ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

14 aug. 2018

Chec cu lamaie


Checul este unul din deserturile cele mai populare, nu cred ca exista gospodina care sa nu aiba o reteta preferata de chec, de obicei mostenita de la mama sau de la bunica. Pe caietul cu retete al mamei erau mai multe retete de chec, multe dintre ele purtand numele unor colege de serviciu, dar preferatul nostru era checul cu lamaie, in dreptul caruia scria tanti Lica, mai ales ca il facea destul de rar, cel mai adesea in preajma sarbatorilor de iarna.
Nu stiu daca faptul ca era cu adevarat gustos il facea sa fie preferatul nostru, sau faptul ca stateam si noi cateva ore la coada de la care obtineam mult ravnitele lamai. Am atatea amintiri neplacute de la cozile comuniste, de cate ori am fost pacalita si data deoparte de oameni in toata firea, de cate ori s-au teminat portocalele fix in fata mea si am ramas cu buza umflata, de cate ori am fost calcata pe picioare in inghesuiala, dar astea erau timpurile, cum parintii mei erau la serviciu cineva trebuia sa stea si la acele cozi. Si nu, nu eram singura, erau multi copii ca mine, de cate ori nu ne luam cu joaca si uitam de coada si ne luam scatoalce de la parinti!
Imi amintesc acele vremuri cu nostalgie, cu tristete, dar totusi si cu bucurie, fiindca am avut o copilarie destul de frumoasa, plina de viata si de aventura.  Checul cu lamaie de astazi mi-a amintit de vremurile cand asteptam cu nerabdare sa urmarim in fiecare seara "Mihaela", cel mai popular desen animat, de vremurile cand jucam ratele si vanatorii printre blocurile in constructie, cand ne intorceam de la scoala escaladand mormanele de zapada, de fericirea din ochii nostri cand prindeam la alimentara banane si portocale si de nerabdarea cu care le pandeam sa se coaca sus pe sifonier.
Dar mi-am amintit cu tristete si cum faceam temele la lampa cu gaz fiindca in fiecare seara se lua lumina, si cum primeam painea la cartela, cu portia, sau cum la alimentara gaseam doar ghiveci in bulion si tocana de legume si doar daca aveai pile sus puse puteai lua pe sub mana ceva bunatati de contrabanda!
Revenind la checul nostru cu lamaie, imi voi aduce aminte mereu cu placere de nelipsitul pahar cu lamaie rasa din frigider, mama radea lamaile si acoperea cu zahar, la fel proceda si cu portocalele, si noi ori de cate ori deschideam frigiderul ne bagam nasul in pahare caci tare ne mai placea cum miroase. Le folosea mai apoi la cozonaci, gogosi, sau alte bunatati, iar zeama de la lamai o transforma in limonada delicioasa, ne facea checul cu lamaie, sau mai facea o crema tare faina cu cu rahat, margarina si zeama de lamaie cu care umplea niste fursecuri simple. Da, nu va oripilati, pe atunci nu stiam ce e ala unt, poate ca se gasea la alimentara dar nu oricine avea acces la el, pana si la micul dejun ne intindea mama pe paine margarina si gem, alaturi de o cana de ceai! 
Aceasta reteta face parte dintr-un proiect organizat impreuna cu Selgros Romania, proiect in cadrul caruia, impreuna cu cativa blgeri culinari, ne propunem sa va readusem in atentie retete vechi, retete traditionale, din regiunile in care locuim.


Ingrediente chec cu lamaie


7 oua
200 gr zahar
250 gr faina
100 ml ulei
50 ml zeama lamaie
1 lingurita coaja rasa lamaie
1 praf sare

Mod de preparare chec cu lamaie





Separam cu grija albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase. Adaugam zaharul, putin cate putin, si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.



Adaugam galbenusurile frecate cu ulei, ca la maioneza. Le incorporam cu ajutorul unei spatule, prin miscari circulare.


Adaugam zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, amestecam, si la final incorporam faina. turnam compozitia obtinuta in forma.


Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute.


Distribuie daca iti place:

11 comentarii :

  1. Foarte bun ,am mancat ,dar trebuie sa-l fac si eu

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua! Forma de silicon a fost tapetata in prealabil?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Foarma de silicon nu a fost nici unsa, nici tapetata cu nimic.

      Ștergere
  3. Multumesc atat pt raspunsul prompt cat si pt reteta.Azi a fost pusa in practica,rezultatul a fost pe masura asteptarilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata super o sa incerc chiar azi. Multumesc pt reteta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, imi puteti spune, va rog, praf de copt nu se foloseste deloc?

    Multumesc frumos 🙂

    RăspundețiȘtergere
  6. Praf de copt ,nu trebuie ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu este nevoie de praf de copt. E nevoie doar sa amestecati cu rabdare albusurile cu galbenusurile, cu o spatula, prin miscari circulare, astfel aerul va fi inglobat in aluat, iar checul va creste fara probleme, dupa cum se vede si in imagini.

      Ștergere
  7. A ieșit excelent la gust și extrem de pufos. Însă, înainte să îl scot din cuptor și chiar daca îl las in cuptor se "dezumfla". Nu mă pricep atât de bine și aș dori daca se poate o idee.
    Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand scoateti checul din cuptor lasati-l in tava si acoperiti-l imediat cu un prosop curat. Cel mai probabil checul se lasa datorita socului termic, adica a diferentei de temperatura din cuptor si cea din bucatarie. Lasati-l sa se raceasca in tava, si abia dupa aceea il scoateti si il feliati.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes