ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

11 dec. 2020

Cozonac Cruffin

 Cozonacul Cruffin este practic o combinatie intre panetonnele italian si cruffinul australian. Panetonnele stiti cu totii ce este,  este cozonacelul rotund, cu fructe confiate, iar cruffin sunt niste produse de patiserie relativ recente, din aluat de croissante rasucite ca niste spirale si coapte in forma de muffins. Reteta de cozonac cruffin am vazut-o pe mai multe site-uri  rusesti si mi-a atras atentia in mod deosebit. Majoritatea  retetelor cereau o combinatie intre doua tipuri de faina, si anume faina manitoba si faina 00 in cantitati egale, eu insa am folosit doar faina 00.
Mai multe retete de cozonac gasiti aici


Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici  sau pe instagram aici

 

Ingrediente cozonac Cruffin

1 kg faina
300 ml lapte
100 gr unt topit
200 gr zahar
2 oua intregi
2 galbenusuri
1 lingurita sare
7 gr drojdie uscata
vanilie, coaja lamaie
 
pentru umplutura
 
100 gr unt moale 
50 gr stafide
100 gr fructe confiate
 
pentru uns
 
1 galbenus
2 linguri lapte

Mod de preparare cozonac Cruffin

Eu am pregatit aluatul la masina de paine, daca nu aveti atunci puneti intr-un bol faina, sarea si drojdia uscata. Bateti ouale cu zaharul si le adaugati peste faina. Adaugam si laptele caldut, vanilia si coaja rasa de lamaie si incepem sa framantam. Cand cumparati lamaile verificati sa nu fie coaja tratata, eu am luat lamai bio, din Lidl. Adaugam untul topit, putin cate putin si framantam pana cand obtinem un aluat compact care nu se mai lipeste de maini.Cantitatea de faina poate fi variabila, asadar daca va fi cazul mai adauti putina faina, sau putin lapte pana ajungeti la consistenta potrivita.
Lasam aluatul la dospit, pana isi dubleaza volumul. Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei si modelam o bila de aluat.

Impartim aluatul in doua aluatul. Intindem pe rand, cate un dreptunghi din aluat si ungem toata suprafata aluatului cu untul moale (cate 50 grame de unt pe fiecare)

Presaram stafidele si fructele confiate.

Rulam strans astfel incat sa formam un rulou. Cu un cutit bine ascutit vom taia in doua ruloul pe lungime, dar nu de tot, vom lasa circa 2-3 cm la un capat.

Rulam pana la capat prima jumatate de rulou, avand grija ca taietura sa ramana inspre exterior. Capatul ramas il vom ridica deasupra, cu capatul in jos, in adancitura din mijloc.

Rasucim cealalta jumatate de rulou, tot cu umplutura la exterior, si o asezam deasupra.

Asezam cozonacul astfel format intr-o forma rotunda si il ungem cu galbenusul batut cu putin lapte. Fiindca nu am avut forme inalte am folosit forme de tort cu margini detasabile, si am tapetat cu hartie de copt  mai inalta decat forma.


Eu am format doi cozonaci cu diametrul de 20 cm fiecare. Ii lasam la dospit in forma circa 30 minute.


Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit, la 200 grade, pentru circa 50-60 minute.  Fiind mai inalti, pe la jumatatea coacerii ii puteti acoperi deasupra cu folie de aluminiu ca sa nu se arda.

Pudram cozonacii cu zahar.


Distribuie daca iti place:

10 comentarii :

  1. "... pana ajungeti la consistența potrivită "
    Felicitari pentru acest minunat cozonac si va rog să ne spuneți cum trebuie să fie consistența, mai moale, mai tare?
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri! Aaluatul trebuie sa fie compact si sa nu se lipeasca de maini. Consistenta trebuie sa fie ceva mai ferma decat a cozonacului traditional, aproximativ ca o plastelina

      Ștergere
  2. Arata promitator, categoric o sa incerc reteta asta ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare in loc de stafide as putea folosi ciocolata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, puteti folosi chipsuri de ciocolata! (sau picaturi de ciocolata li se mai spune)

      Ștergere
  4. Felicitări. Voi incerca sa fac și eu .

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes