ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 ian. 2012

Cozonac floare



Se spune ca esti gospodina desavarsita abia atunci cand iti reuseste cozonacul. Ei bine, iata-ma in rand cu lumea, fiindca pentru prima data am reusit sa fac un cozonac ca la carte.
Nici acum nu-mi vine sa cred cat de usor a fost, asa ca dragi gospodine, nu ezitati, trebuie doar sa vreti sa va iasa, sa puneti mult suflet si cozonacul e ca si facut.

Reteta e una foarte populara in mediul online, e testata de jumatate din forumul culinar si jumatate din blogosfera, e reteta
cozonacilor babani ai Gabrielei Cara al carei blog va invit cu mare drag sa-l vizitati, veti gasi niste retete absolut grozave, iar stilul de a povesti al lui Zamzuu o sa va binedispuna garantat.



Ingrediente ( pentru 2 cozonaci mari )

1 kg faina
250 gr zahar
50 gr drojdie (budafock)
500 l lapte 3,5% grasime
200 gr unt
5 galbenusuri
2 plicuri vanilie bourbon
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
o lingurita rase sare
ulei pt uns masa de lucru

pentru umplutura:

5 albusuri
200 gr miez nuca
200 gr stafide
1 lingurita zeama lamaie
1 esenta rom
50 gr cacao
100 gr zahar vanilat

pentru uns :

1 galbenus
50 ml lapte
50 ml apa
3 linguri zahar

Mod de preparare



Primul pas este pregatirea ingredientelor si este foarte important sa le pregatim de cu seara pentru ca toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
Faina trebuie sa fie foarte bine uscata, ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata.
Cernem faina intr-un vas incapator, de doua trei ori ca sa fie cat mai pufoasa si sa iasa cozonacul cat mai afanat.



Pregatim maiaua astfel: Intr-un vas sfaramam cubuletele de drojdie cu o furculita si le diluam intr-un pahar de lapte caldut. adaugam cateva linguri faina si mestecam pana obtinem o maia moale si omogena.
 

O punem la dospit la loc cald si o lasam pana isi dubleaza volumul.
 

Adaugam maiaua astfel crescuta peste faina. Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie si portocala si le punem peste faina.


Zaharul il dizolvam in laptele caldut. Adaugam si vanilia. Turnam putin cate putin peste restul ingredientelor din vas amestecand cu mana pana se incorporeaza toata cantitatea de faina si obtinem un aluat moale si omogen. 


Topim untul si incepem sa framantam aluatul. Ungem din cand in cand mainile si fundul vasului cu unt caldut. Framantam aluatul energic circa 30 minute. Eu l-am framantat asa cum tin minte ca o facea bunica, juca box cu aluatul pana incepea sa formeze bule si cand si cand intindea de el ca de o guma de mestecat. Trebuie sa obtinem un aluat elastic. 


Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc cald, ferit de curentii de aer.
 


Cat sta aluatul la crescut pregatim umplutura. Batem albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme si nu cad daca intoarcem castronul cu fundul in sus. Adaugam zaharul pudra si batem pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Incorporam si cacao apoi miezul de nuca macinat.


Stafidele le lasam de seara la inmuiat cu esenta de rom si le adaugam in compozitie. Omogenizam si lasam deoparte.


Ungem masa de lucru cu ulei, ungem si noi mainile si impartim aluatul in patru. Formam patru dreptunghiuri si intindem deasupra umplutura. Mare atentie sa nu exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt. Este destul de suficienta atat cat e. 


Rulam dreptunghiurile si obtinem niste cilindri.
 


Cu ajutorul unui cutit taiem bucati aproximativ egale.


Luam o cratita rotunda (eu am folosit una de tuci cu diametrul 28 cm) si o tapetam cu hartie de copt. In lipsa hartiei ungem cu unt. Asezam rulourile de jur imprejur ca pe petalele unei flori. In mijloc punem doua trei rulouri culcate. 


Asezam inca un rand deasupra in acelasi stil. In mijloc asezam trei rulouri culcate ca sa fie mai joase decat restul sa fie cat mai asemanatoare cu forma unei flori.

 
Lasam din nou la crescut circa 30 minute. Batem galbenusurile cu laptele si ungem cozonacul cu ajutorul unei pensule. Presaram zahar tos. 

 
Introducem cozonacul in cuptorul preincalzit si il lasam aproximativ 60 minute la foc mediu. Pe la jumatatea timpului il intoarcem cu partea cealalta pentru a se coace uniform. Atentie timpul de coacere poate varia in functie de tipul cuptorului, cel mai sigur este sa ii urmariti iar la final faceti proba cu o scobitoare, daca nu ramane aluat pe ea atunci cozonacul este gata.
Cand este gata ungem cu un sirop preparat din cele 50 ml apa cu 2 linguri zahar. Acoperim si il lasam sa se odihneasca.





Si fiindca am facut si doi cozonaci pe langa minunatia asta de floare, i-am rupt si savurat asa calzi si va arat si voua o sectiune ca sa vedeti cum se desface fasii si cat de pufos e.


Inca o sectiune de data asta dupa ce s-a racit ca sa vedeti cat de bine arata !


Si mai de aproape ca sa va conving sa il incercati. Pacat ca nu va pot arata si cat de gustos si aromat e !


Distribuie daca iti place:

31 de comentarii :

  1. Felicitari,e un cozonac urias,ai mana buna,ce sa zic.
    Anul 2012 sa-ti aduca numai bucurii
    MENUCA
    http://menuca-crosetadeaur.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. Demential ti-a iesit!! Esti desavarsita! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos si aspectos cate minute a stat in cuptor si cati cm a avut tavuta multumesc catalina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Menuca , multumesc, chiar asa, urias gata gata sa fuga din cratita ! Un an minunat cu multe bucurii !

    RăspundețiȘtergere
  5. Antonina, nici acum nu-mi vine s acred cat de bine a putut sa-mi iasa ! Inca o data mi s-a intarit convingerea ca daca vrei cu adevarat poti ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Catalina, bine ca ai intrebat ca omisesem sa scriu, ba mai multam vazut ca erau decalate si imaginile . am editat acum si am scris circa 60 minute l-am lasat dar depinde foarte , foarte mult de cuptor .Cratita a avut diametru 28 cm .
    Spor la gatit !

    RăspundețiȘtergere
  7. Cat de frumos ti-a crescut si are o consistenta nemaipomenita!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Teo, chiar a iesit perfect, ma bucur ca am incercat reteta asta

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmm, ce frumos a crescut!!
    Felicitari, arata tare bine si e tare bun!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. deliciossss!!
    te asteapta un premiu la mine pe blog!!:P

    RăspundețiȘtergere
  11. da intradevar este foarte bun si iese foarte bine deca e lucrat asa cum trebuie.felicitari!dar nu e usor de facut.cozonacul este ceva deosebit.de ce nu iese bine la toata lumea ?pt ca nui usor.tre sa stii

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos si sigur gustos!
    Intru si eu pe blogul Gabrielei. Imi plac retetele ei si prezentarile!
    Dar si ale tale. Zilele astea am facut o rulada de spanac. Minunata!

    RăspundețiȘtergere
  13. Laura , multa vreme nu mi-a iesit si imi parea ceva taaare complicat , aproape imposibil. Urmand reteta asta mi s-a parut a fi joaca de copil, trebuie doar sa urmaresti cu strictete pasii si cantitatile. Partea cu framantatul e mai solicitanta !

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc tare mult Mary , ma bucur ca ti-a iesit rulada. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. toata cantitatea de coca o pui in oala de 28cm sau decat atat cat sa completezi 2 randuri?????muktumesc frumos astep raspuns!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim, mie mi-a intrat toata cantitatea de coca in forma. Daca iti ramane totusi putina coca nu-i bai, faci un co;acel ceva si coci separat.
    Spor la gatit !

    RăspundețiȘtergere
  17. multumesc frumos!!!!aia vroiam sa stiu pt ca eu l-am facut si mi-a intrat toata coca dar cand a umflat in cuptor mi-a dat pe dinafara din oala,si oala a fost de 28cm diametru dar probabil nu e ff adanca ..adancimea o are de 11 cm..probabil a ta este mai adanca...vreau sa-l incerc din nou..dar nu stiu daca sa pun toata coca sau ce sa fac..multumesc frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Il incerc numaidecat, sper din suflet sa-mi iasa (o sa te anunt) si sa fac o surpriza rudelor cu care voi petrece Pastele. Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce bine arata !!! Felicitari !!! Cu siguranta e si foarte gustos...il voi incerca si eu ....

    RăspundețiȘtergere
  20. Arata asa de bine! E mult de cand nu am mai facut cozonaci,dar cum si gemenilor mei le-a placut pozele am zis sa ma apuc :) O sa iti dau de stire ce am facut :)
    La umplutura scrii 100 gr zahar VANILAT....probabile e PUDRA....asa cum am observat apoi in explicatia retetei pt umplutura :)
    Te pur,Theo Grecia!

    RăspundețiȘtergere
  21. A iesit perfect....acum l-am taiat si savurez cu cafea :) Multumesc de idee :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Hello!
    Nu prea se potrivesc fotografia si ingredientele mentionate de tine.
    tu spui ca pentru 2 cozonaci mari sunt necesare 200g de unt, 50g de drojdie, etc...
    tu acolo in poza, ai cantitatile dublate.
    ai facut 4 cozonaci?
    sau pana la urma care este etalonul corect?

    Merci :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, eu am facut 4 cozonaci, de fapt doi cozonaci la tava si cel ce se vede in poza, facut in tigaie. Deci din cantitatile scrise la ingrediente vei obtine doi cozonaci mari :)

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes