ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

29 feb. 2024

Tort cu piscoturi, crema de ciocolata si fructe de padure

Tortul cu piscoturi, crema ganache de ciocolata si sos de fructe de padure l-am facut deja de trei ori in ultimele doua luni, asadar va dati seama ca este un tort senzational, ce ne-a cucerit iremediabil.
De ce nu a ajuns mai repede si pe blog? Eu am intentionat sa il postez de prima data, de Revelion, chiar am facut si fotografii in timpul etapelor de pregatire atunci, dar finalul nu a mai apucat sa fie fotografiat.
In dimineata zilei de Revelion am  plecat cu tortul la tara, la parintii mei, iar tortul s-a mancat tot pana seara cand am plecat, astfel ca nu am mai apucat sa fotografiez rezultatul. A doua oara l-am facut in ianuarie, de ziua lui Stefan, la cerera lui, evident! Toti musafirii l-au laudat, si s-a mancat tot si de aceasta data, asa ca iarasi nu am apucat sa ii fac poze.
A treia oara a fost pe la jumatatea lui februarie, am trimis tortul parintilor mei, si, de data asta am taiat o felie imediat dupa ce l-am pregatit, ca altfel iar nu aveam poza cu felia de tort.
Una peste alta, pe langa faptul ca este un tort foarte gustos, cu un gust foarte bine echilibrat, este si foarte usor de facut, si destul de rapid daca sunteti bine organizati. 

Va recomand si tortul cu crema de mascarpone si ciocolatatortul cu ciocolata si visine, tortul cu trei feluri de ciocolata sau tortul cu mousse de ciocolata si zmeura.  Mai multe retete de torturi gasiti aici.  (click pe cuvintele subliniate pentru  a ajunge in pagina retetelor)

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici 

Ingrediente tort cu piscoturi, crema de ciocolata si fructe de padure

pentru blat si sirop

200 g piscoturi sampanie
200 ml apa
50 g zahar

pentru crema  de ciocolata

300 g ciocolata neagra
450 ml frisca lichida
 
pentru sosul de fructe de padure
 
400 g fructe de padure
100 g zahar
1 lingura amidon 
1 lingura apa rece

pentru glazura si decor

50 g ciocolata neagra
50 ml frisca lichida
fructe de padure
frunzulite de menta

Mod de preparare tort cu piscoturi, crema de ciocolata si fructe de padure

Pentru a fi cat mai eficienti vom pregati mai intai crema de ciocolata, deoarece aceasta trebuie sa stea la frigider pana se intareste. Eu o pregatesc intotdeauna de seara, si tot atunci pregatesc si siropul.
Rupem ciocolata cubulete, o punem intr-un vas, adaugam 400 ml de frisca lichida si pastram 50 ml deoparte, urmand sa le folosim ulterior la glazura.
Atentie, daca folositi ciocolata cu lapte in loc de ciocolata neagra va trebui sa reduceti cantitatea de frisca lichida, la 300 g ciocolata va trebui sa folositi 300 ml frisca lichida.


 Punem vasul la foc mic, amestecand cotinuu, pana cand ciocolata este complet topita. Lasam sa se raceasca apoi dam la frigider peste noapte. 


Cu circa 30 minute inainte sa pregatim tortul vom pregati sosul de fructe de padure, ca sa aiba timp  sa se raceasca. Punem intr-un vas fructele de padure impreuna cu zaharul si le lasam sa fiarba pana cand zaharul este topit complet si compozitia arata ca o dulceata mai subtire. Diluam amidonul cu apa si adaugam in compozitie. amestecam continuu si mai fierbem circa un minut, pana cand compozitia va capata consistenta unui sos. Dam deoparte sa se raceasca.


Vom pregati apoi siropul. Caramelizam zaharul, adaugam apa si lasam pana cand  zaharul este complet topit. Lasam deoparte sa se raceasca complet.

Scufundam rapid fiecare piscot in siropul rece si le asezam in forma. Eu am folosit o forma de tort cu margini detasabile, cu diametrul de 24 cm.
Nu insiropati piscoturile in exces fiindca va fi afectat atat gustul cat si aspectul acestora.

Impartim sosul de fructe de padure in doua si intindem prima jumatate peste stratul de piscoturi. Atentie, sosul trebuie sa fie complet rece, daca este cald va topi crema de ciocolata.

Scoatem compozitia de ciocolata din frigider si o mixam cu ajutorul unui mixer. Daca vi se pare ca este prea tare si se mixeaza greu puteti sa adaugati frisca lichida dar cate putin, si mixam pana ajungem la consistenta ideala. La final vom obtine o crema de ciocolata mai grosuta, dar totusi suficient de moale incat sa poate fi intinsa. Impartim crema de ciocolata in doua, intindem primul strat peste sosul de fructe si nivelam cu o spatula.

Peste crema adaugam un rand de piscoturi insiropate, apoi sosul de fructe ramas si la final crema de ciocolata ramasa si nivelam.

Topim cei 50 ml de frisca lichida ramasa impreuna cu ciocolata. Lasam sa se racoreasca usor, atat cat sa nu fie fierbinte si sa nu topeasca crema, apoi turnam deasupra si nivelam. Dam la frigider cateva ore, de preferat peste noapte.

Dupa ce a stat suficient la rece vom trece pe margine cu un cutit, de jur imprejur, apoi desfacem forma cu grija. Decoram cu cateva fructe de padure si frunzulite de menta.

Taiem tortul cu un cutit foarte bine ascutit, pe care il vom sterge inainte de fiecare felie. Pentru ca tortul l-am trimis la parintii mei imediat ce l-am facut nu a apucat sa stea la rece decat circa o ora, asadar am taiat o felie cat inca nu se intarise suficient crema. Dar, chiar si asa, cu o felie imperfecta, eu zic ca este evident ca arata foarte bine, iar de gust nici nu mai vorbim, e curcubeu pe cerul gurii.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes