imediat ce va incepe procesul de fierbere lichidul isi va schimba culoarea si se va limpezi.

Facem proba ca la orice dulceata, turnand pe o farfuriuta o picatura de peltea, daca se imprastie atunci mai trebuie fiarta, daca ramane ca un bob de roua atunci este gata. 
Turnam jeleul fierbinte in borcane curate si bine uscate si infiletam capacele bine.  Din cantitatile date am obtinut doua borcane de 800 ml.

Veti observa ca imediat ce se va raci complet va avea consistenta unui jeleu.



Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes