ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

2 oct. 2020

Oua posate turcesti (Cilbir)


Ouale posate turcesti sau Cilbir cum sunt cunoscute, o reteta traditionala din bucataria turceasca, sunt practic niste oua posate pe pat de iaurt aromat, insotite de un sos picant pe baza de unt clarifiat. Eu m-am indepartam putin de reteta originala, in sensul ca, in loc sa pregatesc sosul separat am amestecat untul clarifiat cu iaurtul si am pregatit in plus o portie de naut care a completat intr-un mod absolut delicios intreaga combinatie.
In mod normal reteta contine iaurtul amestecat cu usturoi si incalzit la bain-marie, ouale posate, si un sos pregatit astfel: sotam in ulei de malsine cativa fulgi de ardei iute (pul biber) si adaugam untul clarifiat si omogenizam. Cum nu ma incanta ideea unui preparat picant la micul dejun am incluit fulgii de ardei cu boia dulce si am folosit nautul delicios de la Sun Food  pentru a aduce un adaos de proteine, gust si culoare preparatului.


Ingrediente oua turcesti (Cilbir)


150 gr iaurt gras
2 oua
sare
1 lingura otet
30 gr unt 82% grasime
boia dulce
2-3 linguri ulei de masline 
2 catei usturoi

Mod de preparare oua turcesti (Cilbir)

Scurgem bine nautul.

Punem nautul intr-o tigaie, impreuna cu doua linguri ulei de masline si boiaua dulce. Daca doriti puteti folosi boia iute, chilli, pul biber (fulgi de ardei iute).


Lasam la foc mic nautul si amestecam din cand in cand. Aproape de final adaugam un catel de usturoi taiat in doua, ca sa aromatizam putin nautul. Scoatem nautul pe o farfurie si il pastram deoparte.

Pregatim ouale posate. Procedeul este simplu, fierbem un litru de apa cu putina sare si o lingura de otet. Cand apa clocoteste lasam focul la minim si spargem ouale, pe rand si cu mare atentie in apa. Le lasam patru minute, apoi le scoatem cu grija pe o farfurie. Ouale trebuie sa fie foarte proaspete ca sa va iasa perfecte, iar otetul este obligatoriu fiindca ajuta la coagularea albusului. Eu am folosit oua de la tara, de aici si culoarea aceea galbena si frumoasa.

Frecam iaurtul cu un praf de sare si un catel mic de usutoi, pisat marunt si il punem pe o farfurie.  Pregatim untul clarifiat astfel: punem untul intr-un vas, la foc mic si il lasam sa se topeasca. La un moment dat va incepe sa fiarba si sa se formeze o spuma, il lasam in continuare, pana cand devine galben intens si limpede deasupra. Il strecuram, indepartam sedimentele, il lasam deoparte sa se racoreasca putin si il  amestecam cu iaurtul caldut, pe care l-am incalzit in prealabil la bain-marie. Adaugam deasupra ouale posate.


Punem apoi nautul si presaram peste el putin ulei de masline. Spargem ouale astfel incat sa se imprastie galbenusul si presaram putina boia. Va recomand sa prajiti si cateva felii de paine, se potrivesc de minune la aceasta combinatie.




Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes