ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

15 iul. 2023

Tort de mere cu frisca

Tortul de mere cu frisca este un desert savuros si racoros de vara, un desert ce este mult mai gustos daca este servit rece de la frigider, si are si avantajul ca se pregateste foarte usor si repede.
Va recomand si tortul de mere cu crema de zahar ars, tortul diplomat de mere, tortul de post cu mere, prajitura rasturnata cu mere sau briosele cu mere caramelizate si scortisoara. Mai multe retete cu mere gasiti aici.


Ingrediente tort de mere cu frisca

pentru stratul de mere

100 g zahar
500 g mere
un praf scortisoara

pentru blat

8 oua
8 linguri zahar  (200 g)
8 linguri faina (200 g) 
un praf sare
 
pentru decor
 
200 g smantana fermentata 35%
50 g zahar pudra
un praf scortisoara

Mod de preparare tort de mere cu frisca

Separam albusurile de galbenusuri, punem albusurile in vasul robotului de bucatarie Heinner HPM-L1500DC
Vasul trebuie bine degresat si uscat inainte de utilizare, si trebuie sa avem grija sa separam foarte bine ouale, o picatura de galbenus ar putea compromite totul si albusurile nu se vor mai bate la fel de bine.
Mixam albusurile pana cand devin ferme si adaugam zaharul pudra, putin cate putin.  Mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.

Adaugam galbenusurile si le incorporam cu ajutorul unei spatule, cu miscari circulare, cu grija ca sa nu se lase albusul. De aceasta operatiune depinde in cea mai mare masura reusita tortului.

Adaugam faina, incorporam cu grija cu ajutorul aceleiasi spatule si lasam deoparte compozitia. Dupa cum ati observat nu am folosit praf de copt, daca ouale sunt mixate bine si apoi ati incorporat cu grija sa nu se lase albusul, atunci blatul va creste fara probleme, daca insa doriti sa fiti mai siguri ca nu dati gres nu e gresit sa adaugati o lingurita de praf de copt.
Intr-un vas caramelizam zaharul cu grija sa nu il ardem, fiindca va deveni amar. Eu am folosit o tigaie de tuci mai veche, cu diametru de 26 cm. Dupa ce zaharul s-a caramelizat complet il intindem cu grija pe fundul vasului dar si pe peretii laterali ai acesteia. Adaugam pe fundul vasului, peste stratul de caramel, merele taiate feliute, peste care presaram putina scortisoara.
Atentie, nu folositi forma de tort cu margini detasabile pentru ca va curge caramelul in cuptor.

Turnam deasupra aluatul.

Coacem tortul de mere in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute. Veti observa ca la un moment dar incepe sa se desprinda de pe margini, acela este un semn ca este copt. Cand este gata punem deasupra vasului un platou mai mare si rasturnam cu fundul in sus, astfel incat stratul de mere sa vina deasupra. Foarte mare atentie in timpul acestei operatiuni pentru ca va puteti rani, caramelul fierbinte produce arsuri foarte grave. Rasurnati tortul cu miscari ferme si rapide, pentru ca altfel l-ati putea rupe.

Lasam tortul deoparte sa se raceasca complet.


In acest timp noi vom pregati frisca. Eu am ales sa pregatesc frisca naturala, din smantana fermentata, acra. Am ales smantana cu 35%, am adaugat zaharul si am mixat pana a devenit ferma. Atentie, nu insistati cu mixatul mai mult decat este necesar fiindca o veti transforma in unt. Desigur, puteti folosi in loc de smantana fermentata frisca lichida daca doriti. |
Punem frisca obtinuta intr-un pos si o spritam pe toata suprafata tortului. Dam la frigider pana in momentul servirii.



Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes