ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

26 feb. 2019

Tort cu mousse de mure, zmeura si iaurt



Tortul cu mousse de mure, zmeura si iaurt este un tort foarte fin si racoros, deosebit de gustos si destul de usor de facut! Eu l-am pregatit in ianuarie, cand Stefan a implinit 8 ani, dar uite ca abia acum am reusit sa ma mobilizez sa scriu si reteta.
Alegerea a fost chiar a lui, un mare iubitor de fructe de padure si ciocolata mi-a spus ca vrea un tport cu mure, zmeura si ciocolata iar deasupra sa fie acoperit cu zmeura si mure. Stratul de iaurt l-am adaugat eu, si nu-mi pare rau, fiindca a completat perfect paleta de gusturi! Eu am facut in graba tortul, asa ca am sarit peste unele etape, nu l-am lasat  prea mult la frigider, nu am bagat tortul in congelator inainte de glazura, etc. In reteta insa am precizat cum ar fi trebuie procedat, si va sfatuiesc sa tineti cont de acele sfaturi, rezultatul va fi cu mult mai fabulos! 

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici iar daca vreti sa fiti la curent cu noile retete va invit sa va abonati aici. Ma gasiti si pe instagram aici





Ingrediente tort cu mousse de mure, zmeura si iaurt

pentru blat

3 oua
3 linguri zahar
3 linguri ulei
3 linguri apa
3 linguri cacao
3 linguri faina

pentru sirop

100 ml apa
3 linguri zahar
esenta rom

pentru mousse de mure

100 gr mure
50 gr zahar
100 ml frisca lichida
200 ml frisca batuta
10 gr gelatina granule

pentru mousse de zmeura

100 gr zmeura
50 gr zahar
100 ml frisca lichida
200 ml frisca batuta
10 gr gelatina granule

pentru mousse de iaurt

200 gr iaurt
50 gr zahar pudra
2 lingurite extract vanilie
100 ml frisca lichida
200 ml frisca batuta
15 gr gelatina granule

pentru glazura

100 gr ciocolata 65% cacao
100 gr frisca lichida

pentru decor

zmeura
mure
coacaze rosii
frunzulite menta




Mod de preparare tort cu mousse de mure, zmeura si iaurt

Mai intai vom pregati blatul. Mixam albusurile pana se spumeaza, adaugam zaharul si mixam in continuare pana rezulta o bezea tare si lucioasa.
Adaugam galbenusurile, uleiul si apa si amestecam cu o spatula, miscari circulare, pana se incorporeaza in compozitie. Nu folositi mixerul fiindca se va lasa albusul. Adaugam faina si cacao si amestecam pana la omogenizare.



Turnam compozitia in forma de tort cu margini detasabile (diametru forma 24 cm)


Coacem blatul in cuptorul preincalzit, la 180 grade pentru circa 15-20 minute. Lasam deoparte sa se raceasca.
Blatul va fi subtire, daca vreti un blat inalt, sau daca vreti un tort cu mai multe straturi de blat dublati, sau triplati compozitia.



Cat sta blatul in cuptor pregatim fructele pentru mousse. Eu am folosit fructe congelate si nu le-am decongelat in prealabil. Am pus 100 gr mure impreuna cu 50 gr zahar intr-un vas, la foc mic, si am dat in cateva clocote, pana am obtinut un o compozitie cu o consistenta asemanatoare cu dulceata, dar ceva mai subtire. Am lasat apoi deoparte sa se raceasca complet. Cand s-a racit am amestecat cu 100 gr frisca lichida (nebatuta) In compozitia de fructe vom adauga gelatina, preparata conform indicatiilor de pe ambalaj.


Peste cele 200 gr frisca batuta adaugam compozitia de mure si amestecam cu o spatula pana la omogenizare.


La fel vom proceda si cu mousse-ul de zmeura. Zmeura si zaharul le dam in cateva clocote, iar dupa ce se raceste total incorporam in frisca lichida, apoi adaugam gelatina.


Compozitia de zmeura o adaugam peste frisca batuta si incorporam.


Pentru mousse-ul de iaurt vom amesteca iaurtul cu zaharul pudra, cu frisca lichida si cu extractul de vanilie. Amestecam si adaugam gelatina preparata conform indicatiilor de pe ambalaj. Iaurtul nu trebuie sa fie rece, de la frigider, ci la temperatura camerei. Daca va fi rece in contact cu gelatina va forma niste granulatii care vor face mousse-ul sa nu mai fie foarte fin.
Compozitia obtinuta o adaugam peste frisca batuta si omogenizam.



Pentru asamblarea tortului vom aseza blatul pe un platou, asezam in jurul lui inelul reglabil pentru tort. Pe interior, ca sa desprind mai usor forma la final, am tapetat peretii inelului cu hartie de copt.
Insiropam blatul.Pentru sirop am caramelizat zaharul, am turnat peste el apa si am dat in doua-trei clocote, pana zaharul s-a topit complet. Adaugam esenta de rom si lasam deoparte sa se raceasca.
In momentul insiroparii totului siropul trebuie sa fie rece.
Peste blat adaugam mai intai mousse-ul de mure. Apoi cel de zmeura si la final cel de iaurt, niveland dupa fiecare.  Din pacate stratul de mure nu a iesit atat de intens colorat cum as fi crezut, asa ca diferenta intre stratul de mure si cel de zmeura nu este foarte evidenta, asadar data viitoare ma gandesc fie sa inlocuiesc stratul de mure cu unul de afine, fie sa adaug in compozitia de mure cateva afine.



Dam tortul la rece ceteva ore, de preferat peste noapte. Indepartam inelul reglabil din jurul tortului si desfacem cu grija hartia de copt.
Eu am facut tortul pe fuga, dimineata, si le-am taiat peste doar cateva ore de stat la frigider. A fost foarte bun, insa s-a cunoscut ca mai avea nevoie de ceva timp la frigider a aspectul feliei. In ultima fotografie, cea in care apar cele doua cubulete de tort se vede cum arata tortul a doua zi.


Pentru glazura de ciocolata am pus intr-un vas, la foc mic frisca lichida si ciocolata rupta cubulete. Amestecam continuu, pana cand ciocolata este complet topita. Nu o lasati sa fiarba mai mult decat este necesar fiindca isi va schimba consistenta si nu veti mai obtine o glazura fina. Turnam glazura deasupra tortului si o nivelam cu o spatula din mijloc inspre margini.
Ca sa obtineti o glazura cat mai frumoasa inainte de a turna ciocolata topita dati tortul cateva minute la congelator. Eu am sarit peste etapa asta, si dupa cum se vede, pe margini nu s-a "scurs" chiar atat de frumos glazura.


Imediat dupa ce am pus glazura decoram tortul. Eu am pus doar zmeura, mure si coacaze rosii si cateva frunzulite de menta pentru contrast, pentru ca asta a dorit copilul, dar trebuie sa recunosc ca a fost si mai simplu si rapid pentru mine.
Pastram la rece tortul pana in momentul servirii. Taiem feliile cu ajutorul unui cutit bine ascutit, pe care il vom sterge dupa fiecare felie.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

  1. Foarte buna rețetă arata demențial l-am făcut azi, doar mâine îl servim seara ca să își păstreze glazura și fructele căpșuni, ce ar trebui sa fac , arata atât de bine acum, va mulțumesc pentru tot.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes