ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 mai 2021

Tort Fraisier

Tortul Fraisier este un clasic al cofetariei franceze, si, asa cum ne spune si numele, este un tort cu capsuni, celebru in intreaga lume, o combinatie minunata intre pandispanul simplu, crema mousseline si delicatele si parfumatele capsuni. Tortul Fraisier in varianta lui originala ar trebui sa aiba deasupra un strat de martipan. Dar cum copii mei nu iubesc deloc martipanul, dar adora efectiv capsunile, am preferat sa ma abat de la varianta originala, si sa il fac cu jeleu de capsuni.
Combinatia este deosebit de gustoasa, rezultatul va fi un tort foarte fin si racoros, ce merge servit chiar si dupa o masa mai copioasa. Lui Stefan i-a placut atat de mult acest tort, astfel incat a mancat nici mai mult nici mai putin decat trei felii!
Va recomand si tortul diplomat cu capsuni, tortul cu crema de branza si capsuni, tortul cu crema de capsuni si iaurt tortul cu piscoturi si bavareza de caspuni, tortul cu mousse de ciocolata si capsuni sau tiramisu cu capsuni. Mai multe retete cu capsuni gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in paginile retetelor)

 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente tort Fraisier

pentru blat

4 oua
120 g zahar
120 g faina
 
pentru sirop
 
250 ml apa
50 g zahar
1 lingurita extract vanilie

pentru crema

500 ml lapte
100 g zahar pudra
5 oua
50 g amidon
1 lingurita extract vanilie
250 g unt 82% 
500 g capsuni

pentru jeleu
 
250 g capsuni
50 ml apa
50 g zahar
5 g gelatina

pentru decor

capsuni
menta
ciocolata alba
 

Mod de preparare tort Fraisier

Vom prepara mai intai blatul. Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase si adaugam albusurile batute spuma tare.

Amestecam cu ajutorul unei spatule, cu miscari circulare. Adaugam faina si amestecam tot cu spatula, cu grija sa nu se lase albusul. Impartim compozitia in doua parti egale, si turnam pe rand pe fiecare, intr-o forma de tort cu margini detasabile, captusita cu hartie de copt. (diametru forma 24 cm)

Coacem blatul in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 10 minute. Coacem astfel cele doua blaturi, si le lasam deoparte sa se raceasca. Ca sa desprindeti mai usor hartia de copt vom aseza blatul rece cu fundul in sus si apoi vom desprinde cu grija hartia.

Pregatim crema. Mixam ouale intregi impreuna cu zaharul, pana cand devin cremoase si zaharul este complet topit. Adaugam amidonul si mixam. Fierbem laptele si adaugam vanilia. Turnam laptele fierbinte peste crema de oua mixand continuu, ca sa nu o transformam in omleta. Rasturnam totul intr-o craticioara, pe care o vom pune la foc mic, si vom amesteca continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Foarte mare atentie, este necesar sa amestecati continuu ca sa nu se formeze cocoloase, sau sa nu se lipeasca.  Dupa ce s-a ingrosat crema o vom da deoparte si o acoperim cu o folie alimentara, ca sa nu formeze crusta.    O lasam sa se raceasca complet, apoi adaugam untul la temperatura camerei, pe care l-am frecat usor in prealabil. Incorporam si lasam deoparte.

Pregatim siropul astfel: fierbem apa impreuna cu zaharul si la final adaugam extractul de vanilie, si lasam sa se raceasca. Incepem sa asamblam tortul. Punem primul blat pe un platou (eu l-am pus cu fundul in sus). Asezam in jurul sau inelul reglabil pentru tort si insiropam blatul, cu jumatate din cantitatea de sirop. Sfatul meu este sa puneti putin cate putin , si va orientati dupa propriul gust, noua de pilda ne plac torturile bine insiropate.

Asezam deasupra blatului un strat subtire de crema. Spalam capsunile si le curatam de codite. O parte din ele le vom taia in doua, pe lungime si le asezam pe margine, cu partea taiata spre exterior.

In mijloc vom aseza capsuni intregi, din loc in loc.

Pune restul de crema deasupra astfel incat sa acoperim toate capsunile si nivelam. Asezam peste crema cel de al doilea blat, insiropam cu siropul ramas, dam la frigider tortul si pregatim jeleul.

Spalam capsunile, indepartam coditele si le taiem cubulete. Le punem intr-o craticioara, alaturi de zahar si apa si le fierbem pana cand acestea devin moi se se sfarama usor. Pasam cu blenderul si adaugam gelatina preparata conform indicatiilor de pe ambalaj. Eu folosesc gelatina granule de la dr Oetker, pe care o hidratez mai intai cu putina apa rece, apoi o dau cateva secunde la microunde. Mare atentie, gelatina nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se dizolve granulele.  Dupa ce am adaugat gelatina in jeleu vom amesteca pana la omogenizare.

Turnam jeleul deasupra blatului de deasupra, nivelam si dam din nou la frigider. Eu l-am lasat peste noapte.


Desfacem cu grija inelul din jurul tortului. Daca este cazul vom trece pe margini cu lama unui cutit, ca sa nu se rupa. Cel mai eficient ar fi sa folosim o folie de acetofan inainte de a incepe asamblarea tortului, si vom obtine margini perfecte.
Decoram cu felii de capsuni, frunze de menta si ciocolata alba. Tortul nostru este gata, si il putem taia si savura.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes